Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Velikonoční nádivka

27. března 2013 v 22:37 | HaF |  Vařilo se
Velikonoce se kvapem blíží a já marně přemýšlím, jaký recept vám nabídnout. Beránka pravidelně pečeme ořechového, zkoušeli jsme i piškotového (také výborný), nesmí chybět perníčky pro koledníky a jako pohoštění mohu doporučit chlebíčky a větrníčky podle Anuše Kejřové.
Ale je pravda, že máme ještě jednu velikonoční klasiku - nádivku. U nás doma se nepekla, ale manžel je na ni zvyklý z domova a má ji moc rád.
Recept mám převzatý od tchýně a vypadá takto:
10 rohlíků, 10 vajec, 1/2kg plecka, 1/2kg uzeného, zelené bylinky - petrželová nať, pažitka, kopřivy, sůl, muškátový oríšek, koření do vývaru - celý pepř, nové koření, bobkový list




Nejdříve uvaříme maso - někdo vaří každé zvlášť, já dohromady, vývar se stejně používá do nádivky. K masu přidám koření a uvařím vše doměkka. Nakrájím rohlíky, zlehka zaliji vývarem, přidám žloutky, bylinky, spařené a nakrájené kopřivy, maso - taktéž na kostky a dochutím solí a muškátovým oříškem. Podle potřeby přidám ještě vývar. Nakonec opatrně po částech vmíchám sníh. Peču ve středně vyhřáté troubě do červena - 170 - 180°C asi 35-45minut - záleží na výšce nádivky.
Podáváme teplou nebo studenou, doplněnou v ideálním případě zeleninovým (hlávkovým) salátem nebo s domácími okurkami!


Loni jsem nádivku nacpala i do plechu na pečení muffínů a výsledkem byly jednohubkové mininádivky pro koledníčky! (dobu pečení pak musíme přizpůsobit velikosti muffínků)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michal Michal | Web | 28. března 2013 v 16:02 | Reagovat

Letos mám základní problém ... kopřivy. Nemáte nějaký nápad co s tím? Přemýšlel jsem o sušené, ale nějak se mi to nezdá ono, má být mladá a kdo ví co ni mají.

Jinak nádivku dělám podobně, jen jí cpu do bůčkové kapsy a to co zůstane peču vedle.

2 Hanka Hanka | 30. března 2013 v 11:37 | Reagovat

[1]: Do sušených kopřiv bych asi nešla, ale v případě nouze používám pouze petrželovou nať a pažitku. Taky se dají použít špenátové lístky - ty se dají v nouzi sehnat i mražené. Nám kopřivy rostou na zahrádce, tak nemám problém, i když letos to jsou opravdu minikopřivy.
A ta bůčková kapsa zní dobře, jen se pak donutit ty kalorie nějak spálit! ;-)

3 Ditta Ditta | Web | 30. března 2013 v 12:37 | Reagovat

Tedy, dát nádivku do mufínů, to je dobrá vychytávka. Určitě se budu opičit. Hezké velikonoční svátky.

4 Michal Michal | Web | 30. března 2013 v 14:40 | Reagovat

Tak to skončilo na špenátu :) Nebyla ani petržel ani pažitka. Tak to je když se jde do obchodu na poslední chvíli (kopřivy fakt vůbec nic použitelného)

5 amelie amelie | Web | 30. března 2013 v 23:59 | Reagovat

A já bych si TAK dala...

6 Hanka Hanka | Web | 31. března 2013 v 19:26 | Reagovat

[3]: Sama nevím, jak mě to napadlo, ale bylo to praktické a dekorativní!Také přeji pohodové svátky. :-)

7 Hanka Hanka | Web | 31. března 2013 v 19:28 | Reagovat

[4]: No, já šla kopřivky natrhat včera odpoledne, dnes bych je musela vyhrabovat ze sněhu! :-D

8 Hanka Hanka | Web | 31. března 2013 v 19:35 | Reagovat

[5]: Milá Amélie, držím pěsti a přeji mnoho sil v nové etapě Vašeho života! :-)

9 ajka ajka | Web | 7. dubna 2013 v 5:30 | Reagovat

To je bezva nápad s těma mufinkama ;-)
Ajka

10 Hanka Hanka | 7. dubna 2013 v 17:47 | Reagovat

[9]: Občas se zadaří! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama