Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Silvestrovský originál vlašský salát

31. prosince 2011 v 11:11 | HaF |  Objevené poklady
Je tu poslední den v roce a k tomu patří příprava silvestrovského pohoštění.
Nabízím dva recepty na vlašský salát - jeden dle originál receptu lahůdkářství u Linků a druhý podle Sandtnerové.

Kdo si vzpomene na jediné číslo časopisu ELLE à table, které vyšlo loni na podzim, možná si i vzpomene na úplně poslední článek tohoto časopisu. Byl to článek o vlašském salátu, jeho vzniku a jak došlo k jeho postupným proměnám a samozřejmě nechyběl původní originál recept, který vznikl právě v lahůdkářství rodiny Linků. Po znárodnění v roce 1948 tento recept paní Marie Linková ubránila a prodejny byly zaplaveny napodobeninami s bramborem a obyčejným salámem.
Já původní recept vyzkoušela a vřele doporučuji!

Originál vlašský salát podle Linků



350g jablek,50g sledě, 100g hrášku z konzervy, 100g mrkve z konzervy, 150g pražské šunky od kosti, 100g kyselé okurky, 150g majonézy, sůl, pepř


Jablka oloupeme a vše nakrájíme na kostičky. V míse promícháme a spojíme majonézou, dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli odležet a vychladit. Podáváme s pečivem, ale p.Linka doporučuje i jako přílohu k rybě.


Tento salát překvapí svou lehkostí, svěžestí a křehkostí! Je to opravdu o něčem úplně jiném, než kupovaný salát. Jablka dodají svěží křehkost a zavináč tu správnou nakyslost. Jak psal pan Rudolf Linka v článku - zapomeňte na brambory, obyčejný šunkový salám a hlavně na cibuli!

Nedalo mi to a k originálu jsem ještě vyzkoušela recept z kuchařky Marie Janků - Sandtnerové.

Vlašský salát podle Sandtnerky


Suroviny: oloupané vařené brambory, šunka od kosti, uzený vařený vepřový jazyk, můžeme přidat telecí pečeni (tu jsem vynechala), kyselé okurky, jablka, vařená vejce, ocet, pepř, sůl, Worcestr, majonéza


Jednotlivá množství surovin Sandtnerová nerozepisuje, takže dávkujeme podle vlastní chuti a uvážení. Já například ocet nahradila lákem z okurek. Opět vše nakrájíme na kostičky či nudličky, ochutíme a spojíme majonézou. Vychladíme.


Tento salát je daleko hutnější než předchozí recept - to ty brambory, ale je také velmi chutný. Jsou to dva zcela odlišné recepty a proto se také výsledné chutě těžko srovnávají.
Pokud máte chuť na něco osvěžujícího, zvolte původní, originál variantu. Pokud ale chcete poctivý základ pro nadcházející silvestrovské oslavy, zvolte salát podle Sandtnerové. V každém případě si buďte jisti, že vás recepty nezklamou!
Na další variantu, tentokrát podle V.Vrabce můžete kouknout sem.


A jakému vlašskému salátu dáváte přednost Vy? Máte také nějaký osvědčený recept?

P.S. Veselý Silvestr a hlavně mnoho zdraví v novém roce 2012 přeje HaF
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 1. ledna 2012 v 15:21 | Reagovat

Pamatuji a mám pečlivě schovaný. Už vloni jsem se na vlašák připravovala,doposud zbylo jen u těch silvestrovských plánů. Pěkný nový rok, přeju.

2 Ditta Ditta | Web | 1. ledna 2012 v 17:20 | Reagovat

Já moc o bramborový salát nestojím, ale tenhle originál vlašák vypadá hodně dobře. Určitě ho brzo vyzkouším. Hezkou první neděli v novém roce.

3 Madla Madla | Web | 1. ledna 2012 v 20:01 | Reagovat

Hned bych si dala ten originální, jablíčkový. Normálně vlašský salát moc nemusím, ale tenhle bych si s chutí dala - s doma upečeným křupavým rohlíčkem o musí být lahoda. Letos mě však v předvánočním, vánočním i povánočním období nějak trápí zažívací potíže, tak snad si salátek budu moct připravit někdy během roku 2012.

4 Hanka Hanka | Web | 1. ledna 2012 v 22:31 | Reagovat

[1]: Taky jsem se chtěla k tomu receptu dostat dřív, ale nějak to vyšlo až teď. Škoda, že časopis nakonec nevycházel, vypadal dost slibně. ;-)

5 Hanka Hanka | Web | 1. ledna 2012 v 22:32 | Reagovat

[2]: Děkuji za návštěvu, já se těším na ten celerový! :-)

6 Hanka Hanka | Web | 1. ledna 2012 v 22:34 | Reagovat

[3]: Tak to přeji brzké dozdravení a salát doporučuji. Já teď ale dostala chuť na ty domácí rohlíčky! :-D

7 Pepato Pepato | Web | 3. ledna 2012 v 13:22 | Reagovat

Super inspirace, ten s uzeným jazykem určitě vyzkouším. A kombinace sledě s jablky musí být fakt zajímavá. Časopis mám doma, ale nějak jsem ten recept zasklil.. Díky! P.

8 DolceVita DolceVita | Web | 5. ledna 2012 v 21:05 | Reagovat

Hanko, ať je letošní rok právě takový, aby nám stálo za námahu na něj pořád v dobrém vzpomínat.  
Přeji všechno dobré! Šárka

9 Vilemína Vilemína | Web | 7. ledna 2012 v 17:44 | Reagovat

Ten originální recept bude OK - njaká informae mi už vhlvě uvízla, dík za připomenutí!
Překroucené původní recepty se tu vařily tak dlouho, že několik generací ani neví, jak to patří původně, a lidi se jich ze setrvačnosti drží... nemám třeba ráda takový salát s bramborami (víceméně jen bramborový se salámem, vejci) jako "základ" obložených chlebíčků.

10 Hanka Hanka | Web | 8. ledna 2012 v 23:06 | Reagovat

[7]: Děkuji za návštěvu, jinak se taky přiznávám, že paměť má výpadky. Já si sice ten článek pamatovala, ale nemohla jsem si vzpomenout ve kterém časopise a kdy to bylo - a že těch časopisů mám doma víc než dost! :-D

11 Hanka Hanka | Web | 8. ledna 2012 v 23:08 | Reagovat

[8]: Děkuji za milé přání!
Už teď se těším na další inspirace na Vašich stránkách! :-)

12 Hanka Hanka | Web | 8. ledna 2012 v 23:15 | Reagovat

[9]: Souhlasím, že spousta receptů se překroutila a vrátit jim původní podobu je někdy obtížné. Ale zároveň teď doufám, že Vás nezklamu, jeden takový bramborový rádoby vlašákový salát, či spíše pomazánku na chlebíčky, doma děláme a asi od něj neustoupíme. ;-)
Jinak ovšem dodávám, že ten originál vlašák je skvost, je opravdu jedinečně jemný a svěží! :-)

13 Catalina Catalina | Web | 12. ledna 2012 v 9:27 | Reagovat

Páni, tomu teda říkám pořádný rozdíl oproti těm hrůzným vlašákům ze supermarketů! Vždycky mě odradí jen ten nekonečný výčet surovin, kde salám vlastně vůbec není z masa atd. Zato tvé saláty vypadají fakt parádně. Sestra je extrémně salátová (co se týče tohoto typu salátů, ty zeleninové by nepozřela - netuším proč), tak bych to pro ni někdy mohla spáchat :D

14 Jana (Recepty z mojej kuchyne) Jana (Recepty z mojej kuchyne) | Web | 14. ledna 2012 v 21:13 | Reagovat

Hanička ... škoda, že som nemala čas nakuknúť k Tebe skôr, určite by jeden z týchto tvojich úžasných šalátov skončil na našom novoročnom stole ... hneď si ich aj vytlačím pre moju maminku ... staršia generácia si potrpí na originál vlašský šalát, pretože si pamätajú ako chutil kedysi a ako chutí ten, čo predávajú teraz pod týmto názvom v obchodoch :-)

15 Hanka Hanka | Web | 16. ledna 2012 v 22:40 | Reagovat

[13]: Milá Catalinko, myslím, že sestra bude spokojená, na staré recepty je spolehnutí - vše je poctivé, nešizené!
Děkuji za milý komentář. ;-)

16 Hanka Hanka | Web | 16. ledna 2012 v 22:42 | Reagovat

[14]: Já také moc nestíhám a v návštěvách na spřátelených stránkách mám veliké resty. Mamince přeji dobrou chuť a děkuji za návštěvu! :-)

17 Meg Meg | Web | 20. ledna 2012 v 18:53 | Reagovat

Presne na ten clanek s receptem si pamatuju, taky jsem si rikala, ze budu muset vyzkouset... a nejak se na to zapomnelo :) Diky za opraseni a ozkouseni :)

18 Hanka Hanka | Web | 1. února 2012 v 22:57 | Reagovat

[17]: On vůbec celý časopis byl krásně jedlý. Škoda, že zůstalo jen u toho jednoho čísla. :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama