Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Znojemské okurky

27. července 2014 v 22:25 | HaF |  Vařilo se
Jsou prázdniny a to znamená "okurkovou" sezónu - jak pro novináře, tak především pro hospodyňky v kuchyni.
Už dlouhá léta zavařuji okurky podle jednoho receptu - měly by to být znojemské okurky. Jestli je to opravdu pravý znojemský nálev to nevím, ale okurky jsou výborné a nepotřebuji žádné kupované přípravky na nakládání zeleniny.

Základní nálev:
1 a 3/4 l vody, 0,6 l octa 8%, 175 g cukru, 75 g soli
Vše dohromady zahřejeme na 80°C a pak necháme vychladnout. Toto množství vyjde přibližně na 9 sklenic o objemu 720ml.

Nachystáme si sklenice - do každé přijde bobkový list, 5-6 zrnek nového koření, 10 zrnek barevného pepře, trošku hořčičných semínek a kousek oloupané cibule. Můžeme přidat kousek kopru (u nás ne, manžel ho nesnáší), křenu, mrkve, jak je kdo zvyklý. Pak do sklenic naskládáme malé, omyté okurky a zalejeme vychladlým nálevem. Sterilujeme 25 min při 80°C.


Já nemám zavařovací hrnec a tak zavařuji okurky ve velkém smaltovaném hrnci a to 20 min za plného varu vody (té mám tak do poloviny sklenic). Po uvedené době okurky vyjmeme a necháme vychladnout.


Letos jsem zavařovala 15 kg malých okurek (ty mám od manželova kolegy z práce) - vyšlo mi celkem 40 sklenic a spotřebovala jsem 4,5 dávky nálevu.
Na fotkách jsou loňské okurky, ty letošní jsou daleko menší - taková milá okurková miminka!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michal Michal | Web | 28. července 2014 v 19:04 | Reagovat

Mňam, jen já musím ještě počkat, hezký malý okurky jsem ještě v Praze neviděl :) Velký jsem měl a zkvašákoval, právě zrajou. :-D

2 Hanka Hanka | 29. července 2014 v 22:08 | Reagovat

[1]: Kvašáky jsem zatím nezkoušela. Ale sehnat na ně okurky nebude asi až takový problém - u nás na Hané je okurková sezóna v plném proudu! :-)

3 Jindra Jindra | Web | 26. srpna 2014 v 13:04 | Reagovat

Páni, taková nostalgie. Léta si okurky kupuju, ale tohle mi zavonělo máminou kuchyní a octovým nálevem. Vzpomínáte si, jak si každej chránil šroubovací sklenice, tak zvané Omniovky, a jak byly vzácné? To už dneska ani není pravda...

4 Lucka Lucka | E-mail | Web | 7. října 2014 v 12:00 | Reagovat

Já jsem zavařovala letos poprvé v nové kuchyni a daleko praktičtěji jsem si to uskupila, než roky předchozí, super a to vše díky kuchyni od http://www.ci-kuchyne.cz/

5 Hanka Hanka | 12. července 2015 v 21:06 | Reagovat

[3]: Jo,jo - dík za nostalgickou pochvalu! :-)

6 resolve resolve | Web | 27. září 2016 v 20:18 | Reagovat

okamžitá půjčka do 10000 praha :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama