Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Nejsou mraky jako mraky

31. května 2011 v 23:49 | HaF |  Vařilo se
Mraky - delikátní zákusek, který je nebezpečně návykový!
Recept na tuto dobrotu jsem získala od mé kolegyně Lidunky, která si touto dobou užívá zaslouženého důchodu. Základem je odpalované těsto, plněné lehkým, máslovo-tvrohovo-pudinkovým krémem.



Na úvod pár rad k odpalovanému těstu:
-mouku je dobré prosít, aby se provzdušnila a do vroucí vody ji nasypeme najednou, aby se netvořily hrudky
-hmutu zahříváme tak dlouho, aby se na dně hrnce vytvořilo tzv. bílé dno-to znamená, že těsto je propařené
-vejce přidáváme do těsta po částečném zchladnutí, aby nezřídlo, přidáváme je postupně a vždy pečlivě vymícháme
-pečeme na pečícím papíře, aby se těsto nepřichytilo
-troubu neotvíráme, aby pečivo nespadlo, můžeme přidat nádobu s vodou, pára zvětšuje objem pečiva
Rady jsou z Velké domácí cukrářky od P.Berzsiové

A teď recept samotný:
Těsto - 1/4l vody, sůl, 15dkg IVY (100% tuk), 15dkg hladké mouky, 6 vajec
Krém - 1/2l mléka, 15dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vanilkové pudinky, 1/4kg másla, 1/4kg tvarohu
Zdobení - čokoláda na vaření, 100% tuk

Z 1/2l mléka, 15dkg cukru, 2 vanilkových pudinkových prášků a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink a dáme chládnout. Během chládnutí párkrát zamícháme, aby se nevytvořil škraloup. Pak v hrnci svaříme vodu, sůl a tuk. Do svařeného základu naráz vsypeme přesátou mouku a mícháme. Necháme chvíli propařit a odstavíme. Za chvíli, do mírně vychladlé hmoty, vmícháme postupně všechna vejce. Vždy řádně zapracujeme.
Teď přijde ta část přípravy, která je pro mne nejhorší na trpělivost - těsto rozdělit na poloviny a obě části krásně rozetřít na plechy vyložené pečícím papírem. Chce to trpělivost a ještě jednou trpělivost
Pokud neztratíte nervy a vše se podaří, stačí dát plechy do předehřáté trouby a upéct do růžova. V receptu je napsáno 250°C, ale já peču někde mezi 200-220°C. Přibližně asi 10-15 minut - dle trouby - prostě do růžova. Z těsta se vykouzlí krásné mraky, které po upečení necháme vychladnout.
Mezitím dokončíme krém. Našleháme máslo, po částech přidáme tvaroh a nakonec zašleháme vychladlý pudink. V původním receptu se do krému přidává jedno syrové vejce, ale to já raději vynechávám.
Krém se rozetře na jeden plech upečeného těsta a zakryje se druhým plátem. Zdobíme rozehřátou čokoládou.
Dáme přes noc uležet a vychladit do lednice a druhý den krájíme na kostky. Pak už jen pozorujeme neustálý úbytek zákusků!
Jsou opravdu vynikající a časem zjistíte, že jsou i relativně rychle hotové, ale hlavně silně návykové!
Peču je na žádost švagrové, synovce, sestry, bratra a hlavně našich dětí!
A takhle to vypadá z dvojité dávky!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Andrea Andrea | 1. června 2011 v 14:37 | Reagovat

Hani ďakujem za pripomenutie tohto skvelého koláčika. Už som ho raz robila, ale bez tvarohu . Táto tvarohová plnka vypadá veľmi lákavo :-)

2 toffo toffo | 1. června 2011 v 17:22 | Reagovat

Jestli bych já měla trpělivost při tom roztírání těsta na plech, živě si to dokážu představit :-D Věřím, že musí být dobré, s cukrovou polevou asi budou chutnat jako žloutkové řezy. Ty nejlepší bývaly ve vyhlášené cukrárně ve Vysokém nad Jizerou. (P.S. vozili jsme je z lyžařského tábora domů místo suvenýrů).

3 Alena Alena | Web | 1. června 2011 v 19:14 | Reagovat

Já jsem je kdysi dělala z polotovaru. Bylo to těsto na věnečky v krabici, myslím to byl Oetker. Ale ve tvém podání a s tvarohovým krémem to určitě vyzkouším. Vypadají úžasně! :-)

4 HaF HaF | Web | 3. června 2011 v 23:04 | Reagovat

[1]: Tvarohový krém je krásně osvěžující a není přeslazený, mám ho moc ráda! :-)
Děkuji za návštěvu.

5 HaF HaF | Web | 3. června 2011 v 23:09 | Reagovat

[2]: Žloutkové řezy jsem zatím doma nepekla. Mraky se ale tak nedrobí(nelístkují), jako žloutkové řezy, které z lístkového těsta jsou. I ten krém není tak sladký, díky tvarohu. Vychlazené mráčky jsou nádherně osvěžující záležitostí. Každopádně jsem ráda, že navodily příjemné vzpomínky! :-D

6 HaF HaF | Web | 3. června 2011 v 23:10 | Reagovat

[3]: Děkuji za důvěru a doporučuji, toto je opravdu odzkoušený a několikrát prověřený recept! 8-)

7 Madla Madla | Web | 4. června 2011 v 21:50 | Reagovat

Mraky vypadají opravdu luxusně a krásně. Cokoli, v čem je tvaroh, je pro mě silně návyková záležitost, s odpalovaným těstem už navíc dobré zkušenosti mám, takže určitě brzy vyzkouším. Jen mám dotaz, zkoušela jste někdy pod nebo nad vrstvu krému dát nějaké ovoce (poslední dobou mám nějaké ovocné období .-)).

8 Pavla Pavla | Web | 5. června 2011 v 16:30 | Reagovat

Tvaroh smíchaný s pudinkem bych mohla jíst lžící a byla bych naprosto spokojená :-). Věřím, že s odpalovaným těstem je to taky luxusní záležitost. Předpokládám, že se náplň vsákne do těsta, které je pak stane krásně vláčné :-).

9 Meg Meg | Web | 6. června 2011 v 14:40 | Reagovat

Myslím, že něco takového jsme doma dělávali, ale když jsem byla hodně malá, pamatuji si jen matně. Nevím, jestli by se mi chtělo do toho pouštět, ta věta o trpělivosti mě dost odrazuje :-D

10 HaF HaF | Web | 7. června 2011 v 23:27 | Reagovat

[7]: Díky za pochvalu! S ovocem jsem krém nezkoušela, ale myslím, že se tím nic nezkazí, ba naopak, vykouzlí se nový, letně laděný dezert! Třeba právě jahody by podle mě mrakům slušely a navíc by na řezu vypadaly nádherně! :-P

11 HaF HaF | Web | 7. června 2011 v 23:30 | Reagovat

[8]: Přesně tak, uležení přes noc způsobí, že mraky krásně zvláční. Navíc, jak jsou krásně vychlazené, jsou pro léto jako dělané.(Ale my je klidně baštíme i v zimě a vůbec nám to nevadí!) 8-)

12 HaF HaF | Web | 7. června 2011 v 23:33 | Reagovat

[9]: Hlavně se nebát! Jak jedna větička může odradit tak skvělou kuchařku a cukrářku? :-P  Děkuji za návštěvu :-)

13 Catalina Catalina | Web | 9. června 2011 v 9:29 | Reagovat

To zní skvěle! Odpalované těsto mám moc ráda, tvarohový krém taky a ještě čokoláda? Co dodat, je to dokonalé :) Hned bych se k vám nějak nenápadně vkradla a pár kousků si odnesla :D

14 Amelie Amelie | Web | 11. června 2011 v 18:35 | Reagovat

Mraky máme moooc rádi! Dělá je moje babička.

15 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 20:54 | Reagovat

[13]: Díky, tak jsem si představila to nenápadné uzmutí pár kousků a musím se smát. Oni se na mraky totiž všichni hned vrhnou jak draci a ten, kdo vyčkává, tak nějak nemá šanci! :-D

16 HaF HaF | Web | 11. června 2011 v 20:58 | Reagovat

[14]: Děkuji za návštěvu, takovou babičku bych si taky přála. I když mám mraky moc ráda, tak se mi někdy do toho pečení moc nechce a uvítala bych, kdyby mi je upekl někdo jiný! ;-)

17 DolceVita DolceVita | Web | 14. června 2011 v 17:13 | Reagovat

Takové mraky by mě rozhodně nerozladily :-) Krásně nadýchaný dezertík, který znám, ale v tak pěkné podobě jsem ho na talíř ještě nedostala.

18 HaF HaF | Web | 15. června 2011 v 22:11 | Reagovat

[17]: Moc děkuji za milý kompliment! :-)

19 vilemina vilemina | Web | 16. června 2011 v 21:25 | Reagovat

Vypadá to opravdu pěkně, přímo k zakousnutí. Tenhle moučník vůbec neznám ani jsem o něm neslyšela :)
Ale na odpalované těsto se už nějakou dobu chystám...dávno jsem ho nedělala, naposled též ze sáčku (odpadlo to odpalování), ale byla to Vitana - asi před 30 roky.

20 HaF HaF | Web | 17. června 2011 v 21:52 | Reagovat

[19]: Já tento recept taky neznala a to mamka nosila z práce spoustu receptů na různé buchty a moučníky (pracovala v OP a tam bylo ženských víc než mnoho a výměna receptů tam fungovala dokonale). Asi proto, když jsem mraky ve svých 35 letech poprvé ochutnala, jsem jim taky naprosto podlehla! Takže doporučuji a nechte si chutnat!!! :-D

21 Yanah Yanah | Web | 23. června 2011 v 14:00 | Reagovat

O_O tak toto sú excelentné mraky !! ... už dávno som ich nevidela takto pekne urobené ...

22 HaF HaF | Web | 23. června 2011 v 22:39 | Reagovat

[21]: Moc děkuji za pochvalu! :-)

23 Majus Majus | 18. listopadu 2012 v 23:31 | Reagovat

Super recept, jen jsem mela mrakodrapy :-D. Pekla jsem to nadvakrat, jelikoz mam jen jeden plech a tak jsem ten druhy trochu vetrala, aby ty vlny nebyly tak obrovsky a dalo se to slepit :-). Ze by mi to nevybehlo fakt nehrozilo 8-).

24 Hanka Hanka | Web | 20. listopadu 2012 v 23:31 | Reagovat

[23]: Tak to mám velkou radost, že recept nezklamal!!! :-)

25 sona founova sona founova | 30. března 2013 v 18:58 | Reagovat

:-D opravdu mnamka

26 Hanka Hanka | Web | 31. března 2013 v 19:22 | Reagovat

[25]: To mě těší! :-)

27 Sára Sára | 1. května 2014 v 12:00 | Reagovat

My do krému doma přidáváme ještě trochu rumu a 2 žloutky, které díky rumu nevadí.  Nejlepší dezert, jaký znám :-)

28 Hanka Hanka | 27. července 2014 v 21:32 | Reagovat

[27]: Dobrá vychytávka, vyzkouším. Já teď přemýšlím jak recept vyladit bezlepkově.

29 zazde zazde | E-mail | 6. dubna 2015 v 15:11 | Reagovat

Dělala jsem to podle receptu,vynikající chuť,ale do rána se mně rozmočil spodek,musíme to jíst lžičkou.Je to asi tím tvarohem,nebo tím že jsem to nechala na plechu na kterém se to peklo?

30 Hanka Hanka | 7. dubna 2015 v 22:45 | Reagovat

[29]: Napadá mě jen ten tvaroh, možná snad ještě nedopečený korpus - jednou se mi stalo, že mraky byly po upečení měkké, jakoby bablavé - i když v troubě byly dostatečně dlouho a měly i správnou barvu. Dodnes nevím čím to bylo.Upečené korpusy musí být lehce křupkavé, pevné, ale křehké a po nanesení krému časem mají lehce zvlhnout, ale stále držet tvar. Přeji, ať to příště vyjde! :-)

31 Nansy Nansy | E-mail | 10. května 2015 v 18:24 | Reagovat

Dobrý den,chci se zeptat,dalo by se použít místo Ivy Heru?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama