Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Vánoční cukroví

21. prosince 2012 v 12:16 | HaF
Vánoce klepou na dveře a je tu čas vánočního pečení.
Letos nám do víkendového pečení zasáhla zabíjačka a tak předkládám recepty se zpožděním.
Vánoční nálada u nás začíná návštěvou Olomouce a nákupem másla na pečení ve zdejší prodejně sýrárny Orrero, k tomu něco dobrých sýrů, proběhnout vánoční trh a cestou domů ještě koupit výborný prostějovský rum na pečení.




Jsem konzervativec, který má své oblíbené favority, ale lehkým změnám či novinkám se nebráníme. Základ tvoří vždy linecké, tlapky, vanilkové rohlíčky, perníčky, kuličky,chlebíček, vosátka, košíčky a k tomu něco navíc - letos sádláčky, rumové dortíčky a marokánky.Bez provoněného domova vanilkou, máslem a kořením by to nebyly pravé Vánoce.
Postupně jsem začala dělat těsto z polovičních dávek, ale drobnější kousky - raději smlsnu tři malé, ale různé, než jeden velký (nedej bože když nechutná a pak roste v puse). Navíc jsem vysledovala, že poslední roky i děti mlsají méně a tak pečeme tak, aby vyšlo cukroví maximálně do silvestra - to je tak akorát a o to víc se těšíme na další Vánoce.

Letos představuji základní trojici našeho cukroví:
linecké, vanilkové rohlíčky a oříškové tlapky


Recepty mám opsané od mamky a ta zase od své. Třeba u vanilkových rohlíčků jsem náhodně zjistila, že recept na ně byl zveřejněn v jedné kuchařce z roku 1935 a to už bylo navíc III.vydání - takže vskutku recept léty prověřený.
Třeba linecké dnes mamka peče podle jiného receptu a rybízovku vymněnila za meruňkovou marmeládu, ale pro mě už to není ono, původní linecké mi prostě chutná víc.

Linecké cukroví
35dkg hladké mouky, 20dkg másla, 10dkg mletého cukru, 2 žloutky, citonová kůra

Zpracujeme těsto, které dáme odležet (nejlépe na chladném místě, zabalené do folie) - těsta většinou dělám večer a následující den peču. Pokud bylo těsto v lednici, tak před pečením necháme těsto trochu povolit, aby se s ním lépe pracovalo a dalo se pěkně vyválet. Abychom nemuseli těsto podsypávat moukou je výhodné na vyválení těsta použít silikonové podložky, já mám dobrou zkušenost i z pečící fólií s antiadhezním povlakem. Vykrájíme tvary a upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Slepujeme pikantní marmeládou - u nás vede domácí rybízová!
Linecké děláme v dvojím provedení - s vykrajovaným tvarem, kde vynikne barva marmelády a dál nezdobím, nebo používám citronovou polevu a zdobíme čokoládou - to se líbí našim dětem.
Linecké jako jediné dělám z jedné a půl dávky, část těsta nechávám na košíčky - ty z lineckého těsta má manžel totiž nejraději.


Vanilkové rohlíčky
10dkg mletého cukru, 10dkg sádla, 10dkg másla, 10dkg mletých ořechů (výborné jsou lískové), 37dkg hladké mouky, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva

Stejně jako u lineckého zpracujeme těsto a necháme odležet. Před pečením necháme těsto povolit, aby se s ním lépe pracovalo. Odebíráme z něj přiměřené kousky, které v dlaních vyválíme a vytvarujeme do rohlíčků. Klademe na plech na pečící papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.


Oříškové tlapky
20dkg mletých ořechů, 40dkg hladké mouky, 10dkg másla, 10dkg sádla, 20dkg mletého cukru, 1 vejce,lžíce kakaa, trochu skořice, citronová kůra

Zpracujeme těsto, které dáme odležet. Opět před pečením necháme lehce povolit a vtlačujeme do formiček, pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Po vytážení z trouby vyklepneme z formiček a vychladlé zlehka pocukrujeme mletým cukrem s vanilkou.


K této klasice musím ještě přidat perníčky - bez perníčků by prostě Vánoce nebyly úplné!

Perníčky
Recept je stejný jako na velikonoční perníčky, jen motivy jsou vánoční. Navíc peču z půlky jen hvězdičky sypané mandlemi - je to pohodlné a rychlé zdobení, navíc jsou chuťově vynikající!


Ráda bych všem popřála příjemné a pohodové Vánoce, bez jakéhokoli stresu a nehod!!!
HaF
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | Web | 21. prosince 2012 v 19:59 | Reagovat

Hanička krásne Vianoce ti prajem, plné lásky a pohody:-)

2 Kejm Kejm | Web | 22. prosince 2012 v 8:00 | Reagovat

vypadají krásně :)
užijte si Vánoce!

3 toffo toffo | 23. prosince 2012 v 18:47 | Reagovat

Moc krásný report a výsledek vánočního pečení. Krásné vánoce!

4 Catalina Catalina | E-mail | Web | 25. prosince 2012 v 18:17 | Reagovat

Přesně tyhle druhy jsem letos taky dělala :) Máš ho moc povedené! Krásné svátky :)

5 Hanka Hanka | 25. prosince 2012 v 19:09 | Reagovat

[1]:Děkuji za milé přání. :-)

6 Hanka Hanka | 25. prosince 2012 v 19:11 | Reagovat

[2]:Díky za pochvalu. :-)

7 Hanka Hanka | 25. prosince 2012 v 19:18 | Reagovat

[3]:Snaha byla, recepty jsem slíbila v únoru, ale letos se s blogováním moc nedařilo. Doufám, že se polepším, ale už nic neslibuji - raději. ;-)
Taky přeji pohodové svátky! :-)

8 Hanka Hanka | 25. prosince 2012 v 19:29 | Reagovat

[4]:Inu,zavedená vánoční klasika! Dcerka letos zkoušela sádláky a já oprášila recept na čokoládové křehulky. Na rok asi znovu vytáhnu máminy ořechové tyčinky a k tomu i ty od tchýně! ;-)

9 Madla Madla | Web | 27. prosince 2012 v 11:01 | Reagovat

Krásně jemné cukroví jste s dcerkou přichystaly! U nás bylo pečení cukroví dosti chaotické, ale  i tak jsme si to krásně užili ...
Opožděně přeju příjemné a pohodové povánoční chvíle a nejne do nového roku hodně zdraví, lásky a radosti. A samozřejmě spoustu kulinární inspirace ;-)

10 Hanka Hanka | Web | 28. prosince 2012 v 21:03 | Reagovat

[9]: Děkuji za přání a pochvalu - dcerka si ji zaslouží. Je opravdu moc šikovná! :-)

11 Meg Meg | Web | 30. prosince 2012 v 21:58 | Reagovat

Už je pro mě trochu pozdě na přání krásných Vánoc, takže nyní už jen to nej do nového roku! A cukroví moc krásné :)

12 Hanka Hanka | 4. ledna 2013 v 20:33 | Reagovat

[11]:Děkuji za přání a pochvalu! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama