Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Králičí polévka

13. května 2012 v 15:26 | HaF |  Vařilo se
Dnes představím recept na mou oblíbenou polévku. Je to polévka z králičích hlav a vnitřností.
Mamka ji vařívala, když jsem byla malá, ale taťka ji moc rád neměl. Pamatuji si, že mamka vždycky říkala, že táta tu polévku sice sní, ale nesmí vidět, jak se vaří. Dnes ji mamka už nevaří, protože ji už taky nejí, prý si odvykla. Já ji mám ale pořád ráda, jen ji nevařím často, protože nemám zdroj na králíky.




Tak tedy zde je postup:
Budeme potřebovat králičí hlavy - aspoň dvě, odřezky z králíka a vnitřnosti.
Vše dáme vařit do měkka. Polévku přecedíme, maso obereme a vrátíme zpět do polévky. Nakrájíme také vnitřnosti - srdce, ledvinky a játra a přidáme k masu. Připravíme si zásmažku - na oleji či sádle osmahneme trochu mouku, přidáme trochu sladké papriky a česnek. Necháme jen lehce zpěnit a zasmažíme polévku, tu pak podle chuti osolíme a necháme zavařit nočky.
Ty si připravíme z vajíčka, mouky, trochy vody a špetky soli.
Přeji dobrou chuť!
 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | Web | 13. května 2012 v 18:59 | Reagovat

Ahoj Hanička :-) tak na túto polievočku som čakala ani nevieš , ako mi prišla vhod :-) Ďakujem :-)

2 Pepa Pepa | Web | 15. května 2012 v 15:48 | Reagovat

Králičí polévka je polévka mého dětství. Úplně se mně vybavily vzpomínky, kdy jsem obíral vařené králičí hlavy. Nejradši jsem měl jazýček a líčka.. :-) Byla to taková "nedělní polévka". Tuhle "červenou verzi" neznám, ale vypadá více než lákavě a hlavně vydatně. U nás měla formu čirého vývaru se zeleninou a knedlíčky z králičích jater, a říkal jsem jí "šišečková" (podle knedlíčků-šišeček). Hnedle bych tu Vaši uchutnal! :-)

3 Meg Meg | Web | 15. května 2012 v 18:11 | Reagovat

U nas se tahle polevka nedelavala, ale za sebe asi muzu byt rada. Ac bych to chtela zvladat, tak vnitrnosti mi zatim do chuti nesednou, snim je jen malokdy...

4 DVD DVD | Web | 16. května 2012 v 3:39 | Reagovat

no, není nad to si dát k tomuhle v Holland karnemel neboli něco jako kefír, to je pak pěkný fofr :) :-)

5 Hanka Hanka | 17. května 2012 v 23:17 | Reagovat

[1]: Tak to mám radost! Děkuji za milý komentář. :-)

6 Hanka Hanka | 17. května 2012 v 23:23 | Reagovat

[2]: Věříte, že dřív mi to obírání nevadilo, dnes je to horší. A to mi porcování masa nedělá problém. Jen rybí hlavy a ty králičí. No a jazýček - tak to jsem prostě nezvládla - nikdy. Polévku mám moc ráda, takže nad tím moc nepřemýšlím, hlavy oberu co to jde, ale moc si s tím nehraji. ;-)
Ta vaše - šišečková - musí být také dobrá! :-)

7 Hanka Hanka | 17. května 2012 v 23:26 | Reagovat

[3]: Tak to prostě je - tisíc strávníků, tisíc chutí! Já třeba játra můžu a ta králičí jsou velmi jemná. Ale třeba zelené fazolky do mě nikdo nedostane...! ;-)

8 Hanka Hanka | 17. května 2012 v 23:28 | Reagovat

[4]: Kdo neví, nepochopí. Ale my, co víme, chápeme a nikomu nic nepovíme!!! ;-)

9 Ajina Ajina | E-mail | Web | 22. května 2012 v 9:13 | Reagovat

U nás se dělala králičí polévka jako vývar se svítkem. Svítek se dělal s játry z králíka. Většinou jsme ho mamince snědli dřív, než ho dala do polévky, tak musela udělat nový svítek bez jater. :-D

10 HaF HaF | 24. května 2012 v 22:40 | Reagovat

[9]:To plně chápu. Játrový svítek jsem taky dělala (někde tu je i recept) a vím, že bylo těžké odolat a nesníst ho dřív. ;-)

11 Catalina Catalina | Web | 9. června 2012 v 15:22 | Reagovat

Když jsem byla malá, babička chovala králíky, takže jsme je měli na talíři často. Vařili se na různé způsoby, ale polévku jsme, myslím, nikdy neměli, což je škoda, vůbec nevypadá špatně :). Akorát nevím, jestli bych byla schopná sníst králíka teď, protože doma jsme měli několik zakrslíků jako mazlíčky :)

12 Hanka Hanka | 11. června 2012 v 23:22 | Reagovat

[11]: Tak to chápu, ale třeba to časem půjde! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.