Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Novoroční přání a čočková polévka se zelím

31. prosince 2013 v 16:49 | HaF |  Vařilo se
Konec roku je zde a za chvíli tu máme začátek roku nového. Proto letošní poslední recept věnuji tradiční surovině, která by první den v novém roce neměla na stole chybět - a tou je čočka. Proč? - má zajistit dostatek peněz a blahobytu.
Jedním výborným receptem je čočka Berry na francouzský způsob, dnes jsem ale dovařila výbornou čočkovou polévku se zelím. Abych měla jistotu, že pokryji pokud možno celou finanční sféru, použila jsem hned tři druhy čočky!






Budeme potřebovat (suroviny dávkujeme podle výsledného množství polévky):
asi 1/3 balení velkozrnné čočky
asi 1/3 balení čočky Berry
asi 1 hrst červené čočky
uzené maso a žebra
misku kysaného zelí
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek másla
koření do vývaru - celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl - dle potřeby
česnek

Ráno jsem dala namočit přebranou klasickou velkozrnnou čočku, mezitím se začla vařit uzená žebra a krkovička. Když se uzené maso dovařilo, dala jsem vařit namočenou čočku, po ochladnutí jsem obrala žebra a pustila se do základu na polévku. Na kousku másla jsem nechala orestovat kořenovou zeleninu, nastrouhanou na hrubo. Po chvíli jsem přidala zelenou čočku Berry a čočku červenou. Základ se zapráší moukou (pro bezlepkové vaření použijeme mouku pohankovou,můžeme zahustit polévku hraškou nebo podle svých zvyklostí), orestuje a zalijeme vývarem z uzeného masa. Povaříme, červená čočka se rozvaří, čímž také přispějě k zahuštění polévky. Když je čočka Berry uvařená, přidáme obrané maso z žeber, uvařenou velkozrnnou čočku, kysané zelí (nejlépe domácí) a dochutíme utřeným česnekem, podle potřeby dosolíme.

Všem přeji do nového roku 2014 to nejlepší, co jde popřát a hlavně mnoho štěstí. Na Titaniku totiž byli povětšinou zdraví, jen to štěstí jim právě chybělo.

A ještě malý důkaz, že se u ná během roku 2013 vařilo, i když na blogu to moc vidět nebylo!



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | 1. ledna 2014 v 2:04 | Reagovat

Dobry den - krasny a stastny rok 2014 preji.  Dle Vaseho receptu chci vyzkoouset
"Kysla kapusta kvasena v poharoch". Bohuzel nevim, co je to dula (vklada se do poharu s kapustou. Extistuje pro dulu i jiny nazev, ktery by mi ji priblizil?

2 Hanka Hanka | 1. ledna 2014 v 12:31 | Reagovat

[1]: Našla jsem tento odkaz, asi se bez duly budete muset obejít. http://somktosom.blogspot.cz/2011/11/dulovy-dzem-lekvar-kompot.html  Doufám, že se zadaří a zelí bude chutnat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama