Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Jahodové osvěžení

7. června 2011 v 23:19 | HaF |  Na zdraví
Přišel čas jahod a nepodlehnout nelze. Skoro na každém rohu našeho náměstí jsou prodejci jahod. Nabízejí tyto lahodné plody léta v různých cenových hladinách a kvalitě.
Já také neodolala a v trhu jsem koupila 2kg jahod a další 3kg na zavaření objednala na tento víkend. Po první várce se jen zaprášilo a tak mám obavy, zda ty tři kila budou stačit!
Část jahod se pojedla jen tak, lehce obalené v cukru, následoval koktejl, jahody se smetanou a zbytek jsem uchránila , aby společně s rebarborou skončily ve výborné domácí zavařenině!

Jahodový koktejl
-jahody, domácí mléko, cukr moučka, vanilkový cukr, polárkový sníh

Jahody, cukry a část mléka dám do robotu, rozmixuji, potom přidám zbytek mléka (ukápl i zbytek smetany ke šlehání) a polárkový sníh. Chvíli protočím v mixéru a můžeme podávat skvělé letní osvěžení!

Něco málo teorie o jahodách a jejich vlivu na zdraví (zdroj Wikipedie)
Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. V závislosti na odrůdě může dosahovat od 40 do 90 mg/100 g plodu. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin (jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagová, která působí v prevenci nádorových chorob. Organické kyseliny jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť.
Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád, či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bór, fluór, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.
Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.

Jahody se smetanou
-jahody, cukr moučka, smetana ke šlehání
Nejmilejší manželova letní mlsota. Stačí smíchat všechny ingredience podle vlasní chuti a vznikne výborná, ale kalorická, bomba! Ovšem jednou za čas se to snad může. Vždyť nikdy jindy v roce už jahody v tak výborné kondici nebudou!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 8. června 2011 v 16:27 | Reagovat

Letní osvěžení jako dělané. Já letos nemůžu na místní jahody tak nějak narazit, trhy nemáme, tchyně na zahrádce jahody nepěstuje a tak mi nezbývá, než svůj malý jahodový sen snít někde jinde. Ach jo, hned bych si na takové růžové zápalvě pochutnala!

2 R Ajka R Ajka | 8. června 2011 v 22:05 | Reagovat

Jahodové hody sme aj my rozbehli v plnom prúde. Zatiaľ ich konzumujeme len tak, pár som ich dala do mraziaku a ostatné použijem na tvoj koktejl, vypadá náramne osviežujúco:)len ja miesto cukru použijem med:)

3 Catalina Catalina | Web | 9. června 2011 v 0:11 | Reagovat

Tak to je něco pro mě :) Jahody se smetanou u nás doslova milujeme všichni a koktejl vlastně taky :) Akorát do něj nedávám polárkáč, což příště ráda vyzkouším :) Děkuju za inspiraci a ani netušíš, jakou chuť jsi mi tím udělala! A to už je tak pozdě večer :D

4 Papaja Papaja | Web | 9. června 2011 v 15:00 | Reagovat

Miluji jahody! V sobotu jsem jednu krabičku koupila u nás na farmářském trhu a včera už jsem viděla prodávat jahody v košíčku :D Takže si určitě koupím další, jahodového koktejlu se nikdy nenabažím :-) Jahody se smetanou jsou nádherné :-)
P.

5 Amelie Amelie | Web | 11. června 2011 v 18:37 | Reagovat

Jahody s cukrem a se smetanou miluji..jen na ně mám alergii, tak si předtím musím dát Zyrtec... :-) Ale neodolám!

6 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 21:01 | Reagovat

[1]: To je škoda, u nás je letos jahod všude plno, i cena je příznivá. Zato loni  jsem o jahody nezavadila! :-)
Tak teď upaluju dělat marmeládu, kdyby náhodou za rok nebyly, ať je zásoba! :-D

7 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 21:03 | Reagovat

[2]: Souhlasím, jahody jen tak samotné, dobře vyzrálé, to ja mlsání! Já zas vyzkouším ten med - dík!!!

8 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 21:08 | Reagovat

[3]: Děkuji za poklonu, já mám totiž chutě kdykoli, když mrknu k tobě! :-D

9 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 21:12 | Reagovat

[4]: Děkuji za návštěvu, jen dodám, že je škoda, že jahodové období je tak krátké! Zítra se vrhám na kynuté jahodové knedlíky! :-D

10 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 21:15 | Reagovat

[5]: Vy to fakt nemáte jednoduché! ;-) Připomíná mi to manžela, který začal včelařit a po roce na ARU mu přišli na alergii na včelí jed. Od té doby jsme chodili do včel s hromadou léků a adrenalinovou injekcí v kapse! Dnes už je to lepší, stačí jen ty prášky a včelky máme pořád! :-D

11 Meg Meg | Web | 12. června 2011 v 11:38 | Reagovat

Jahody máme na zahrádce a zatím jsme je konzumovali jen tak, nebo nakrájené spolu s jiným ovocem do salátu a jednou v ovocných knedlíkách. Díky za další tip! :)

12 Alena Alena | Web | 12. června 2011 v 23:11 | Reagovat

Jahodový koktejl s mlékem a šlehačkou miluji, ale se zmrzlinou mě to nikdy udělat nenapadlo. To musí být vážně moc chutné! Díky za inspiraci! :-)

13 HaF HaF | Web | 13. června 2011 v 23:04 | Reagovat

[11]: Jahody jsou prostě skvělé v jakékoli podobě! ;-)

14 HaF HaF | Web | 13. června 2011 v 23:06 | Reagovat

[12]: Mám to odkoukané z dětství od mamky, prostě tam občas šupla kousek zmrzliny! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama