Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Mé bezlepkové začátky

12. července 2015 v 17:12 | HaF |  Co se děje v trávě
Holky, dík za komentáře a dodání odvahy k psaní o mých bezlepkových začátcích. Třeba to někomu bude alespoň trošku k užitku.
Předem všeho psaní a mých postřehů jedno VELKÉ UPOZORNĚNÍ : NEJSEM CELIAK, trpím "jen" zvýšenou citlivostí na lepek a proto někdy nejsem úplně striktní při výběru surovin - pokud tedy musíte dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, volte opravdu 100% bezlepkové suroviny, zpracovávané v bezlepkových provozech,aby nebyly kontaminovány lepkem.
Další poznámka je, že s bezlepkovou dietou se potýkám v naší rodině pouze já a tudíž se občas odbývám - pokud vaříte pro děti, je potřeba více plánovat a mít neustále zásoby bezpečných bezlepkových potravin.
Jak jsem tedy začínala? Tím, že to nebylo šokující zjištění s nástupem diety ze dne na den,nebylo to tak stresující. Svou diagnózu jsem si vypozorovala a následně vybojovala u lékařů sama. Začalo to bezlepkovými víkendy a po zjištěné úlevě a ukončených kompletních testech na celiakii jsem pak na bezlepkovou dietu přešla plynule a bez větších problémů.
Pro začátek jsem se vybavila křehkými kukuřičnými plátky a kukuřičnými těstovinami. Taky jsem si pořídila pohankovou mouku a jedno balení Jizerky. A sem tam jsem začala zkoušet různé směsi na bezlepkový chléb a na internetu jsem hledala bezlepkové recepty.
Po vlastních bezlepkových pokusech a pročtení spousty informací o bezlepkové dietě jsem došla k vlastnímu přístupu k vaření. Nejsem nadšeným zastáncem bezlepkových směsí (i když v některých výjmečných případech díky za ně) a spíš se snažím při vaření využívat přirozeně bezlepkové suroviny a nebo potřebu mouky obejít úplně.
Například:
Polévky
- zeleninové dělám husté díky zelenine a část potom rozmixuji nebo použiji quinou a do bramboraček mleté sušené houby (ty jsou skvělé na zahuštení masových šťáv)
- vývarové - zde dělám kapání z pohankové mouky, používám drobné rýžové těstoviny mušličky a nejraději mám skleněné nudle
- luštěninové zahušťuji tak, že do čočkové přidám i část červené čočky a ta se během vaření rozvaří a polévku zahustí přirozeně bezlepkově
- ostatní - gulášové apod. - udělám trochu zásmažky s pohankovou moukou, přidám roztrouhanou syrovou bramboru
Masa
- například šťávu u pečeného kuřete nejsem zvyklá zahušťovat vúbec, prostě kuře dostatečně podleji na začátku pečení a na konci občas přidám kousek másla (jsem tak zvyklá z dětství od mamky)
- pečené vepřové - dostatek cibule zahustí šťávu samo a zcela přirozeně bezlepkově, ale v případě potřeby zlehka zapráším pohankou
- hovězí - nejvděčnější maso - cibule do základu - po rozvaření šťávu zahustí a na konci přidávám mleté sušené houby - mají úžasnou schopnost bobtnat a k tomu ta houbová chuť a vůně!
- guláš - opět cibule a na konec zadělám pohankou, chlebovou strouhanku bohužel musím oželet, ale na pohanku si moji chlapi nestěžují
Omáčky
- trochu problém, který ještě stále nemám úplně vychytaný, každopádně jsem opustila systém zahuštění škrobem, protože při podávání ihned po vaření je vše OK, ale při ohřívání omáčka zřídne
- svíčková - dám kopec zeleniny a nakonec část rozmačkám a omáčku trochu zapráším pohankou
- koprovka - nemám úplně vychýtáno, ale zatím se jako nejlepší možnost jeví tip z jednoho časopisu a to udělat koprovku jako řídkou kaši z instantní bezlepkové kaše a potom dochutit koprem jak jste zvyklí
- na paprice - jako základ cibule a nakonci zaprašuji pohankou
- rajská - nejlépe domácí hustý protlak a na požadovanou hustotu zředit dobrým vývarem
Přílohy
- rýže, brambory - přirozeně bezlepkové
- těstoviny - běžně se dají koupit kukuřičné, vcelku mi nevadí, ale nejlepší jsou čerstvě uvařené, pokud je ohříváte druhý den, lámou se ,jsou tuhé a už nejsou tak dobré. V Makru jsem narazila na bezlepkové těstoviny zn. Scotti - jsou vynikající, ale trochu drahé, příjemné je, že se prodávají v 250g balení - ideál pro bezlepkáče samotáře. Nedám ale dopustit na rýžové nudle, kupuji je ve zdejší večerce u vietnamců a jsou výborné v tom, že stačí zalít vroucí vodou a máte za 10 minut hotovo
- knedlíky - snažím se jim vyhnout, ale některá jídla bez nich prostě nedám - třeba svíčkovou a koprovku - tady chytnu po bezlepkových moučných směsích a knedlík udělám podle jednoho receptu z internetu v mikrovlnce
- bramborové - ty vychytané nemám zatím vůbec a tak zbabělě používám kupované směsi, pravde je, že je to opravdu minimální

Pár stránek pro prvotní informace:

A toto jsou stránky které mě velmi zaujaly, hlavně Kašulka!

Kuchařky, které mám a které mi trochu pomohly v mých začátcích:

Jinak hledat a bádat na internetu, knížek je spousta, chce to jen hledat a zjistit co komu pasuje.
Nakonec pár fotek z mé bezlepkové špajzky:


Mám ráda jednodruhové mouky, směsi se snažím moc nepoužívat, ale občas to nejde. Jizerku je dobré mít doma jako univerzálního pomocníka (knedlíky, moučníky), Schär mi přišel v reklamním balíčku. Dobré jsou mouky Doves farm, k sehnání v Kauflandu,


V Kauflandu se dají koupit i směsi na chleba a moučníky od firem RUF a Schneekoppe.


Bezlepkové těstoviny - Schär nemám zatím odzkoušený, přišel v reklamním balíčku.


Rýžové těstoviny - ty jsou pro mě nejvděčnější a mám je nejraději.


Přirozeně bezlepkové suroviny - základ bezlepkové diety.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 12. července 2015 v 17:24 | Reagovat

ja som vždy mala pocit že nie je lahké variť bez lepku - a naozaj nie je. ale v dnešnej dobe sa daju kupit všeliake produkty, tak je to azda lahšie :) super članok

2 Hanka Hanka | 30. července 2015 v 18:41 | Reagovat

Děkuji za pochvalu. Jednoduché to ze začátku není, ale je to mnohem jednodušší, než před pár lety. Problém nastává hlavně tehdy, když vaříte pro puberťáky - mají hroznou spotřebu a bezlepková dieta, bohužel, opravdu není nejlevnější. A to je navíc jedinou léčbou.

3 Iveta Iveta | E-mail | 5. srpna 2015 v 14:19 | Reagovat

Poradím s knedlíky - naposledy jsem narazila na super recept na polentové knedlíky:  http://www.bistro32.cz/2015/07/kralik-s-rajcaty-olivami-polentovym.html  Podle mě skvělý nápad a přirozeně bezlepkový :-)

4 Hanka Hanka | 18. srpna 2015 v 19:56 | Reagovat

[3]: Díky za tip, knedlíky vypadají opravdu dobře, musím vyzkoušet! :-)

5 toffo toffo | Web | 7. září 2015 v 7:20 | Reagovat

Mouku zn. Schär si nejvíce pro pečení pochvaluje má sestra - drží bezlepkovou přes tři roky, jeden druh pro sladké pečení, druhý pro sladké. Sestra si diagnozu vlastně také prosadila sama - ale na základě vyšetření u lékařky čínské medicíny. Také rapidně zhubla, dřív byla úplně nafouklá s výraznou nadváhou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama