Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Letní zlatavé prasátko

20. července 2011 v 3:01 | HaF |  Co se děje v trávě
Protože je léto - čas pohody, lenošení a příjemných zážitků - podařilo se po dlouhé době uskutečnit setkání s našimi přáteli, z nichž většina je ze severu Moravy, přímo z drsného města Bruntálu. A protože i Zekon došel jen do Krnova, neriskovali jsme a sešlost jsme uskutečnili zde, na Hané, na nádherné zahradě našich přátel přímo pod místní velehorou Kosířem.



A jelikož tento blog je především o vaření, důvodem sepsání tohoto povídání je příprava lahodného prasátka. Celé to pohodové víkendové setkání začalo už týden dopředu. Muselo se zajistit sele, jeho porážka a následné naložení. Jestli očekáváte podrobný postup a výčet surovin, asi zklamu. Tato záležitost je zcela v rukou mého muže a ten s potutelným úsměvem na tváří tvrdí, že každý má svá tajemství a toto je to jeho!
Tak jsem jednou za čas nebyla autorem lahodné krmě, ale jen pozorovatelem, který se pokusil zaznamenat vše, co mu bylo povoleno! Ovšem ten výsledek stál za to.
O zdroj masa se postarali známí u kterých se celá akce konala. Zatímco oni zajišťovali sele a jeho převoz na místo určení, u nás doma se chystal slaný česnekový nálev na naložení. V podstatě se umixuje velké množství česneku (čerstvý tuzemský je nejlepší), smíchá se se solí a naředí na potřebné množství převařenou vodou. Tento výluh se přecedí a tím je připraven k následné aplikaci. Množství surovin je samozřejmě závislé na chuti a hlavně velikosti prasete!


Aplikace spočívá v tom, že celé prase se tímto česnekovoslaným výluhem napíchá pěkně místo vedle místa, až ke kostem a nakonec se nasolí zvenku i zevnitř a nechá se do dne "D" odpočívat v lednici. Na naše selátko padly asi 3l výluhu.


Celá akce začala již pátečním podvečerem, kdy se sjela většina osazenstva. (Zbytek dojel v sobotu dopoledne) Narazila se bečka piva, postavily stany a pohodové setkání bylo zahájeno. Na stole se objevily dobroty z udírny a grilované vepřové a kuřecí maso. Dorazil i skvělý medovník od Míly a kefírová buchta od Míšy a tak dobré zábavě nic nechybělo.


Sobotní ráno začlo za slunečního svitu kávou a čajem,k tomu štrůdl, perník, kefírová buchta a zbyteček medovníku. Poté vypukla hlavní příprava.Složit bednu na prase, připravit dostatek žhavého pod prase a hlavně čuníka vysvobodit z lednice.


Následuje opláchnutí, nařezání kůže a přidrátování k roštu. Vše samozřejmě s poctivým půllitrem zlatavého moku k tomu.


Na potírání prasete má manžel svůj recept - smíchá si své koření, přidá pivo a citronku. Poměr jednotlivých surovin je mi utajen, ale to mi nevadí , neboť zde začíná chlapská část celé akce - potírání a v pravidelných intervalech obracení roštu.


Naše ženská část si mezitím mohla v klidu poplkat a nachystat posezení. V mezidobí pečení se podával vařený ovar, který se tři dny dopředu nechal marinovat v lednici ve směsi česneku, trochy olivového oleje, soli, pepře, sladké a pálivé papriky a trochy grilovacího koření - u mužů úspěch zaručen!


Po třech hodinách pečlivého přikládání začíná být maso hotové - kůže je krásně křupavá a hlavně se všude line nádherná vůně! Je čas nosit na stůl první várku masa, ovšem nejlepší je zobat přímo ze zdroje, vždy před otočením se všichni seběhnou a ozobou co se dá - prsty popálené, oči od kouře uslzené, pusy mastné - ale té chuti šťavnatého, čerstvě pečeného masa se nic nevyrovná!


K masu se podávala hořčice a dvě omáčky domácí výroby - ty klidně prozradím:
česneková z kysané smetany: do kysané smetany přidáme dle chuti romačkaný česnek, sůl, pepř a hrst sekané petrželové natě - možno nadstavit bílým jogurtem (zdroj - švagrová)
cibulovo-jablečná: 4 jablka, 2 cibule, 4 lžíce octa, 3 lžíce cukru, špetka mleté paprika (může být i pálivá) - vše společne rozmixovat (zdroj - velmi starý sešitek s recepty na fondy)
Zlatým hřebem tohoto poetického dne byl příjezd dodavatelů masa s plnou krabicí čerstvých, domácích věnečků - kdo by odolal!


Přesto, že maso bylo skvělé, zbylo místo i na zeleninové saláty . jako první padl za vlast šopský, po něm v podvečer zeleninovo sýrový. Jen tak pro informaci - saláty se podávaly v míse o průměru asi 60cm.


A co bylo v neděli na snídani? Zbytek prasete, které se na roštu ohřálo a dojídalo se během celé neděle do ukončení této příjemné akce.


Nakonec pár zachycených momentů, které vystihují letošní pohodový víkend:


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 20. července 2011 v 12:52 | Reagovat

Krásně pohodová vyletněná reportáž. Takového čuníka bych moc ráda ochutnala, jakož i všechny další nabízené dobroty.
Takováto setkání spřáteli a dobrým jídlem jsou opravdu nezapomenutelná a to tvé je krásně zdokumentované.

2 Jana K. Jana K. | E-mail | 20. července 2011 v 20:23 | Reagovat

Skvělá akce, skvělí lidé a prasátko bylo k sežrání :-)

3 toffo toffo | 20. července 2011 v 22:17 | Reagovat

Pečené selátko, to je sen. Kdo umí, ten umí.  Moc se mi líbí tvá jablečno-cibulová omáčka, určitě vyzkouším a pak ta fotka s vraty a zralým obilným polem. Nezdá se ti, že letos je všechno o měsíc dřív? Vždyť u nás už červenají jeřabiny!

4 R Ajka R Ajka | 21. července 2011 v 15:41 | Reagovat

Nádherná letná reportáž, plná chutí, vôní a pohodového priateľského posedenia. Krásne zachytené momenty zo stretnutia :-)

5 Pavlína Pavlína | Web | 22. července 2011 v 15:59 | Reagovat

Tedy takové setkání vážně nemá chybu! Selátko muselo být jedna báseň, ale hlavně z fotek vyzařuje úžasná atmosféra! Prostě bezvadná reportáž. Krásná fotka je (jak píše toffo) "brána do polí", ale úplně nejvíc mne dostala ta poslední - to přesně vystihuje úplně všechno. Jak z filmu J.Jakubiska :D

toffo: Přesně tak! Všechno je dřív! Objevují se šípky, pole jsou zlatavá, už i jeřabiny... Ale léto pokračuje! :D

P.

6 Hanka Hanka | 23. července 2011 v 21:17 | Reagovat

[1]: Je pravda, že setkání s přáteli, k tomu dobré jídlo, pěkné počasí a vůbec všeobecná pohoda je lepší, než návštěvy psychologa. Stres odpluje naprosto přirozeně!
Děkuji za návštěvu. :-)

7 Hanka Hanka | 23. července 2011 v 21:20 | Reagovat

[2]: Jani, není co dodat. Jen to mělo jednu chybu - příští den bylo pondělí! :-D
Co to za rok zase zopakovat?
P.S.Jinak Neddy bude v pohodě, rohovka zasažena nebyla! :-)

8 Hanka Hanka | 23. července 2011 v 21:29 | Reagovat

[3]: Tady musím neskromně říct, že manžel umí! Prasátko je šťavnaté, krásně provoněné česnekem.
Děkuji za pochvalu, musím říct, že zátiší s bránou je úžasné. Vždy, když ke známým přijedeme, tak se tam jdu kouknout. Jejich pozemek je úžasný. Od sousedů je do poloviny společné strany dělí živý plot a jinak nic. Mezi zahradou a polem je polní cesta a na zahradě je asi 60-80 stromů - prostě v parném létě hotová pohádka a navíc kopec pozitivní energie! :-)
Souhlasím, že je to letos všechno jaksi rychlé. Už jsem taky viděla zelené šípky, jenom nám ty rajčata letos nějak nerostou! :-D

9 Hanka Hanka | 23. července 2011 v 21:30 | Reagovat

[4]: Děkuji za pochvalu a za návštěvu. :-)

10 Hanka Hanka | 23. července 2011 v 21:38 | Reagovat

[5]: Ještě jsem si vzpoměla, když jsem byla malá - to už je dost dlouho - bylo takové léto, že u nás na Hané stihli zemědělci sklidit úrodu dvakrát!
Ta brána je úžasná, ale mám to zákoutí ráda opravdové. Největší radost mám právě z té poslední. Vstala jsem v 6 hod. a aby nám pes nevběhl do stanu urousaný od rosy, už jsem s ním byla venku. Některá letní rána jsou prostě nádherná. Z této fotky na mě padne ta příjemná únava celé soboty a přitom ten optimismus nadcházejícího dne, povedlo se to zachytit, ani nevím jak!
Děkuji za pochvalu od profíka! :-)

11 Vilemína Vilemína | Web | 25. července 2011 v 22:36 | Reagovat

Nezbývá mi už než zopakovat - pěkná reportáž z vydařené akce, fotky zachycující atmosféru...

12 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2011 v 21:45 | Reagovat

HaF:

Se vším co bylo řečeno souhlasím :-) Brány do polí jsou asi krásné všude a všechny. Bude to tím, že Čechy jsou taková krásná velká zahrádka :-) Když si vzpomenu na přírodu Chorvatska, Řecka či Turecka, tyhle naše české běžné scenérie mi tam chyběly. Asi bych je neměnila ani za to moře. Jednou takovou branou do polí se denně dívám a všimla jsem si, jak má letošní léto náskok a všechno už má vegetační rozpuk dávno za sebou. Je čas nasát vůni léta hodně zhluboka, protože je ve vzduchu cítit závan podzimu. Teploty co panují zrána tomu nasvědčují. Žádnou grilovačku neodkládat a pořádně si ji užít. My máme něco v plánu na čtvrtek. Ovšem tak úžasné žloutkové větrníčky na stole asi nebudou. Ty mě dostaly! :-)

P.S.
Fotky mají krásnou vypovídací hodnotu i beze slov. Ale se slovním doprovodem je reportáž ještě o něco záživnější :-)

13 DolceVita DolceVita | Web | 26. července 2011 v 21:47 | Reagovat

opravuji větrníčky na "věnečky" - úplně jsem se zasnila :-)))

14 Hanka Hanka | 1. srpna 2011 v 8:07 | Reagovat

[11]: Děkuji za milou návštěvu! :-)

15 Hanka Hanka | 1. srpna 2011 v 8:10 | Reagovat

[12]:[13]: - Děkuji za milý komentář! Věnečky byly opravdu výborné a po mase přišly vhod. ;-)
Počasí je letos opravdu nevyzpytatelné a doufám, že vaše plánovaná akce vyšla! :-)

16 Pepato Pepato | E-mail | Web | 1. srpna 2011 v 23:21 | Reagovat

Tomu říkám letní pohoda. Dal bych si asi úplně všechno, a pak bych se rovnou uložil k zimnímu spánku. :-D To prasátko úplně cítím - mňam! Že bych už konečně koupil monitor s tou správnou technologii..? ;-)

17 Hanka Hanka | 2. srpna 2011 v 22:50 | Reagovat

[16]: Už jsem si říkala, že by se chlap nechytil na prasátko? ;-) Dík za návštěvu a milý komentář! :-)

18 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 18:35 | Reagovat

Tak jsem se tu tak zadívala na předposlední fotku a jsem ráda, že mě u toho nikdo neviděl. Musel to být pohled zoufalce, protože tu teď sedím jen se zeleninovým salátem a dala bych nevím co za kousek toho prasátka :-D

Ale rozhodně ta poslední fotka má něco do sebe. Když se vydaří taková akce, je to něco úžasného :)

19 Hanka Hanka | Web | 28. srpna 2011 v 11:09 | Reagovat

[18]: My letos v prázdniny vlastně nijak moc necestovali, zato jsme si užívali setkání s přáteli! A teď, na konci prázdnin, se k těmto příjemným chvílím vracím právě díky fotkám! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama