Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Houbové kyselo

31. července 2012 v 22:52 | HaF |  Vařilo se
Prázdniny máme poněkud hektické a tak šlo blogování stranou. Vaření ale nikoli, jen to dokumentování nějak vázlo. Založila jsem si kvásek, vyzkoušela péct kváskový chléb (jedinečná záležitost), ale zatím jsem ve fázi pokus - omyl. I když všechny pokusy byly jedlé, na zveřejnění to zatím není. Ovšem když už je doma kvásek a soused nás obdaroval trochou hříbků, vyzkoušela jsem dle starého receptu "kvalitní kyselo s houbami".





Kyselo je královnou krkonošských polévek. S kyselem se vstávalo, s kyselem se šlo i spát. Připravovalo se z chlebového kvásku - pro svou pikantní navinulou chuť a hojnost vitamínů je přímo jedinečné.
Příprava kysela byla jednoduchá, do osolené vody se daly vařit houby (sušené či čerstvé) a kmín. Potom se do ní vlil chlebový kvásek nebo rozmočené chlebové kůrky a nechalo se vařit.
V movitějších rodinách se přidávalo ještě smažené vejce. Kyselo se omastilo máslem a podávalo se s bramborem nebo chlebem. Bylo to jídlo pro pátek i svátek, vařené podle toho, co je doma.
Tuto prastarou polévku si nelze od Krkonoš odmyslet a polévky jinde pod tímto názvem vařené pouze z kyselého mléka nemají s pravým kyselem nic společného. Kyselá chuť pochází totiž od chlebového kvasu, kde vzniká mléčné kvašení - čím je kvásek starší, tím je kyselejší.
(informace z Krkonošské kuchařky od Jiřího Marholda)

Kyselo
Na troše másla udusíme čerstvé nakrájené hříbky, zalijeme vodou , přidáme sůl a kmín. Povaříme a přidáme kvásek rozmíchaný s trouchou mléka. Necháme přejít varem, dochutíme a můžeme podávat.
Servírujeme s předem uvařenými brambory a vejcem.


Přeji dobrou chuť a omluvte sníženou kvalitu fotky. Jsou prostě prázdniny!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 1. srpna 2012 v 13:18 | Reagovat

Kyselo miluju, je načase dát vzniknout novému kvásku (už třetím v pořadí, jsem masová vražednice kvásků) a počkat tři dny, než si ho budu moct dopřát. A máš v něm krásné ztracené vejce, ten tekutý žloutek je prostě nepřehlédnutelný!
tak létu zdar a kyselu zvláš´t!

2 Pepa Pepa | Web | 5. srpna 2012 v 10:37 | Reagovat

Milá HaF, jsem rád, že jste "zpět"! Kyselo zbožňuji, a opět jsme tak nějak na stejný vlně.. ;-)

3 Pipi Pipi | Web | 7. srpna 2012 v 22:43 | Reagovat

Jé, to bych někdy chtěla ochutnati, pravé kyselo. Ale já se na kvásek opravdu necítím, ačkoliv ho dělají evidentně všichni foodblogeři široko daleko... :-D

4 Hanka Hanka | 9. srpna 2012 v 18:30 | Reagovat

[1]: Moc děkuji za pochvalu! :-) Právě to ztracené vejce se mi moc nepovedlo! :-D
Já taky jeden kvásek zahubila, ale ten druhý zatím jede a daří se mi ho držet při životě už docela dlouho. ;-)

5 Hanka Hanka | 9. srpna 2012 v 18:35 | Reagovat

[2]: Díky za podporu! ;-)
Máme to léto opět trošku hektické. Potomci si neustále vymýšleli nějaké nemoci(angíny, uši atd.), do toho zavařování a teď konečně i krátká dovolená v Jeseníkách.
Musím k Vám mrknout, na jaké to shodné vlnce opět plujem!
Vodákům a vaření zdar!!! :-)

6 Hanka Hanka | 9. srpna 2012 v 18:36 | Reagovat

[3]: Hlavně se nebát! On ten kvásek není až tak složitý, to až to pečení (aspoň mně se to tak jeví) To kyselo za to stojí! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama