Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Slavnostní menu s Anuší

9. května 2011 v 0:18 | HaF |  Vaření s Anuší
Sešly se mi dvě příjemné události, pro mne velmi významné - 1.rok blogování a jako příjemný bonus k tomu 10000 návštěv. Není to číslo veliké, ale pro mne velmi důležité. Děkuji všem za přízeň a zvu vás ke stolu, kde se podávalo menu podle Anuše Kejřové. Díky ní to začalo, tak si myslím, že by tu neměla chybět!
Co se bude podávat?
Slepičí polévka s játrovým svítkem
Vepřová plec a la srnčí ragů s máslovými taštičkami
Jablkové píchance

Slepičí polévka s játrovým svítkem

1 slepice (já měla 1/2 slepice o váze 2kg), vnitřnosti - žaludek, srdce ( vypomohly kuřecí žaludky a srdíčka, krútí játra), zelenina (mrkev, celer, petržel, cibule, pórek, případně kapusta a pod.), sůl

Já slepici vždy spařím a pak dávám vařit. Naporcovanou a spařenou slepici dáme vařit se zeleninou, osolíme. Vaříme dokud slepice není měkká. Vývar procedíme, zahustíme světlou jíškou (opravdu jen trošku jíšky) a necháme provařit. Já nakonec přidala ještě trochu další kořenové zeleniny nastrouhané na jemné proužky (čirý vývar moc nemusíme).Uvařené vnitřnosti a část masa nakrájíme na drobnější kousky a přidáme k polévce. Hotovou polévku okořeníme muškátovým oříškem a petrželovou natí, nebo pažitkou. Nakonec vložíme játrový svítek.
Játrový svítek si připravíme takto:
1/2 vejce, 3 lžíce mléka (píše Anuše, já použila více, těstíčko bylo velmi husté), 3dkg hladké mouky, sůl
Vše rozmícháme v hladké těsto - mléko přidejte podle vlastního uvážení, mělo by mít konzistenci jako na palačinky. Na máslem vytřené pánvi upečeme z obou stran do růžova.
Mezitím umeleme společně část vařeného slepičího masa - asi 15 dkg (zbytek masa můžeme připravit další den např.na paprice) s játry - asi 5dkg. V kastrolku na másle necháme zesklovatět lžíci strouhané cibule, přidáme rozemleté maso s játry, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a podusíme.
Touto směsí naplníme hotovou omeletu a dáme ji na 10 minut zapéct do troby. Hotový svítek krájíme tence na plátky a vkládáme do polévky.

Vepřová plec a la srnčí ragout
0,75 - 0,9kg vepřové plece, sůl, jalovec, nové koření, pepř, hřebíček, citonová šťáva, máslo, kořenová zelenina, cibule, cukr, červené víno
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a přidáme tlučené koření (v hmoždíři společně utlučeme jalovec,nové koření, pepř). Přidáme šťávu z půlky citronu a necháme 2 hodiny odležet. Posléze na másle orestujeme kořenovou zeleninu - nakrájenou na drobné kostičky, či na hrubo nastrouhanou - cibuli, přidáme 3 nová koření, 6 celých pepřů, 1 hřebíček a bobkový list. Přidáme naložené maso, orestujeme a podlejeme vývarem. Dusíme do měkka.
Dušené maso vyjmeme a odložíme bokem. Na malou pánev dáme asi 2dkg másla, přidáme lžíci mletého cukru a necháme zčervenat - nezapomnět míchat. Stahneme ze zdroje a přidáme asi 2 lžíce červeného vína, promícháme a přidáme k omáčce, zředíme na potřebné množství vývarem, zahustíme máslovou tmavší jíškou, a dochutíme citronovou šťávou a kůrou. Vložíme maso a provaříme.

Máslové taštičky
Zde si můžete ulehčit práci lístkovým těstem kupovaným nebo použít těsto podle Anuše.
15dkg hladké mouky, 5dkg másla, 1 žloutek, lžička soli, 10 lžic studené vody, 1 lžíce citronové šťávy, 10 dkg másla
Smícháme 15dkg hladké mouky s 5 dkg utřeného másla.Bokem rozmícháme žloutek se solí, přidáme vodu a dobře promícháme. Nakonec přidáme citronovou šťávu. Přidáváme postupně podle potřeby k těstu a zaděláme vláčnější těsto. Dobře je vypracujeme a vyválíme na čtverec. 10dkg másla uhněteme a upravíme v tenší čtyřhrannou placku a vložíme doprostřed vyváleného těsta. Těsto přes máslo ze čtyř stran přeložíme a rozválíme, pak na třikrát přeložíme a necháme v chladu asi 1/2 hodiny. Potom znovu rozválíme, přeložíme a znovu necháme odpočinout.
Nakonec rozválíme, vykrojíme požadované tvary a potřené vejcem upečeme. Podobně jako lístkové těsto.

Jablkové píchance
3 žloutky, 12 dkg mletého cukru, 12dkg másla, 3 lžíce smetany ( i krapet více - podle potřeby), 1/2 prášku do pečiva, 15dkg polohrubé mouky, 5 bílků, jablka, skořicový cukr
Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, přidáme smetanu a postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Nakonec opatrně vmícháme sníh z 5-ti bílků. Hmotu vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Zapícháme na měsíčky nakrájená jablka a posypeme skořicovým cukrem.Dáme péct do středně vyhřáté trouby do růžova.
Jak píše Anuše - toto pečivo je velmi výživné, lehce stravitelné a jemné!
Přeji vám dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | 9. května 2011 v 8:26 | Reagovat

Jako vždy, perfektní recept a skvěle vypadající výsledek!!! Gratuluji k tak pěknému blogu. Pro mě je to ohromná inspirace, mnohé jsem již vyzkoušela, další teprve plánuji, není vždy to správné klima k novinkám. ;-)

2 Madla Madla | Web | 9. května 2011 v 16:16 | Reagovat

Gratuluju k prvním narozeninám a k tak krásné návštěvnosti! Slavnostní menu vypadá opravdu slavnostně a hned bych si jej s chutí dala, voní maminkovskou péčí a láskou. Ať se ti blogování pořád tak krásně daří a přeju spoustu další, nejne kuchyňské, isnpirace :-)

3 Alena Alena | Web | 9. května 2011 v 19:59 | Reagovat

Přidávám se ke gratulaci a děkuji za tak chutné pozvání ke stolu. :-)

4 toffo toffo | 10. května 2011 v 9:46 | Reagovat

Utekl jako voda, jeden rok. Tvé výroční menu je opravdu slavnostní, svítek, taštičky, vím, kam kouknu, až budu potřebovat inspiraci k významějšímu obědu. A že já mám pamět jako slon! Ať se daří!

5 Papaja Papaja | Web | 10. května 2011 v 23:55 | Reagovat

Dovoluji si poznamenat, že od Anuše by tyto pokrmy nebyly jistě tak krásné. Tehdy to prostě vypadalo jinak :-)
Rok? Já myslela, že už jsi tady s námi food-blázny déle? Gratuluji Ti k tomu krásnému číslu a k trpělivosti, s jakou prezentuješ všechny své recepty a články. Velmi ráda se sem chodím dívat na stále hezčí fotografie :-)
Stejně se však nejvíce těším na pokračování míchaných nápojů (také jsem si Tě tak uložila na svém blogu "Vaření i koktejly jen tak" :-)) Mám prostě ráda, když někdo dělá cokoliv se zapálením a nápaditě a to se tady děje :-)
Měj se pěkně a asi ani nemusím přát důstojnou oslavu, protože tu máme právě na očích. Díky :-)))
P.

6 HaF HaF | Web | 11. května 2011 v 23:02 | Reagovat

[1]: Moc děkuji za pochvalu! Zjištění, že je tento blog pro někoho inspirací, je pro mne zavazující a budu se snažit nezklamat! :-) Děkuji za milou návštěvu. :-)

7 HaF HaF | Web | 11. května 2011 v 23:05 | Reagovat

[2]: Milá Madlo, tvé komentáře jsou vždy příjemným pohlazením a tvá gratulace velmi milá! :-) Děkuji a těším se na další návštěvu! :-P

8 HaF HaF | Web | 11. května 2011 v 23:08 | Reagovat

[3]: Alenko, také moc děkuji, jen musím dodat, že tvým chutným zakousnutím se nedá konkurovat! :-D

9 HaF HaF | Web | 11. května 2011 v 23:13 | Reagovat

[4]: Je to tak, uteklo to jako voda! A co mě blogování naučilo? Že vlastně nic neumím - pořád se mám co učit od vás - zkušenějších blogerů!!! :-D  Děkuji za přání!

10 HaF HaF | Web | 11. května 2011 v 23:20 | Reagovat

[5]: Milá Pavlo,děkuji za tak milý komentář! Jen podotknu, že je fajn být bláznem v tak milé společnosti! :D  A slibuji, že se polepším s míchanými nápoji. Chtělo by to něco letního a osvěžujícího! :-D

11 Catalina Catalina | Web | 13. května 2011 v 19:38 | Reagovat

Moc děkuju za tvůj krásný komentář, bohužel během pádu blogger.com se vymazal, ale vím o něm a moc děkuju :) Gratuluju k "blogovému" výročí a podle mě je 10 000 číslo rozhodně veliké! Mým favoritem jsou jablkové píchance (já jsem na to sladký :D) :)

12 Meg Meg | Web | 14. května 2011 v 23:42 | Reagovat

Gratuluji k výročí!
Slavnostní menu vypadá nádherně, hned bych šla ochutnávat to ragout :) ovšem hned potom by následovala dobrá káva a jablkové píchance, hmmm ... Ještě že už jdu spát a nebudu si tu dále dělat chutě :D

13 HaF HaF | Web | 15. května 2011 v 18:26 | Reagovat

[11]: Děkuji za návštěvu a gratulaci! :-)  Jablkové píchance doporučuji, jsou sice takové obyčejné, vedle tvých výtvorů, ale moc dobré! ;-)

14 HaF HaF | Web | 15. května 2011 v 18:31 | Reagovat

[12]: Děkuji za pochvalu a nezbývá než dodat, že mě přepadají chutě na návštěvách u tebe! :-P

15 Amelie Amelie | Web | 16. května 2011 v 11:10 | Reagovat
16 Amelie Amelie | Web | 16. května 2011 v 11:11 | Reagovat

Vypadá to moc hezky, ukládám si do oblíbených.

17 HaF HaF | Web | 16. května 2011 v 22:12 | Reagovat

[16]: Děkuji za důvěru a těším se na další návštěvu! :-)

18 Vilemína Vilemína | Web | 17. května 2011 v 22:17 | Reagovat

Tak se zpožděním (neměla jsem zas čas chodit nikam) gratuluji - po prvním roce to už bude narůstat geometrickou řadou!
Na jablkové píchance jsem též už několikrát pomýšlela, vypadají v tvém podání tak dobře, že se do nich budu muset pustit co nejdřív!

19 HaF HaF | Web | 18. května 2011 v 22:28 | Reagovat

[18]: Děkuji za povzbuzení! ;-)
Už jsem píchance doporučovala i Catalince, jsou opravdu jednoduché a dobré. Doma dělám z obdobného těsta bábovku a je bezkonkurenční! Budu ji muset zase upéct a šupnout ji sem! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama