Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Kapustový nákyp

21. června 2012 v 22:51 | HaF |  Vařilo se
Se zvyšující teplotou má člověk tendence odlehčovat jídelníček. Obzvlášť, když v trhu začíná být širší a širší výběr zeleniny. Po jarních salátech a ředkvičkách se výběr rozšířil o kedlubny, mrkev, jarní cibulku, ale i o květák, zelí a kapustu. Samozřejmě jsem nemohla odolat a tak jsem přinesla domů jak květák, zelí, tak i krásnou kapustu. Květák skončil na mozeček, zelí částečně do fleků a půlka do zelňačky, ale kapusta se stala výzvou hned v neděli. Protože byla tak lákavě svěží a křehká, nechtěla jsem ji dusit jako přílohu k masu, ale zvolila jsem nákyp, kde mohla vyniknout v hlavní roli.




Inspirovala jsem se v malé knížečce "Zelninová mísa" a výsledek byl velmi jedlý!

1 kapusta, 6 dkg másla, 3 vejce, 3 rohlíky, trochu mléka, sůl, pepř, muškátový květ

Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a necháme chvíli povařit v osolené vodě. V míse utřeme máslo se žloutky, osolíme, opepříme, dáme trošku muškátového květu. Přidáme žemle, nakrájené na kostičky a lehce namočené v mléce. Vmícháme uvařenou a pokrájenou kapustu a nakonec tuhý sníh z bílků.


Hmotu nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a pečeme do zlatova.
Upečené posypeme strouhaným sýrem ( Gran Moravia) a lehce přelijeme rozpuštěným máslem. U nás se nákyp podával s pečenými novými bramborami a rajčatovým salátem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petra C. Petra C. | 22. června 2012 v 10:44 | Reagovat

Kapustu mám moc ráda a nákyp z ní vypadá výborně. Prima tip ;-)

2 Hanka Hanka | 26. června 2012 v 23:20 | Reagovat

[1]: Děkuji za pochvalu a přeji dobrou chuť! :-)

3 Jana (Recepty z mojej kuchyne) Jana (Recepty z mojej kuchyne) | Web | 29. června 2012 v 12:13 | Reagovat

Hanička, ďakujem za všetky pekné komentáre na mojom blogu :) ... a tento tvoj úžasný kapustový (po našom kelový) nákyp si určite v lete urobím, vyzerá to byť výborný a rýchly recept na ľahké letné jedlo :)

4 Hanka Hanka | 7. července 2012 v 17:16 | Reagovat

[3]: Děkuji za milý komentář. K tobě chodím na návštěvu velmi rádá! :-)
Nákyp mi chutnal a určitě si ho zopakuji.Jak píšeš, je na léto jako dělaný! ;-)

5 Vilemína Vilemína | Web | 20. července 2012 v 19:58 | Reagovat

Taky ho vyzkouším, když nezapomenu - lehkých jídel není nikdy dost!

6 Hanka Hanka | 31. července 2012 v 21:31 | Reagovat

[5]: Tak, tak, souhlasím, lehké a bezmasé recepty mám moc ráda! :-)

7 Kejm Kejm | Web | 22. října 2012 v 18:45 | Reagovat

ten vypadá úžasně!!
miluju kapustu :)

8 Hanka Hanka | Web | 11. listopadu 2012 v 20:07 | Reagovat

[7]: Dík za pochvalu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama