Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Ořechový beránek

23. dubna 2011 v 22:33 | HaF |  Vařilo se
Velikonoce jsou opět zde a pro mě to navíc znamená jeden celý rok plný pokusů o blogování. Takže nejen, že chci všem popřát krásné a veselé Velikonoce, ale hlavně poděkovat, že sem chodíte, diskutujete a tím mi dáváte najevo, že se vám tu snad aspoň trochu líbí. Ještě jednou děkuji!
Ale teď už zase zpět k vaření, či spíše k pečení.
Loni jsem pekla piškotového beránka podle Anuše, letos se vracím k našemu rodinnému receptu, který je původně na bábovku, ale už odmala jej znám pouze v rouše beránčím!



14 dkg másla (může být i Hera), 20 dkg mletého cukru, 4 žloutky, 10 dkg mletých ořechů, 25 dkg pol.mouky, 1/2 pášku do pečiva, 1/8 l mléka, 4 bílky, rozinky, rum na rozinky

Máslo (Heru) utřeme se žloutky, částí cukru a řádně vyšleháme. Přidáme mleté ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko s rozinkami (ty jsme dali předem namočit do rumu). Promícháme.
Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu, který opatrně a zlehka vmícháme do ořechového těsta.
To nakonec vlijeme do připravené , máslem vymazané, formy. (Dřív jsem vymazávala olejem a pak vysypávala moukou) Tuto radu jsem dostala v komentářích u Gurmánky právě k loňskému beránkovi a krásně to funguje u všech těst i forem!
Plníme spodní část formy až po okraj. Přiklopíme druhou částí formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 175°C )přibližně 45-50 minut. Po vytažení z trouby necháme beránka chvíli zchládnout a pak sejmeme horní část formy a beránka opatrně z formy vyklopíme.
Zdobit můžeme bílkovou polevou, u nás se cukruje. Pak už jen uvázat mašli a popřát veselé Velikonoce!
Doplňuji ještě nakrájeného beránka - letos byl na přání dcerky bez rozinek, ale s nimi je opravdu daleko lepší!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 25. dubna 2011 v 10:48 | Reagovat

Něžný beránek s ořechovou vůní a chutí je to pravé velikonční mlsání. A když se k němu připojí tak půvabně nazdobené perníčky, je o tu pravou pohodu postaráno. Já ještě dnes ráno pekla našeho mrkvového oblíbence, tentokrát s brusinkami a mandlemi - už se těším, až bude upečen :-)
Přeju Vám i Vaší rodině krásné a pohodové Velikonoce!

2 Vilemína Vilemína | Web | 25. dubna 2011 v 20:34 | Reagovat

Povedl se pěkně! Někde schovávám keramickou formu, ale už jsem ji dlouho nepoužila, byly s ní jen patálie!
Tvůj ořechový však vypadá jedle:)

3 HaF HaF | Web | 26. dubna 2011 v 22:57 | Reagovat

[1]: Děkuji za krásný a milý komentář! :-) Na mrkvové pečení se teprve chystám, ale toho Vašeho mrkvového beránka s brusinkami bych si dala hned! :-P Jinak pochvala za perníčky patří dcerce. Díky tomu, že jsem s ní teď doma, zvládly jsme ty letošní Velikonoce docela v klidu( ona se nám dcérka nudila a tak jsme měli vše nachystané v předstihu-mašličky, perníčky i vajíčka :-D ) Ale to zdobení jde s věkem - každému dětskému věku odpovídá i určitý styl, začíná se polevami, pak se sype barevným máčkem, pak tuby s barevnými polevami a nakonec přijde cukrová klasika! A každé zdobení má s dětmi své kouzlo a to každá máma dobře ví! ;-)

4 HaF HaF | Web | 26. dubna 2011 v 23:00 | Reagovat

[2]: Také děkuji za pochvalu! :-) Zkuste máslo a dejte formě ještě šanci - přimlouvám se! ;-)

5 Catalina Catalina | Web | 27. dubna 2011 v 9:50 | Reagovat

Jejda, ten je tak krásný! Škoda, že jsem neměla přístup k internetu o Velikonocích, jiank bych ho určitě vyzkoušela :) Fakt se ti moc povedl! Mimochodem ty perníčky, které jsou na 1. fotce, jsou taky moc pěkné :)

6 Alena Alena | Web | 27. dubna 2011 v 20:51 | Reagovat

To je moc pěkný a navoněný beránek! Já jsem letos beránka nepekla. Dříve, když byly děti malé, nechyběl nikdy. Je to krásná velikonoční tradice, asi ji budu muset zase dodržovat. Na tohoto beránka se kouknu příští rok. Úplně cítím tu krásnou oříškovo-rozinkovou vůni. :-)

7 HaF HaF | Web | 27. dubna 2011 v 22:48 | Reagovat

[5]:Děkuji za komplimenty! Jinak vyměnit na pár dní internet za babičku muselo být určitě bezva! ;-)

8 HaF HaF | Web | 27. dubna 2011 v 22:52 | Reagovat

[6]: Děkuji za milou návštěvu! Musím ještě doplnit, že beránek je krásně vláčný i po pár dnech - i když to se moc často nestává. Jen mě mrzí, že jsem ho nestačila vyfotit rozkrojeného! 8-O  Snad příští rok! :-)

9 Meg Meg | Web | 28. dubna 2011 v 1:30 | Reagovat

Hmmmm, beránek i perníčky, obojí vypadá skvěle! My jsme letos opět zůstali u našeho z vaječného likéru, a na klasickou formu taky nedáme dopustit :-)

10 HaF HaF | Web | 28. dubna 2011 v 10:14 | Reagovat

[9]: Někde mám taky recept na bábovku z vaječného likéru, ale zatím jsem nenašla odvahu ten likérek do těsta nalít! ;-) Ovšem výsledek musí být skvostný! :-) Díky za návštěvu!

11 HaF HaF | Web | 28. dubna 2011 v 10:16 | Reagovat

[8]: Nakonec mi to nedalo, večer jsem vybalila zbytek beránka, který měl manžel nachystaný do práce a ještě ho vyfotila. :-D

12 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 28. dubna 2011 v 17:46 | Reagovat

Tak tenhle recept zaručeně vyzkouším a la bábovka, beránek vypadá vláčně - možná za to můžou ty oříšky, které se dokážou pěkně rozležet. A ta forma!!! Asi vyrazím na blešák, třeba budu mít štěstí :)) Hodně štěstí do dalšího blogerského roku. Moc se těším na další povídání a dobrůtky.

13 HaF HaF | Web | 30. dubna 2011 v 8:27 | Reagovat

[12]: Děkuji za milé přání!
Jinak formu jsem nomálně koupila v kuchyňských potřebách, dá se koupit i na jarmarcích. Není nijak stará. :-)

14 Pavla Pavla | Web | 30. dubna 2011 v 15:06 | Reagovat

Nevím proč, ale už několik let beránka nepečeme, přitom bývá tak dobrý! Tento ořechový vypadá přímo luxusně! Já totiž ořechová těsta můžu ve všech tvarech (beránek, bábovka...) :-)

15 HaF HaF | Web | 1. května 2011 v 22:55 | Reagovat

Děkuji za kompliment! Že se nepeče beránek? Nevadí, jak sama píšeš, těsto na beránka se dá upéct v jakékoli formě a hlavně kdykoli, i mimo Velikonoce! :-D

16 Alena T Alena T | Web | 7. května 2011 v 8:08 | Reagovat

Ten beránek je boží, nádherná forma. :-)

17 HaF HaF | Web | 7. května 2011 v 23:29 | Reagovat

[16]: Dík za pochvalu! Jak jsem už psala někde výš, forma se dá (aspoň u nás ) koupit v obchodě s domácími potřebami či na jarmarku. :-) Vážně není tak sterá jak se jeví ostatním! :-D

18 Pavla Pavla | Web | 21. dubna 2012 v 19:34 | Reagovat

Máte tady super recepty,vyzkouším :-)

19 Hanka Hanka | 22. dubna 2012 v 19:52 | Reagovat

[18]: Děkuji za pochvalu, doufám, že bude chutnat! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama