Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Bramboráky - podzimní klasika!

14. prosince 2011 v 19:45 | HaF |  Vařilo se
Sice už nastal předvánoční čas, ale podzim vlastně ještě trvá a navíc jsem bramboráky posledně slíbila.
Pro mne jsou bramboráky jedním z nejobyčejnějších jídel, ale taky z těch nejoblíbenějších! Nebudu tu rozebírat jejich vhodnost z dietního hlediska, jednou za čas, na chuť, jsou podle mne zcela jistě povoleny.
Bramboráky u nás frčí s kysaným zelím a časem k nim přibyly zelňáky. Už ani nevím, kde jsem přišla k tomuto receptu, ale zabydlel se u nás rychlostí blesku!


Bramboráky
brambory, mléko, pol.mouka, vejce, cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, olej

Syrové, oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, vejce, mléko a mouku. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Smažíme na kvalitním rozehřátém oleji do zlatova. Můžeme použít i sádlo, ale já osobně nemám ráda, když bramborák vychladne a část vsáknutého sádla v něm ztuhne.


Zelňáky
brambory, kysané zelí, mléko, pol.mouka, vejce, cibule, sůl, pepř, majoránka, olej

Postupujeme stejně jako u bramboráků, jen strouhané brambory nahradíme z poloviny kysaným zelím a vynecháme česnek - jeho chuť totiž v kombinaci se zelím zanikne a je tudíž zbytečný. Smažíme stejně jako bramboráky. Rozdíl je v chuti - zelňáky jsou lehce (ale příjemně) nakyslé.


Bramboráky mám ráda od dětství, máma je dělala vyšší, na krajích krásně vypečené, uprostřed příjemně měkké. Manžel a děti preferují menší bramboráčky, vypečené do křupava a stejně tak i zelňáčky.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 15. prosince 2011 v 14:21 | Reagovat

No vida, já zas k smažení bramboráků (a též kaprů) preferuju sádlo, které se tolik nenasákne, dá se víc rozpálit. A zejména další den mi jídla na sádle připadají chutnější než na oleji. Taky děláme menší.

Zelníky znám ze samého zelí, netřeba se toho bát, kyselost se dost vypeče.

2 toffo toffo | Web | 15. prosince 2011 v 20:47 | Reagovat

Nedávám cibuli, ale mohla bych to vyzkoušet. My jsme si také oblíbili k bramborákům kyselé zelí, ale dávám ho jen jako přílohu. Nemusí být ani uzené maso (hm takové uzené po kaplicku) - a do druhé mísy přidávám strouhanou mrkev. Jen tak, neochucenou. Je to takový nuzný ale cenný zdroj vitamínů v zimě. Jinak miluju vše zapečené v bramborákovém těstě - kromě uzeniny. A nejvíc syrečky.

3 Catalina Catalina | Web | 17. prosince 2011 v 2:13 | Reagovat

Bramboráky taky patří mezi moje oblíbené! Zrovna nedávno jsem je dělala sestře (úplně poprvé - vaření moc nedám) a nic moc, ale napodruhé už byly o dost lepší :) Rozhodně ale nevypadaly tak krásně jako ty tvé zlatavé :) Příště je zkusím s tou cibulí - s ní jsem je ještě nikdy neměla.

4 Hanka Hanka | Web | 19. prosince 2011 v 0:22 | Reagovat

[1]: Zelníky jsou opravdu výborné, ta kyselost je tak akorát a vypečené zelí pěkně křupe. :-)
Vlastně ani nemůžu srovnat jak chutnají bramboráky smažené na sádle či na oleji druhý den, protože většinou vlastně nezbydou! :-D

5 Hanka Hanka | Web | 19. prosince 2011 v 0:25 | Reagovat

[2]: Souhlasím se syrečky, zapečené v bramboráku jsou skvělé!
S tou cibulí se divilo víc lidí. U nás doma byla a je samozřejmostí, manžel na to z domu zvyklý nebyl, ale dnes už je to pro něj samozřejmost! ;-)

6 Hanka Hanka | Web | 19. prosince 2011 v 0:28 | Reagovat

[3]: Děkuji za pochvalu, bramboráky nijak složité nejsou, ale odmění se skvělou chutí! :-)
A cibuli doporučuji vyzkoušet! :-)

7 Madla Madla | Web | 19. prosince 2011 v 16:20 | Reagovat

Jrásně ypečené bramboráčky, které musím rozhodně vyzkoušet, až mi zdravotní stav povolí pozřít něco jiného než suchý rohlík a černý čaj. A díky moc za připomenutí zelňáků, ty jsem milovala na vysoké a hned jsem si vzpomněla na tu jejich perfektní chuť.

8 Alena T Alena T | E-mail | Web | 20. prosince 2011 v 14:20 | Reagovat

Ahoj Haničko, jak já bych si po tom všem sladkém pečení dala tvoje zelňáky, asi je ve čtvrtek zkusím. Měj se moc hezky. :-)

9 Jana (Recepty z mojej kuchyne) Jana (Recepty z mojej kuchyne) | Web | 23. prosince 2011 v 18:08 | Reagovat

Ahoj Hanička, tak krásne vypečené bramboráčky som už dávno nevidela, hneď po vianociach si ich urobím (tiež dávam aj cibuľu) a špeciálne sa teším na tie zelňáky, ešte som ich nerobila  ... Krásne a pokojné Vianoce želám ... Jana :-)

10 Hanka Hanka | Web | 27. prosince 2011 v 22:28 | Reagovat

[7]: Doufám, že  zdravíčko se polepšilo! :-)
Jsou svátky, všude plno lákadel, tak ať můžeš aspoň trošku ochutnávat! ;-)

11 Hanka Hanka | Web | 27. prosince 2011 v 22:29 | Reagovat

[8]: Doufám, že zelňáčky nezklamaly, já při pečení ujíždím na obyčejném kabanosu s octem a cibulí! :-D

12 Hanka Hanka | Web | 27. prosince 2011 v 22:30 | Reagovat

[9]: Děkuji za pochvalu a taktéž přeji pohodové Vánoce! :-)

13 Amelie Amelie | Web | 1. ledna 2012 v 1:37 | Reagovat

MILUJI bramboráky. Hodně zdraví, štěstí, radosti a lásky v novém roce.

14 Hanka Hanka | Web | 1. ledna 2012 v 22:27 | Reagovat

[13]: My taky, přeji víc volného času, ať si je můžete taky v poklidu udělat! :-)

15 DVD DVD | Web | 10. dubna 2012 v 7:22 | Reagovat

Pokud jde o podzimní klasiku, mívám podzim dost často i jindy :). Cibule mě také překvapila, to už je vysvětleno, asi to tedy vyzkouším. Ale ještě jedna zkušenost: když jsou brambory trochu "vodnatější", barbarsky ten škrob sliju. Je pak třeba méně mouky a mám dobrý pocit, že je to "zdravější" :)

16 HaF HaF | Web | 11. dubna 2012 v 22:08 | Reagovat

[15]: U nás se nejvíc bramboráků pojí teď, když se likvidují poslední staré brambory! :-D
Cibule je vážně na zvyku a já to tak znám od malička - třeba je to tím, že děda byl slovák a mamka to tak měla naučené z domu - vlastně jedinou Janku cibule nepřekvapila a je taky slovenka? :-?
Škrob - já zas někde zaslechla, že díky škrobu jsou bramboráky křupavější. Nemám to prověřené a navíc vodu z brambor slívám jak kdy - když jsou brambory moc vodnaté, tak taky uleju, abych mohla dát trochu mléka. Pokud není co slít, tak to neřeším! ;-)

17 DVD DVD | Web | 12. dubna 2012 v 11:55 | Reagovat

[16]:pozoruhodná shoda. Děda slovák, ano, už to sedí :). Škrob,no ano, ale když jsou brambory moc vodnaté tak co s ním, s tou "vodou".
Váš styl vaření mi velmi sedí :)
pište, piště :)

18 HaF HaF | Web | 16. dubna 2012 v 22:28 | Reagovat

[17]: Tak to velmi děkuji za kompliment. ;-)
Budu se snažit. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama