Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Bezlepkový beránek

20. dubna 2014 v 0:00 | HaF |  Vařilo se
Pozdě, ale přece! Beránek byl v plánu minulý víkend, ale trouba si bez varování odešla do věčných lovišť. Poctivě pekla skoro patnáct let - sice jsme už její skon pomalu očekávali, ale týden před Velikonocemi, to byla opravdu podpásovka. Sobotní večer jsem proto strávila na internetu sháněním trouby. První možnost - výměna spirály - vzala za své, když manžel troubu odpojil a vytáhl ji z vestavné skříńky. Bylo vidět, že nejlepší časy už má za sebou. Druhá možnost - sehnat tu samou troubu, či její následný model - vzala za své následující den. Fagor skončil loni a trouby, které by nám vyhovovaly, už se nevyrábějí. Tím se přidal další problém - trouba byla polyvalentní, což znamená společné ovládání jak pro troubu, tak pro varnou desku. Prostě jsme museli sehnat i novou varnou jednotku. Neděli jsme strávili objížděním elektroprodejen, na internetu čtením komentářů a diskusí, študovali Dtest a rozhodovali se, co nového pořídit. Nu, rozhodnutí padlo, vše se objednalo, ve středu dorazilo na prodejnu, ve čtvrtek odpoledne můj šikovný muž vše odpojil, vyměnil, zapojil a od pátku provádím zátěžový test - v pátek to byl mazanec, beránek, v sobotu nádivka, perníčky, zítra druhý beránek! Výsledek - po staré troubě je mi trošku smutno - ovládaní bylo blbuvzdorné, ale nová trouba peče jedna báseň, má spoustu nových funkcí, jen si musím zvyknout na to programování.
Ale teď zpátky k receptu, Velikonoce bez beránka by byly poněkud neůplné a jelikož mi pšenice nedělá dobře, nadešel čas upravit recept našeho ořechového.
Koupila jsem si menší formu - plechovou, bez zadního dílu - takže na poloviční dávku tak akorát.
Vycházela jsem tedy z poloviční dávky a mouku pšeničnou jsem nahradila bezlepkovými moukami.



7 dkg másla, 10 dkg mletého cukru, 2 žloutky, 5 dkg mletých ořechů, 10 dkg jahelné mouky, 2,5 dkg rýžové lepivé mouky, 1 lžíce psylia, vinný kámen, 0,7 dcl mléka, 2 bílky, rozinky, rum na rozinky.
Máslo utřít s cukrem a žloutky, potom postupně vmíchat mouky s ořechy, psyliem, vinným kamenem a mléko. Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. V máslem vymazané formě pečeme do růžova asi 40-45 min při 170°C. Po vychladnutí pocukrujeme a dozdobíme mašlí.
Veselé bezlepkové Velikonoce!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 22. dubna 2014 v 10:16 | Reagovat

No Hani ten je krásnej! Mňam, hned bych si z fešáka ukrojila kus zadečku :-)
Já letos velikonočně pekla s lepkem, jen sobě jsem upekla makovo-ořechový koláč s kávou. Ale když vidím tvého rztomilého beránka, uvažuju, že koupím nějaké malé formičky beránků a budu pak péct celé stádo :-)

2 Hanka Hanka | 27. července 2014 v 21:36 | Reagovat

[1]: Omlouvám se, nějak jsem to tu flákala. Dík za komentář, já teď často okukuji silikonové formy, nejsem jejich velkým příznivcem, ale musím přiznat, že na bezlepkové pečení jsou super!

3 Michaelano Michaelano | Web | 24. srpna 2014 v 13:05 | Reagovat

Doma pečeme také bezlepkového beránka a je vždycky dokonalý :)

4 Hanka Hanka | 12. července 2015 v 21:07 | Reagovat

[3]: To věřím, děkuji za návštěvu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama