Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Domácí tortellini

30. června 2011 v 23:56 | HaF |  Letem světem
Když nevíte jak se zabavit, pusťte se do domácích těstovin. Loni v létě jsem od manžela a dětí dostala k svátku strojek na těstoviny. Sice jsem po něm pokukovala delší dobu, ale když se mé přání splnilo, nějak se ztratila ta odvaha ho použít. A tak jsem odvahu sbírala docela dlouho, až se i děti sami připomněly, že jej chtějí vyzkoušet.
Nakonec jako pokus č.1 vyhrály tortellini.
Tortellini (množné číslo slova tortellino, italsky "malý koláček") jsou plněné těstoviny prstencovitého tvaru. Pod tímto názvem jsou vyráběny v Boloni, v Romani se nazývají cappeletti.
Vypraví se, že tortellini byly stvořeny podle pupíku Venuše, bohyně lásky římské mytologie, resp. Afrodity v řecké mytologii.
Venuše prý šla do jednoho hostince v Bologně. Jestli se zde chtěla setkat s Jupiterem nebo jí chtěl hostinský vzdát poctu, je nejisté. Podle legendy měl ale kuchař nahlédnout klíčovou dírkou do jejího pokoje a spatřit její holé břicho a pupík. Inspirovaný její krásou jí pak k poctě stvořil tortellini.
Tolik praví zdroje z internetu.

Tortellini s krůtí a petrželkovo ricottovou náplní

Těsto na domácí těstoviny:
40dkg hladké mouky, 4 vejce, 1/2 lžičky soli
Náplně:
- krůtí
25g másla, 35 dkg krůtího masa, 50g ricotty, 25g strouhaného sýru Gran Moravia, 2 vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř, citr. kůra
- ricottová s petrželkou
1/2 šálku petrželové natě, 1/2 šálku ricotty, 1/2 šálku strouhaného sýru Gran Moravia, žloutek, sůl, muškátový oříšek

Krásně zpracované návody k výrobě domácích těstovin najdete u La Cuocy i Mlsné kočky.
Takže z výše uvedených surovin zpracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli a zabalené do vlhké utěrky dáme na 30 min. odpočinout do lednice.
Teď je čas na náplň. Na olivovém oleji opečeme krůtí prsa, která jsou nakrájená na malé kostky, asi 15 až 20 minut.
Opečené maso pomeleme (nebo najemno usekáme), přidáme sýry, vejce, citr. kůru a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Stejně tak smícháme potřebné suroviny pro druhou náplň a dochutíme.
Z těsta vyválíme pomocí strojku tenký plát a nakrájíme čtverce o hraně asi 4cm. Do středu každého čtverce dáme náplň a těsto uhlopříčně přeložíme. Okraje pevně stiskneme a cípky vzniklého trojúhelníku po obtočení kolem prstu stiskneme k sobě. Vznikly nám tortellini. Vždy si vyválíme jen část těsta, kterou stihneme včas zpracovat. Pokud si předchystáme těsta více, začne osychat, špatně se s ním pracuje a neslepí se k sobě. Pak si musíme pomoci tím, že okraje navlhčíme, ale i tak už se hůře tvaruje.
Připravené těstoviny vaříme v dostatečném množství osolené vodys jednou lžící olivového oleje, nejlépe však v zeleninovém či masovém vývaru. Jak vyplavou navrch, vyndáváme děrovanou sběračkou - to trvá asi 5 minut.
Podávali jsme přelité šalvějovým máslem a sypané strouhaným sýrem Gran Moravia.
Těstovinky byly vynikající a už chápu tvrzení, že domácím čerstvým těstovinám se nedá odolat a že jsou silně návykové!
Recepty na náplně jsem našla u M.Hazan a v Culinarii Itálie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 1. července 2011 v 9:19 | Reagovat

Tak domácí těstoviny jsou dalším levelem, který bych chtěla překonat. Leč manžel je na má přání ohledně strojku na těstoviny dost skeptický, ale já si ho jednou zasloužím! Obě varianty těstovin vypdají skvěle, jsou vyloženě krásné. Prostě domácí těstoviny, to je pro mě snová dobrota a navíc, když jsou tak delikátně kořeněné jako ty tvoje. Mňam!

2 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 1. července 2011 v 13:48 | Reagovat

To je ale pozorný manžel! Myslím, že cokoliv do kuchyně je pro ženu nejlepším dárkem :) Já už takhle dostala spoustu otvíráků, cedníků, brousků na nože (protože mám nože neustále tupé), ale strojek na domácí těstoviny zatím žádný :( Musím si vystačit s válečkem :( Tortellini vypadají báječně, máte nádherně žlutá vajíčka!

3 Pepato Pepato | Web | 1. července 2011 v 18:06 | Reagovat

Už dlouho uvažuju o domácích těstovinách, a po zhlédnutí Vašich tortellin jsem nahlodán ještě víc! Vypadají luxusně, a ty ricottové bych si dal okamžitě. :-) Pepa

4 toffo toffo | 1. července 2011 v 20:30 | Reagovat

Tolik krásně jedlých pupíků!

5 toffo toffo | 1. července 2011 v 20:31 | Reagovat

P.S. byla to nadsázka, skládám poklonu tvé trpělivosti i pozornosti tvé rodiny.

6 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 16:10 | Reagovat

[1]: Děkuji za poklonu a věřím, že strojek na nudle určitě bude! A manžel bude litovat, že ho nepořídil dřív, protože tvé těstovinky budou určitě vynikající! :-D

7 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 16:14 | Reagovat

[2]: Pochvala od odborníka na italskou kuchyni - moc děkuji! Vajíčka jsou domácí - od tchýně a někdy od kolegyňky. Je poznat, když slépky běhají po zahradě a mohou zobnout něco zeleného! :-P

8 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 16:25 | Reagovat

[3]: Děkuji za návštěvu! Komentářů od vařících mužů tu mám poskrovnu! Teď jsem byla v Olomouci a zrovna měli domácí čerstvou riccotu v prodejně mlékárny Orrero, ale jelikož jsem měla ještě spoustu pochůzek, musela jsem nákup sýrů oželet.(v tom horku by nevydržely) :-(

9 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 16:31 | Reagovat

[5]: Taky děkuji za pochvalu. Jen jsem u toho původu názvu přemýšlela, jak asi krásná Venuše vypadala a tak nějak mi sklouzla fantazie trochu dál. Zkrátka jsem si představila, jak by asi tortellini vypadaly, kdyby kuchař uviděl nějaké krásně vypracované bříško pivního skauta! :D  :-D

10 Olinka Olinka | Web | 3. července 2011 v 19:32 | Reagovat

Och jé. Tortelliny vypadají krásně! Já se nedávno pocvičila v domácích tagliatelle. Strojek mám poněkud netypický - svého muže:-) Dostal za úkol válet a splnil ho parádně. Ani moc nereptal. A protože v kupovaných sušených tortelliny jsem po pár nepříjemných zážitcích ztratila zálibu, určitě vyzkouším tyto čerstvé!

11 Catalina Catalina | Web | 5. července 2011 v 10:58 | Reagovat

Já chci taky strojek na těstoviny a hned :D Vypadají a zní tak chutně a po těch s ricottou bych se mohla utlouct, jak se znám (ricotta je totiž něco, co bych mohla jíst po kýblech). Klobouk dolů nad přípravou vlastních těstovin, dvou náplní a ještě tak zajímavého povídání o tortellini těstovinách. To s tou Venuší mě pobavilo a hlavně by mě to v životě nenapadlo :D

12 Vilemína Vilemína | Web | 5. července 2011 v 14:40 | Reagovat

Ty se ti krásně povedly! A jaks měla vše načtené, zdá se, že to šlo samo...úplně to láká pustit se do jejich přípravy co nejdřív!

13 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 20:04 | Reagovat

[10]: Děkuji za pochvalu a zároveň obdivuji vašeho manžela! I když i já musím pochválit toho svého, protože těsto ve strojku zpracoval právě on. Je fajn, když se v kuchyni umějí otáčet i naše polovičky! ;-)

14 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 20:06 | Reagovat

[11]: Milá Catalinko, těší mě tvůj komentář a věz, že těstoviny nejsou tak složité, jako tvé pečení, které maximálně obdivuji! :-)

15 HaF HaF | Web | 8. července 2011 v 20:09 | Reagovat

[12]: Vaše pochvala mě také velmi těší, neboť když nakouknu k vám, zjišťuji, že se mám ještě hodně učit! :-)

16 happy.lenulka happy.lenulka | E-mail | Web | 10. července 2011 v 10:13 | Reagovat

Mňamiii to vypadá úžasně... už vím co udělám příště s mletým masíčkem ;-) díky za inspiraci 8-)

17 Pavlína Pavlína | Web | 11. července 2011 v 13:55 | Reagovat

Povedly se Ti nádherně! Je bezva pocit připravit si domácí a chutnají úplně jinak! Mně už se rozbil druhý strojek na těstoviny a tak teď pátrám po dalším. Nedám se! Dala bych si obě náplně, vážně se Ti to úžasně povedlo :D
P.

18 HaF HaF | Web | 12. července 2011 v 17:03 | Reagovat

[16]: Já děkuji za návštěvu a těším se na další! :-)

19 HaF HaF | Web | 12. července 2011 v 17:07 | Reagovat

[17]:Já už bych teď asi strojek na nudle taky nerada opouštěla, přeji dobrý kup dalšího strojku! :-D
Pruháčka je mi líto. :-(

20 Meg Meg | Web | 18. srpna 2011 v 18:29 | Reagovat

Na domácí těstoviny se už chystám poměrně dlouho, leč stále jsem bez strojku :) Asi budu muset překonat svou lenost a pustit se do vyvalování ručně, ale myslím, že pokud se povedou jako tyhle, litovat nebudu :) Ani nevím, kterou náplň bych ochutnala radši, asi obě :)

21 Hanka Hanka | Web | 28. srpna 2011 v 11:06 | Reagovat

Děkuji za milý komentář a už teď se těším na těstoviny v tvém provedení - to bude určitě něco fajnového! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama