Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Bezlepkové vánoční cukroví

17. prosince 2013 v 23:05 | HaF |  Vařilo se
Po pár kuchařských bezlepkových experimentech bych chtěla provést pár úprav a doplnění na blogu. Zatím ještě nevím, zda zařadím rubriku bezlepkových receptů - takový bezlepkový expert zatím nejsem, ale postupně chci jednotlivé recepty alespoň protřídit a možné bezlepkové varianty označit. Některé pokusy se povedly, jiné za moc nestály. Moje bezlepkové stravování zatím taky za moc nestojí. Přes léto, když jsme cestovali, jsem si i něco upekla (z kupovaných směsí), ale jinak jsem to víceméně řešila kukuřičnými křehkými plátky (taky mi už pomalu lezly i ušima) a přirozeně bezlepkovým vařením.
Ovšem i po jen částečném omezení lepku se mi dost ulevilo. S blížícími vánočními svátky jsem začala přemýšlet o vánočním cukroví, hledala jsem na internetu, v bezlepkových kuchařkách a nakonec mi odvahu do cukrářských pokusů dodal článek na Novinkách.
Zde jsou jejich všeobecné rady pro pečení bez lepku podle klasických receptů:

- bezlepková mouka více saje vodu, a proto je třeba použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je v receptu, anebo naopak dát více vody (pokud se do těsta přidává)
- pokud je v receptu prášek do pečiva a používáme bezlepkovou mouku, je třeba ho dát asi dvojnásobné množství
- těsto z bezlepkové mouky drží kvůli absenci lepku hůře pohromadě, je křehčí a drobí se, proto se doporučuje přidat navíc vejce nebo malé množství ořechů, oleje, jogurtu či medu
- bezlepkové cukroví je dobré péct kvůli jeho křehkosti na pečícím papíru

S nadšením (vzniklým z neznalosti problému!) jsem se pustila do úpravy naší vánoční klasiky - linecké, vanilky a tlapky. Sice jsem bojovala s některými menšími problémy, ale výsledky nejsou nejhorší.




Bezlepkové linecké
Po úpravách vypadá třetinová dávka receptu takto:
110g mouky Jizerky, 30g jáhlové mouky, 70g másla, 35g cukru moučky, citronová kůra, 1malý žloutek
Vše zpracujeme v těsto a necháme chvíli odležet (původně jsem počítala 70g Jizerky a 30g jáhlové mouky, ale vzniklo lepivé cosi, tak jsem 40g Jizerky ještě přidala a to už byl výsledek uspokojivý).
Pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě - pozor, je velmi křehké!
Po vychladnutí spojujeme rybízovou marmeládou a konzumujeme u vánočních pohádek!

Vanilkové rohlíčky
Upravila jsem poloviční dávku a takhle to fungovalo:
25g mouky z lepivé rýže (odkoupeno z osobních zásob jedné místní vietnamské obchodnice), 70g mouky Jizerky, 70g pohankové mouky, 50g cukru moučky (ovoněného vanilkovým luskem), 50g mletých ořechů, 50g másla, 50g sádla, 1/2 vajíčka, troška prášku do pečiva
Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Já při zpracovávání přidala ještě asi 10g ořechů a 10g Jizerky. Záleží na množství tuku a vajíčka. Měla jsem obavy z tvarování rohlíčků - chtěla jsem je péct v silikonové formě, ale malé rohlíčky prostě zmizely. Nakonec jsem je klasicky "ušoulala" v ruce a vypadaly skvěle - v troubě se nerozjely, ale pozor, jsou velmi, velmi křehké. Proto jsem je klasicky neobalovala, ale i s pečícím papírem jsem je sešoupla z plechu na linku a ještě horké je na papíru hustě pocukrovala. Po vychladnutí uložíme do krabice a schováme na Vánoce!

Ořechové pracny
Upravená poloviční dávka:
90-100g mouky Jizerky, 90-100g pohankové mouky, 100g mletých ořechů, 100g ovoněného cukru moučky, 100g másla, 1/2 vajíčka, skořice, kakao, citronová kůra
Vypracujeme těsto a po odpočinutí vtlačujeme do silikonové formy. Nejsem jejich zastáncem, ale u bezlepkového pečení ušetří čas a hlavně vaše duševní zdraví. Cukroví je opravdu velmi křehké a ze silikonové formy jde velmi snadno vyloupnout.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Pocukrujeme a vychladlé uložíme do krabic.

Nechci se chválit, ale cukroví mi moc chutná, tlapky jsou skoro k nerozeznání od klasických - kakao,ořechy a skořice dokonale maskují bezlepkové mouky, u lineckého vynikne máslo - proto nenahrazovat ničím jiným. Rohlíčky jsou trochu jiné, ale jsou také moc dobré.
Rozpis berte s rezervou, vše je odzkoušeno zatím jen jednou, ale vyšlo to.

Přeji příjemné pečení!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 19. prosince 2013 v 22:07 | Reagovat

Vypadá to krásně, hned bych ochutnala!

2 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 0:45 | Reagovat

Bezlepková dieta toho umí hodně zachránit, tak ti přeji velikou inspiraci do kuchyni! Je to smutné a nečekané, když se nám v životě objeví taková věc, ale tvé bezlepkové Vánoce jsou k nepoznání od těch tradičních. Cukroví je krásné a nepochybuji o tom, že i chutné. Moc ti přeji, ať se s tím vším popasuješ a dokážeš být veselá a optimistická.

3 toffo toffo | 20. prosince 2013 v 9:06 | Reagovat

To by byla zkouška pro mou trpělivost - pozor, křehké zboží! A dokážu ocenit i tu tvé nadšení vzniklé z neznalosti problému - to je perfektní popis impulzu, který jsem mnohokrát v kuchyni zažila i bez bezlepkového pečení. Stejnou bezlepkovou dietu drží má druhá sestra, tak vím, jak je to zpočátku těžké, změnit návyky i stereoptypy v kuchyni. Veselé vánoce milá HaF!

4 maskrtnica maskrtnica | Web | 22. prosince 2013 v 3:25 | Reagovat

Vypadá krásně, zrovna cukroví a obecně bezlepkové sladké je leckdy lepší, než s pšeničnou moukou.. Beztak jsou nejlepší ty druhy, kde skoro žádná mouka není;)

5 bara bara | Web | 28. prosince 2013 v 1:02 | Reagovat

je bezva ze se dneska da cukrovi upect v pohode i bezlepkove

6 Vilemína Vilemína | Web | 29. prosince 2013 v 13:55 | Reagovat

Krásně ses s tím bezlepkem vyrovnala, prima nový rok!

7 Hanka Hanka | 30. prosince 2013 v 23:00 | Reagovat

[1]:Dík za pochvalu, to já chodím nakukovat k tobě. Momentálně jsem ve fázi, kdy opouštím cestu nahrazovat lepkové věci bezlepkovými, které mají snahu se co nejvíce těm lepkovým podobat. Je to stresující - prostě to nefunguje, rohlík a chléb nejde napodobit, jen se člověk trápí, že to není ono. Spíš se začínám rozhodovat pro cestu druhou, objevovat nové recepty, nová jídla a kombinace, kde lepek nemá místo. Přijde mi to přirozenější a schůdnější. Nemusím nic porovnávat a nahrazovat. ;-)  Od ledna mám odhlášené i obědy v práci, tak uvidím nakolik mi bude lépe. Omezím tím i možné umělotiny, které do sebe člověk určitě ládoval a snad bude ještě lépěji!

8 Hanka Hanka | 30. prosince 2013 v 23:04 | Reagovat

[2]: Děkuji za přání, mohu směle prohlásit, že teď, po všech lékařských peripetiích, už jsem opět v "poho". Můj obdiv mají opravdoví celiaci, já občas můžu ulítnout, bude mi pár dní špatně, ale je to má blbost. Hlavně vím proč a vím co pro to můžu udělat, aby mi bylo lépe. Každopádně platí, že co vás nezabije, vás posílí! ;-)

9 Hanka Hanka | 30. prosince 2013 v 23:07 | Reagovat

[3]: Díky, jojo, ta křehkost je fakt záludná!!! Ale jde to, příští Vánoce však raději obohatím o oříšky a semínka!! Lenost zřejmě zvítězí! :-D

10 Hanka Hanka | 30. prosince 2013 v 23:08 | Reagovat

[4]: No, zajímavé je, že dcerka ty bezlepkové tlapky ujídá raději, než ty klasické! ;-)

11 Hanka Hanka | 30. prosince 2013 v 23:09 | Reagovat

[5]: No, v pohodě to moc není, ale je to v lidskch silách! ;-)

12 Hanka Hanka | 30. prosince 2013 v 23:10 | Reagovat

[6]: Díky za pochvalu! :-)

13 Tunde Tunde | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 14:26 | Reagovat

Dobrý den,

Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/  kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany. Momentálně máme denně 30 000 kliků. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

S pozdravem,
Tunde
info@vyhledejrecepty.cz

14 Hanka Hanka | E-mail | Web | 10. ledna 2014 v 17:34 | Reagovat

Máš krásné bezlepkové cukroví, Hani. Já peču každý rok několik druhů pro kamarádku mé snachy. Musím říct, že mi bezlepkové cukroví taky moc chutná, na jazyku se jen rozplyne. :-)
Přeji hodně zdaru, třeba časem přijdeme i na nějaké ty rohlíky a chleba. ;-)

15 Hanka Hanka | Web | 31. ledna 2014 v 22:49 | Reagovat

[14]: Moc děkuji za pochvalu. :-)

16 tatal tatal | 7. listopadu 2017 v 9:43 | Reagovat

vánoce se kvapem blíží..jste připraveni? posypy a zdoben na cukroví-

https://www.eshop-lilie.cz/kategorie/cukrarske-posypy-a-zdobeni/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama