Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Kečup podle Odeda - BL

28. srpna 2012 v 23:16 | Haf |  Vařilo se
Podle receptu z nádherné knihy Konzervování od Odeda Schwartze jsme na zkoušku kečup vařili už loni. A protože se osvědčil a moc nám chutnal, zopakovali jsme si jej letos znovu. Příprava začala už na jaře, a to nákupem sazeniček rajčat odrůdy Býčí srdce (Pozdní odrůda tyčkového rajčete světového sortimentu. Vytváří statné rostliny 100 - 120 cm vysoké. Plody připomínající tvar srdce jsou světle červené, velké o hmotnosti kolem 250 g, ale často i přes půl kila. Pro vynikající chuť, kompaktnost dužniny a malý obsah semen, jsou oblíbeny pro přímý konzum, různá kuchyňská zpracování i na šťávy.), teď, když plody dozrávají, je čas jejich zpracování na výborný domácí kečup. Nelépe chutná s kvalitními špagetami, sýrem Gran Moravia a kvalitním olivovým olejem. V případě bezlepkové diety použijeme bezlepkové těstoviny.




Kořeněný rajčatový kečup

Suroviny:
2 kg masitých rajčat, 0,5 kg šalotky (může být i klasická cibule), 75g čerstvého zázvoru, 6 řapíků celeru ( i s listy), kdo chce, může přidat 3-4 chilli
Koření:
2 lžíce semínek koriandru, 1 lžička hřebíčku, 1 lžička muškátového květu - svázáno v mulovém uzlíčku.
Dochucení:
Na každý litr dužiny - 0,25l ovocného octa, 75g hnědého cukru, 2 lžičky soli, 1 lžíce sladké červené papriky

Rajčata, cibuli a zázvor nakrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celer a sáček s kořením. Přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut, než zesklovatí cibule. Odstraníme koření s celerem a zbytek přepasírujeme. Znovu vaříme asi 1 hodinu. Svařenou hmotu odměříme a přidáme sůl, cukr, ocet a papriku.
Vaříme další hodinu do zhoustnutí - mícháme. Nakonec nalijeme do připravených horkých skleniček a sterilujeme. Necháme vychladnout a uložíme k zásobám na zimu!


Oded radí, pokud chcete kečup sladší, dejte o 100g cukru více. Já to nezkoušela, základní rozpis nám vyhovoval. Jen jsem snížila množství octa asi jen na 0,15l. Kečup se mi zdál dost octově ostrý. Ale to záleží na osobních chutích.
Příjemný konec léta přeje HaF



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 29. srpna 2012 v 11:21 | Reagovat

Ach, jakkoli kečup vůbec nemusím, ten domácí je prostě bobma! (Asi to bude tím, že v něm jsou fakt rajčata :-)) Tchyně dělá taky domácí kečup, ovšem s paprikama a je perfektní. Mít tak spoustu domácích rajčat, hned se pustím do výroby :-D

2 Hanka Hanka | 31. srpna 2012 v 22:00 | Reagovat

[1]: Děkuji za milý kometář. Letošní léto, co se týká blogu, nějak flákám.
No, spíš si nejsem jistá, zda někoho zajímají příspěvky o zavařování. :-?
A Tvým zmrzlinám navíc nešlo nijak konkurovat! :-)

3 Catalina Catalina | Web | 3. září 2012 v 12:28 | Reagovat

O domácím kečupu nám básnila už moje učitelka biologie, od té doby mi to pořád vrtá v hlavě :D Zní to moc dobře! Akorát letos jsme na zahrádce měli úrodu rajčat poněkud slabou :/

4 Meg Meg | Web | 6. září 2012 v 12:21 | Reagovat

Kdyz jsem byla mala, tak nasi delavali kecup domaci, nicmene byl zahy vytlacen temi kupovanymi (byly sladsi a my jsme meli fakt docela velkou spotrebu :D ). Ted uz jen obcas koupime kecup od Heinzu a staci nam :) A asi jsem slepa - ale kolik teda asi tech rajcat na jednu davku? :)

5 Hanka Hanka | 6. září 2012 v 16:55 | Reagovat

[3]: Já letos těch rajčat nasadila trošku víc právě kvůli tomuto kečupu. Moc slibně to nevypadalo, ale teď se nám rajčata rozjela! :-) Je to spíš o tom, že je to trochu jiná chuť než u kupovaných kečupů! ;-)

6 Hanka Hanka | 6. září 2012 v 16:59 | Reagovat

[4]: Dík za připomínku, už je to doplněno, vůbec jsem si nevšimla, že ta nejdůležitější položka mi vypadla! :-D
My doma kečup nikdy nevařili, neměli jsme zahrádku. S domácím kečupem jsem se setkala až u tchýně, ale nebylo to úplně ono. Tento recept mě zaujal a tak jsme ho vyzkoušeli. Nedělám toho moc, asi dvě nebo tři dávky. Jak postupně rajčata dozrávají. Ono taky z jedné várky jsou tak čtyři malé skleničky! :-D

7 toffo toffo | 25. září 2012 v 12:58 | Reagovat

Tahle zavařovací kuchařka je báječná, chtěla bych podle ní ještě letost stihnout nějaké čatní a cibulovou marmeládu.

8 Hanka Hanka | Web | 2. října 2012 v 22:50 | Reagovat

[7]: Tak, tak. Už jen listování v této knize je silně návykové! :-D

9 prepper prepper | E-mail | Web | 20. března 2013 v 14:51 | Reagovat

Dobrý den,
mohl bych vás poprosit o převzetí článku na naše fórum? Velice se nám líbí. Pochopitelně bychom umístili odkaz na vaše stránky. Děkuji předem za kladnou odpověď

10 Hanka Hanka | 21. března 2013 v 22:24 | Reagovat

[9]: Děkuji za návštěvu. S převzetím článku souhlasím, ale nesmí být využíván způsobem, který by porušoval zákonná nebo jiná uznávaná pravidla.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama