Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Jarní vaření

30. května 2012 v 22:57 | HaF |  Vařilo se
Tentokrát sáhnu do archívu. Během dvou let, co se snažím psát tento blog, se mi nějak začínají shromažďovat recepty, které jsem na blog nestihla dát, nebo jsem si jejich zveřejněním nebyla jistá. Tento oběd vznikl nedávno, krátce po velikonocích, ale nějak nebyl čas jej zpracovat.
Sešly se dvě náhody - manžel přivezl půlku ročního berana a od sestřenice jsme dostali jako pozornost italské těstoviny (krmili jsme jim číču během jejich lyžařského pobytu v Itálii).





Úkol byl jasný, berana naporcovat, neskladná žebra hned využít a zbytek uložit do mražáku na později. Těstovinky taktéž nějak využít. Žebírka se tudíž naložila do česneku a soli asi na dva dny. V sobotu ráno se zapla trouba a maso se dalo péct. Za občasného podlití se upeklo do měkka. Pak přišly na řadu hranolky (ty děláme tak 4x do roka, protože máme víc rádi pečené brambory) - žádné smažení, jen je šupnout na pečícím papíru na plech a šup s nimi do rozehřáté trouby po jehněčím!


S těstovinami to bylo jednodušší, připravil se silný drůbeží vývar, do kterého se nakonec vložila na jemno nakrájená kořenová zelenina a po chvíli těstoviny. Vše se uvařilo do měkka a oběd se mohl servírovat.



Vlastně to ani žádné velké vaření nebylo, proto jsem to ani moc zveřejňovat nechtěla. Ale takové to jednoduché vaření mám ráda zejména v sobotu, kdy člověk běhá mezi koupelnou, kuchyní a zbytkem bytu. Ale to znáte asi všechny - zároveň vyprat, navařit, pověsit prádlo, vysát, utřít prach, sklidit prádlo, vytřít, napéct buchty, připravit večeři. To jsem pak ráda, že manžel vozí děti na jejich fotbalová utkání a já mám na domácí práce klid. Většímu vaření se pak v klidu můžu věnovat v neděli a uvažuji o tom, že ho občas přenechám dětem a manželovi. Už to párkrát vyzkoušeli a spokojenost byla na všech stranách!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 1. června 2012 v 15:09 | Reagovat

Jéé, závidím manžela  a děti ve věku a náladě pomáhající. Beraní maso jsem ještě nejdla a žebírka ovoněná česnekem musela být jistě výtečná! A práce je s tím dosti, to já si pod pojmem oběd bez práce představuji teda úplně něco jiného :-)
Těším se na další poklady z tvé kuchyně, vždy mě příjemně domácky naladí.

2 Hanka Hanka | 3. června 2012 v 13:24 | Reagovat

[1]: Milá Madlo, taky ti děti dorostou a myslím, že vařit budou skvěle - po mámě! ;-)
Pro mě je bez práce každé vaření, kdy to nacpu do trouby či hrnce a nemusím se o jídlo min. 1,5 až 2 hod.starat! :-D  
S tím beranem je to tak - jehněčí to už není, ale roční beran ještě typickým skopovým taky ne. Je sice výraznější než jehněčí, ale zas tak moc chuťově skopové to taky není! Pro naše výrostky je to takový chuťově zajímavý kompromis! :-D

3 Luděk Luděk | E-mail | Web | 7. října 2014 v 11:57 | Reagovat

Já jehněčí nejím, někdo to má v podvědomí, asi blok z dětství. Nedělám ho ani v nové kuchyni a to mám luxusní troubu, z té by chutnal výtečně http://www.ci-kuchyne.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama