Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Vepřové na celeru s hráškem a těstovinami - BL

26. března 2012 v 23:53 | HaF |  Vařilo se
Nedávno u nás byla na noc dcerčina kamarádka Eliška a já zrovna vařila druhý den k obědu vepřové maso s těstovinami. Elišce velmi chutnalo a já jí slíbila, že tento recept dám na blog, aby ho mohla ukázat mamce.
Takže plním slib a je tu vepřové na celeru s hráškem a těstovinami.
Tento recept mám opsaný od mámy a je to má vzpomínka na dětství. Ani nevím od koho mamka tento recept získala, ale hned se u nás ujal a jsem ráda, že chutná i našim dětem. Je to taková česká varianta na čínskou kuchyni, ale já jej beru jako vzpomínku na socialistické úlety, které nám přibližovaly zahraniční kuchyni.




Vepřové - nejlépe kýta, ale může být i kotletka - nakrájíme na nudličky a naložíme na čínu:
1-2 lžičky solamylu, 1 vejce, sójová omáčka, worcestr, curry, pepř a dle potřeby sůl a trochu vegety - tu já vynechávám zcela. Necháme alespoň 2 hod. marinovat (pokud maso naložíme den předem, nevadí). Nastrouháme 1/2 zdravého celeru na hrubém struhadle a nachystáme sterilovaný hrášek. Dáme vařit těstoviny a můžeme připravit maso.
Při bezlepkové dietě použijeme bezlepkové těstoviny a vhodnou sójovou omáčku.


V hluboké pánvi rozehřejeme olej a vložíme maso. Když je maso hotové (krásně měkké a přitom na povrchu křupavé), přidáme celer - nešetřete - a lehce podlijeme. Necháme chvíli provařit a nakonec přidáme prohřát hrášek - pokud je potřeba, lehce podlejeme. Když je vše hotové, smícháme s těstovinami a můžeme podávat.
Naše zásady:
- těstoviny jedině velké mušle - s jinými to prostě není ono. Hrášek s celerem a sosíkem z masa se nabalí do mušliček a ty jsou pak naprosto vynikající!
- je to sice recept ala Babica, ale v tomhle případě mi to nevadí - jen pozor - nezamněňovat ingredience, jinak už vaříte něco úplně jiného.
- nebojte se celeru a dejte ho tam dost, ve spojení se sosem z masa vznikne vynikající chuť.


U nás se vaří ze 3/4kg masa a 1,5 sáčku těstovin - část se hned musí odložit dětem na druhý den do krabiček a zbytek padne na oběd. Pokud omylem něco málo zbyde, do hodiny se to z pánve "odpaří"!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 27. března 2012 v 13:42 | Reagovat

Zaujal me tam ten celer a to dost. Testoviny normalne moc nemusim, ale ten celer by mi je dokazal vylepsit o hodne :) Budu asi muset zkusit :)

2 Alena Alena | Web | 28. března 2012 v 20:04 | Reagovat

Tuto kombinaci celeru s vepřovým a hráškem vyzkouším. :-) Já mám celer ráda, zkoušela si ho někdy smažený?

3 Amelie Amelie | Web | 1. dubna 2012 v 10:56 | Reagovat

to vypadá zajímavě.

4 DVD DVD | 5. dubna 2012 v 11:59 | Reagovat

No, střílet do receptu "něco s těstovinami" kvůli těstovinám je docela hloupé, ale přestože bzch si to osobně rad raději bez těstovin, tak příprava toho "něco" je velice inspirativní

5 Catalina Catalina | Web | 5. dubna 2012 v 20:57 | Reagovat

Zní to skvěle :) Tohle je přesně ten typ receptů (a jídel :)), které máme moc rádi i u nás doma. Vůbec se Elišce nedivím, že jí tak chutnalo :)

6 HaF HaF | Web | 8. dubna 2012 v 23:17 | Reagovat

[1]: Pokud máš ráda celer, pak se bát nemusíš! Díky Meg :-)

7 HaF HaF | Web | 8. dubna 2012 v 23:19 | Reagovat

[2]: Přiznám se, že zrovna smažený celer nemusím, ale jinak mi nevadí a vařený z polévky - ten přímo miluji! :-D

8 HaF HaF | Web | 8. dubna 2012 v 23:20 | Reagovat

[3]: Děkuji za návštěvu milá Amélie! :-)

9 HaF HaF | Web | 8. dubna 2012 v 23:21 | Reagovat

[4]: Hmm, my to vlastně jinak než z těstovinami nikdy nezkoušeli, díky za jiný úhel "servírování"! ;-)

10 HaF HaF | Web | 8. dubna 2012 v 23:23 | Reagovat

[5]: No, já už nějakou dobu recepty typu naložíme maso - a následuje spleť různých přísad - moc neaplikuju, ale tento je prostě vyjímka! :-D

11 DVD DVD | Web | 10. dubna 2012 v 7:12 | Reagovat

[9]:No jo no, jiný pohled chlapa, to jste už psala na pepatovi :)
Ale trochu konzervativně bych k tomu volil nějakou legraci z brambor, šťouchané s něčím. Ale co byste čekala od člověka, co má velmi rád brambory :-)

12 HaF HaF | Web | 11. dubna 2012 v 22:13 | Reagovat

[11]: Proti chuti nelze nic namítat, po zamyšlení jsem dospěla k závěru, že já bych spíš volila rýži, ale stejně to budou zase těstoviny!!! :-P
A předchozí reakce neměla s komentářem u Pepata opravdu nic společného. Ono nás totiž vážně NIKDY nenapadlo vyzkoušet tuto kombinaci i jinak - prostě zvyk je železná košile!!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama