Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Užít si svůj šálek kávy

11. listopadu 2012 v 21:51 | Haf |  Co se děje v trávě
Včera jsem si užívala svůj narozeninový dárek - kurz domácí přípravy kávy u Petry Veselé, autorky Knihy o kávě.
Má drahá mladší sestřule dokázala nadchnout i další jedince a tak jsme v sobotu po obědě vyrazili v tříčlenné skupince kávových nadšenců + jeden nadšený řidič. Před pátou hodinou jsme dorazili na místo určení a kurz mohl začít. Už jen setkání s Petrou Veselou je báječný zážitek. Její zapálení pro dobrou kávu je prostě nakažlivé a velmi chytlavé!




Úvod patřil kávě samotné - kde nakupovat, v jakém množství, jak ji skladovat. Následovaly informace o jejím mletí a ručních mlýncích.
Po tomto úvodu jsme se vrhli na přípravu kávy v domácích podmínkách.
Džezva, moka express,dripper, aeropess, chemex, french press a vakuum pot - vše nám bylo předvedeno, dáno k ochutnání a porovnání. Ke všem možnostem jsme dostali informace o vhodné kávě a jejím množství, hrubosti mletí i době extrakce.
Nechyběla i káva z domácího kávovaru a samozřejmě prvotřídní cappuccino s ukázkou techniky latte art!


Úžasné bylo zjišťovat změnu chutí kávy v závislosi na způsobu přípravy. Někde to byly rozdíly nepatrné, jindy diametrálně odlišné. A ta možnost vyzkoušet si vše najednou, možnost porovnání, byla báječná.
Zážitek to byl skvělý, jen nevím kam u nás v Prostějově, po tomto chuťovém zážitku, budu moci zajít na dobrou kávu či cappuccino.

Jdu spát, včera, po kofeinové smršti a nadměrné porci skvělých zážitků jsem šla spát pozdě a tak mě začíná dohánět spánkový deficit!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 12. listopadu 2012 v 6:36 | Reagovat

Já se k Petře Veselé dostala přes rozhovor, který udělala pro Ženu a Život asi tak před osmi lety, kdy se vyhrávala zahraniční soutěže. Její kavárna se stala naším výletním místem, kdy jsme s mojí sestrou na kole  s našimi dvouletými holčičkami v sedačce a se staršími samostatnými dětmi zdolávali okruh, se zastávkou v kavárně v Jílovém. To, že jsme doráželi zpocení, zaprášení, poněkud hlučnější skupinka, nikdy Petře nevadilo. Stejně, jako nyní, kavárenské milé obsluze s velkým úsměvem, která presto připraví šálek kávy, naservíruje nadýchaný větrník, nebo nalije štamprličku starému dědečkovi na stojáka. (jezdili jsme vloni do Jílového intenzivně na logopedii a kavárnu jsme si dali vždy za odměnu). Zlatý korálek si nehraje na "hogo fogo" podnik, je to nesmírně lidské místo setkávání. (P.S. Knihu o kávě jsem s sebou vloni vozila pokaždé, ale nikdy jsem neměla štěstí na Petru, aby mi vepsala věnování). A jestli vy jste z Prostějova jeli na školení do Jílového, tak tedy klobouk dolů před vaším kávovým nadšením !!! :-)

2 Catalina Catalina | Web | 14. listopadu 2012 v 13:54 | Reagovat

Tomu říkám super dárek :) Já se teda přiznám, že kávu moc často nepiju, nějak divně se po ní vždycky klepu a jsem nervózní :D Ale to cappuccino rozhodně vypadá lákavě!

3 Brousič Brousič | Web | 19. listopadu 2012 v 11:13 | Reagovat

V poslední době se ty kurzy o korektní přípravě kávy nějak rozmohly. Jen více a houšť, už dávno byla třeba vnést do Česka trochu kávové kultury ;)

4 Meg Meg | Web | 20. listopadu 2012 v 8:16 | Reagovat

Pani, tomu rikam zazitek! Taky bych tyhle zpusoby pripravy nejradsi videla najednou, pro porovnani :) Prave jsem velky ranni hrnek kavy vypila a mam chut na dalsi :/ :D

5 Hanka Hanka | Web | 20. listopadu 2012 v 23:41 | Reagovat

[1]: Věřím, že kavarárna musí být super. Školení ale probíhají jinde - taky v Jílovém, ale v suterénu jednoho panelového domu. (Tu všudypřítomnou váni kávy všem nájemníkům domu upřímně závidím!) Když jsem poznala P.Veselou, vůbec mě nepřekvapuje její přístup k návštěvníkům - jiný, než milý a vstřícný, nepřipadá v ůvahu. Doufám, že teď neprozradím nic tajného, ale s tím podpisem bych si pospíšila. Petra chce svůj podíl v kavárně (jednu půlku už prodala) přepustit a věnovat se školením a "kávové obrodě".
Dík za milou návštěvu! :-)

6 Hanka Hanka | Web | 20. listopadu 2012 v 23:45 | Reagovat

[2]: Já taky nejsem kafař, ale káva mi moc voní a tak mi možnost rozšířit si vědomosti i v tomhle směru vůbec nevadila! :-)

7 Hanka Hanka | Web | 20. listopadu 2012 v 23:50 | Reagovat

[3]: No, ještě by se mohl vzdělávat ten personál v našich kavárnách. Aspoň u nás, na malých městech!!! ;-)

8 Hanka Hanka | Web | 20. listopadu 2012 v 23:53 | Reagovat

[4]: Opravdu ta možnost,vyzkoušet vše a najednou, je prostě super!
Jako nekafaře mě ta rozdílnost v chutích opravdu překvapila!
Navíc P. Veselá vás úžasně dobije energií už jen svým zápalem pro dobrou kávu!

9 Vilemína Vilemína | Web | 27. listopadu 2012 v 23:11 | Reagovat

Vidět profíka je vždy zážitek - v Jílovém jsme se stavili před asi 2 roky, ale na Petru Veselou osobně jsme štěstí neměli.
Je fakt, že ochutnáte-li dobrou kávu, jinou už pít nechcete...a to může být docela problém :)

10 Hanka Hanka | Web | 10. prosince 2012 v 20:59 | Reagovat

[9]: Pravda, kvalitní káva je silně návyková :-D
A nejhorší je, že dojíždět na skvělou kávu do Prahy z Prostějova je nemožné, snad se najde něco blíž... ;-)

11 Frank Frank | Web | 7. ledna 2013 v 9:12 | Reagovat

[10]: Tak to s Vámi stoprocentně souhlasím. Jakmile člověk jednou okusí lepší kávu, nechce už nikdy více žádnou nahrážku nebo něco rozpustnýho :-)

12 Hanka Hanka | Web | 19. ledna 2013 v 19:37 | Reagovat

[11]: Tak, tak. Ale to utrpení, když víte jak to má být a není kam pro to zajít!! Pochválena blažená nevědomost! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama