Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Hrách a kroupy - to je hloupý

26. února 2012 v 21:42 | HaF |  Vařilo se
ty my máme každý den,
ale vdolky z bílé mouky
ani jednou za týden!
Tímto popěvkem začíná kapitola o kroupách v knize Strava jako lék. Zde jsem totiž hledala recept na šoulet - kroupy jsou jeho součástí a v této knize je o nich mnoho zajímavého. Překvapením pro mě bylo, že o šouletu zde není žádné zmínka a recept, který by to mohl být, byl jednoduše nazván hrách a kroupy.
A já tak začala pátrat po opravdovém šouletu a narazila jsem na velmi pěkný článek u Rachada. Zde je vše podstatné a já bych rozdíl mezi pravým šouletem a naší českou obdobou tohoto pokrmu lépe nepopsala. Výsledek ? Já si pro prohloubení vědomostí koupila hned dvě knížky o židovské kuchyni (opravdu velmi zajímavé a poučné čtení, které nejde vsáknout najednou) a vám nabízím návod jen na "hrách a kroupy".



Příprava začala už den předem. Pro lepší chuť krup jsem se rozhodla je uvařit ve vývaru z uzených žebírek (jeden z prvních prohřešků proti pravému šouletu) a tak jsem vývar vařila den předem. Ještě namočit hrách a tím zatím přípravy skončily.
Druhý den jsem v jednom hrnci uvařila kroupy v uzeném vývaru a v druhém hrách s hovězími žebry (další prohřešek, originál se dělá společně, i s masem). Po uvaření jsem kroupy s hrachem smíchala, maličko omastila sádlem, osolila, opepřila, dochutila majoránkou a česnekem. Poměr hrachu a krup jsem řešila tzv. přiměřeně (hlavně jsem musela pospíchat, protože vařené kroupy u nás mizí rychlostí blesku). Poté vše mířilo ve vymazaném plechu do trouby a zapékalo se do růžova.


Ještě před zapékáním jsem si nachystala kachní prsa - osušit,naříznout kůži, osolit a opepřit a nechat chvíli stát - a dala jsem dělat cibulku.


Litinovou pánev (konečně jsem se jí dočkala!) necháme dostatečně nahřát a vložíme kachní prsa kůží dolů. Posléze otočíma a doděláme z druhé strany - doba záleží na celkové velikosti a taky na výšce jednotlivých prsek ( a také jak kdo má rád maso propečené) - já maso dělala přibližně 4minuty z každé strany.


Po chvilkovém odležení hotového masa jsem slila puštěnou šťávu do kastrolku, přidala na plátky nakrájený česnek a společne chvilku podusila.
Nakonec se servírovaly kroupy s hrachem, zdobené cibulkou, obložené kachními prsy, přelité šťávou s česnekem.


Na závěr jen pár faktů o kroupách:
Můžeme z nich upravit velké množství slaných i sladkých pokrmů.
Na kroupy se v dnešní době bohužel postupně zapomnělo a na jejich místo nastoupila hladká, bílá rýže.
Kropy a krupky jsou bohaté na škroboviny (74,5%) i bílkoviny (11,8%) a tuky (2,7%). Jsou vydatné a levné, 10dkg krup vydá asi 379kalorií. Mají velký obsah lecitinu - 375mg a mnoho vitamínů a minerálů.
(informace z knihy Strava jako lék)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 27. února 2012 v 16:56 | Reagovat

Nádherný soulad chutí a barev na talíři. Nevíš Hanko, jak je to s nadýmavostí krup? Pár kroupových variací mě docela nadchlo, ale nechtěla bych kvůli své mlsné hubě přivodit maličkému zbytečný břichabol.

2 Alena T Alena T | E-mail | Web | 27. února 2012 v 21:02 | Reagovat

Hani tak to je jiná sorta, s kachníma prsíčkama. Já dělala jen obyčejný. :-(

3 Hanka Hanka | 28. února 2012 v 12:56 | Reagovat

[1]: Kroupy působí příznivě při srdečně-cévních chorobách, žaludečních a střevních potížích a je dobrým prostředkem proti zácpě. Ještě psali, že i pro miminka je vhodný odvar z krup. Takře si myslím, že kroupy by problém dělat neměly! :-)

4 Hanka Hanka | 28. února 2012 v 13:00 | Reagovat

[2]: Náhodou variata s cizrnou vypadala velmi dobře a uzené kuřecí stehno je vynikající konkurence! U nás se osvědčilo k čočce po francouzsku! ;-)

5 Meg Meg | Web | 28. února 2012 v 19:49 | Reagovat

Jéé, kroupy s hrachem bych ochutnala, ale popravdě mě úplně nejvíc lákají ta kachní prsa :)

6 HaF HaF | Web | 28. února 2012 v 23:04 | Reagovat

[5]: Tak ty doporučuji. U nás měli v akci vodňanské kačeny a ta akce už navíc končila, kačenky nikdo nechtěl a tak je slevnili ještě o dalších 25%. A mně jich bylo líto, tak jsem si dvě vzala. Prsa skončila takto a stehýnka na svou šanci zatím čekají! :-D

7 Pepato Pepato | Web | 29. února 2012 v 16:35 | Reagovat

Úplně se mi sbíhají sliny - krásně udělaná prsíčka, hezky do růžova. Mňam! P. :-)

8 Vilemína Vilemína | 1. března 2012 v 17:15 | Reagovat

Tak tak, prsíčka krásná růžová, to vypadá moc dobře.
Kroupy jsme kdysi občas dělávala, ale asi je už ani nikde nevídám, no a rách sor, ten nerada.
Ale jinak to vypadá krásně a je to takové dobré domácí jídlo!

9 HaF HaF | Web | 3. března 2012 v 10:38 | Reagovat

[7]: Děkuji za pochvalu, byla opravdu výborná. Jen dcerka zatím preferuje propečenější maso, ale třeba to časem taky ocení. :-)

10 HaF HaF | Web | 3. března 2012 v 10:44 | Reagovat

[8]: Tak, tak, stará klasika. Kroupy jsou u nás oblíbené, však taky jich dost zmizelo ještě než se smíchaly s hrachem. :-)  V obchodě je u nás mají běžně, a kolikrát i dvě velikosti. S hrachem to máme jak kdy, musí být na něj chuť. :-)

11 Ditta Ditta | Web | 10. března 2012 v 18:05 | Reagovat

Z té první fotky mám švihadla u pusy a to kroupy nemusím, asi averze ze školní jídelny - každou chvíli plavaly v polévce. Možná na tu nechuť ke kroupám zapomenu, protože tohle jídlo vypadá hrozně jedle.

12 Amelie Amelie | Web | 10. března 2012 v 22:26 | Reagovat

Teda, ty mi ale děláš chutě. Asi zajedu na oběd.

13 HaF HaF | Web | 10. března 2012 v 22:38 | Reagovat

[11]: Dík za pochvalu. Já zase pro změnu kroupy můžu ve velkém! :-D

14 HaF HaF | Web | 10. března 2012 v 22:39 | Reagovat

[12]: Není problém, jsem z Prostějova a tam se ty neztratíš!!! ;-)

15 Alena Alena | Web | 15. března 2012 v 22:00 | Reagovat

Hani, to vypadá luxusně! Hned bych si kousek dala. :-) U nás se na kroupy taky zapomíná, a uznávám, že je to chyba. Spíš by se mělo říkat hrách a kroupy, kdo je nejí ten je hloupý :-)

16 Catalina Catalina | Web | 24. března 2012 v 14:54 | Reagovat

Hrách i kroupy u nás doma máme rádi :) Pamatuju si, že vždycky po zabijačce mamka s babičkou vařili takovou polívku z krup, tuším, že to byla prdelačka nebo tak nějak - přidávala se k nim vepřová krev. Ale tvůj pokrm, to už je vyšší liga, hlavně ty kachní prsíčka mě lákají!

17 HaF HaF | Web | 25. března 2012 v 0:26 | Reagovat

[15]: Tak, tak, kroupy zmizely z běžného jídelníčku a je to škoda. Ale můžem zkusit s tím něco udělat!
Měj se pěkně! :-)

18 HaF HaF | Web | 25. března 2012 v 0:27 | Reagovat

[16]: Děkuji za pochvalu! A tu černou polívku máme ještě v mražáku, ta by bez krup asi nešla! :-D

19 Smithc69 Smithc69 | E-mail | Web | 6. října 2014 v 22:31 | Reagovat

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read? bfedfdacabadkdee

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama