Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Zapečené brambory s houbami a paprikovou klobásou

8. října 2011 v 23:03 | HaF |  Vařilo se
Houbová soutěž u Gurmánky mi připomněla jeden oblíbený recept mé mámy - zapečené brambory s paprikovou klobásou a houbami. Protože sušené hříbky doma ještě nějaké jsou a navíc jsem tyto brambory už nějakou dobu nedělala, byla to jasná volba.


Tento recept mám spjatý s dětstvím, bylo to mé oblíbené jídlo. Ani nevím, proč jsem ho dlouho nevařila, snad proto, že naše děti se s hříbky moc nemají rády. Sice je rády sbírají, ale na talíři je to jiné, to sympatie opadnou. Už jsem to psala jinde, klamu je tak, že sušené houby pomelu a dodávám je do jídla jako prášek. Houbová chuť jim nevadí, jen ty hříbky nemusí vidět.
Ale zpátky k receptu, není složitý, výčet surovin je jednoduchý a výsledek vynikající (alespoň pro mne).
Potřebujeme:
- brambory - dopředu uvařené ve slupce, oloupané
- paprikovou klobásu - nejlépe lehce pikantní, od dobrého řezníka
- sušené houby - dopředu namočené ve vodě
- sůl, pepř, kmín mletý, sádlo (nenahrazujte olejem - za to se přimlouvám)
Pekáček vymažeme sádlem a vyskládáme vrstvou vařených brambor, nakrájených na plátky. Osolíme, posypeme mletým kmínem a poklademe kousky sádla. Pokračujeme další vrstvou brambor, opět okořeníme, přidáme sádlo a vyskládáme další vrstvu. Obvykle mi vyjdou brambory ve třech vrstvách. Přiklopím druhým pekáčkem a peču v toubě asi 20-30 min při 200°C.
Mezitím si nakrájím klobásu na kolečka a vymačkané houby na jemno. Mamka je mlela v masomlýnku, ale já, jakožto pohodlný člověk, který pak nechce umývat celý mlýnek, je raději krájím, kvůli našim dětem velmi na jemno, ale nevadí, když kousky budou i větší.
Když brambory začínají zlátnout, přidám houby, klobásu, opepřím, ještě okmínuju a případně dosolím, či přidám trochu sádla.Promíchám a nechám zapéct, teď už otevřené dalších 20-30min.
Hotové brambory podáváme s nakládanou okurkou.
Dřív jsem i experimentovala - přidávala jsem koření, měnila druh klobásy nebo jsem zkoušela uzené maso, ale nakonec jsem se vždy vrátila k této variantě a už ji neupravuji - je totiž bezkonkurenčně ta nejlepší! Věřím, že budou chutnat i Vám!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 14. října 2011 v 17:50 | Reagovat

Tohle mi připomnělo mé návštěvy u babičky - vždycky nás vítá pečenými brabory, akorát ta klobása tam chybí :D Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo občas používá sádlo. Má něco do sebe a žádný jiný tuk ho nenahradí (stejně jako máslo). Tvé brambory určitě chutnají báječně a skvěle se hodí do tohohle mrazivého počasí :D

2 Hanka Hanka | Web | 14. října 2011 v 23:21 | Reagovat

[1]: Já sádlo neodsuzuji, náhodou do některých jídel prostě patří, stejně jako máslo! Tak nějak to mám nastavené, že kvalitní olej spíš v létě, na lehčí jídla a v zimě spíš trochu sádla, ale taky ne všude. Máslo podle ročního období nerozděluji, prostě trošku všude, kde je potřeba zjemnit chuť! ;-)
A děkuji za pochvalu :-)

3 Meg Meg | E-mail | Web | 23. října 2011 v 23:18 | Reagovat

Přesně, někam sádlo prostě patří :) Zapečené brambory mám ráda, hlavně pokud je na nich aspoň trochu křupavá vrstva :)

4 Hanka Hanka | Web | 24. října 2011 v 23:16 | Reagovat

[3]: S tou křupavou vrstvou jsme dvě, proto zapékaná věci ohřívané moc nemusím. Nejlepší jsou právě vytažené z trouby... ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama