Se zvyšující teplotou má člověk tendence odlehčovat jídelníček. Obzvlášť, když v trhu začíná být širší a širší výběr zeleniny. Po jarních salátech a ředkvičkách se výběr rozšířil o kedlubny, mrkev, jarní cibulku, ale i o květák, zelí a kapustu. Samozřejmě jsem nemohla odolat a tak jsem přinesla domů jak květák, zelí, tak i krásnou kapustu. Květák skončil na mozeček, zelí částečně do fleků a půlka do zelňačky, ale kapusta se stala výzvou hned v neděli. Protože byla tak lákavě svěží a křehká, nechtěla jsem ji dusit jako přílohu k masu, ale zvolila jsem nákyp, kde mohla vyniknout v hlavní roli.

Inspirovala jsem se v malé knížečce "Zelninová mísa" a výsledek byl velmi jedlý!
1 kapusta, 6 dkg másla, 3 vejce, 3 rohlíky, trochu mléka, sůl, pepř, muškátový květ
Kapustu rozebereme na jednotlivé listy a necháme chvíli povařit v osolené vodě. V míse utřeme máslo se žloutky, osolíme, opepříme, dáme trošku muškátového květu. Přidáme žemle, nakrájené na kostičky a lehce namočené v mléce. Vmícháme uvařenou a pokrájenou kapustu a nakonec tuhý sníh z bílků.

Hmotu nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a pečeme do zlatova.
Upečené posypeme strouhaným sýrem ( Gran Moravia) a lehce přelijeme rozpuštěným máslem. U nás se nákyp podával s pečenými novými bramborami a rajčatovým salátem.

Kapustu mám moc ráda a nákyp z ní vypadá výborně. Prima tip