Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Domácí dalamánky s vajíčkovou pomazánkou

7. dubna 2011 v 23:25 | HaF |  Vařilo se
Všude kolem se peče - nejvíc u Klárky na kopci, vynikající houstičky, ale i chléb u Toffo, stejně tak u Madly, chlebánky u Lucie. (Pokud jsem někoho vynechala, omlouvám se, není to úmyslné!) Nepodlehnout a zůstat imunní prostě nešlo a tak s přicházejícím jarem došlo na dalamánky, které skvěle ladily k vajíčkové pomazánce s čerstvou pažitkou!

Na netu jsem proběhla pár receptů, něco nalistovala v časopisech věnovaným domácímu pečení, které mám doma, až jsem skončila u vlastní improvizace. Pokud bude recept někomu povědomý, omlouvám se, opsaný není, nějak jsem k němu dospěla sama.
Suroviny byly dávkovány okometricky:
0,5 kg mouky (0,25 kg žitné chlebové, zbylých 0,25 kg smíchána pšeničná celozrnná hladká a klasická pšeničná hladká), něco málo přes 1/2 kostky droždí, 0,25-0,3 l mléka, sůl, cukr (do kvásku), 1 lžíce melasy - po dalších pokusech doporučuji ještě přidat 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíci octa.

Z části vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek - dobré kvasnice jsou velmi důležité. Mezitím v míse smícháme mouky se solí, zbytek mléka s melasou.Po vzejití kvásku jej přimícháme k mouce, přidáme mléko s melasou,olej,ocet a zpracujeme těsto. Necháme kynout. Po vykynutí (asi 1 hod. až 1,5 hod.) těsto rozdělíme na kousky a vytvarujeme dalamánky (mně z 0,5 kg mouky vyšlo asi 8 poctivých dalamánků).
Necháme je ještě asi 1/2 hod. kynout na plechu. Před vložením do trouby dalamánky nařízneme, potřeme vodou, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova ( asi 20 minut) záleží na troubě.

Mezi kynutím těsta se připravila pomazánka.
5 uvařených vajec, 1 pomazánkové máslo, 3 kyselé okurky, 1 lžíce majonézy, pažitka
Vejce nastrouhat na hrubém struhadle společně s okurkami, přidat máslo a majonézu. Dosolit, lehce opepřit a přidat hojně pažitky V lednici se našlo ještě pár koleček debrecínské pečeně a tak skončily v pomazánce také.
Vychladlé dalamánky rozkrojíme a namažeme hotovou pomazánkou. Skvělá svačina, doplněna čerstvou zeleninou, je hotova!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 8. dubna 2011 v 11:38 | Reagovat

Nádherné, dozlatova vypečené dalamánky, které musely s domácí vajíčkovou pomazánkou chutnat naprosto luxusně. Až se mi trošku zmátoří žaludek a vlije energie do žil, určitě je spáchám (i s tou vajíčkovou pomazánkou, tu já moc ráda :-))

2 toffo toffo | 8. dubna 2011 v 14:43 | Reagovat

Jsou opravdu pěkně vypečené :-D dozlatova, sympatická je i zkrácená doba pečení - oproti celému bochníku chleba. Jsem ráda, že už naskočil článek celý. S tou vajíčkovou pomazánkou si počkáme na večeři o velikonočním pondělí. Uvidíme, co nám kluci donesou. Díky za takovou pěknou chválu houstiček upečených na mém blogu. Hezký víkend!

3 hafjentak hafjentak | Web | 12. dubna 2011 v 22:21 | Reagovat

[1]: Děkuji za milý komentář a především přeji brzké odeznění žaludečních potíží! ;-) U nás je vajíčková pomazánka také velmi v oblibě a jaro si o ni přímo říká! :-D

4 hafjentak hafjentak | Web | 12. dubna 2011 v 22:24 | Reagovat

[2]: Děkuji za pochvalu! :-)  Ke článku jen tolik, jak jsem ho večer psala, tak jsem se uklikla a hned zveřejnila. Tak to chvíli trvalo, než to naskočilo celé!
Jinak taky doufám, že hoši nedonesou jen čokoládová vajíčka, z těch se pomazánka či salát dělá opravu špatně! :-!  :-P

5 Meg Meg | E-mail | 15. dubna 2011 v 9:41 | Reagovat

To mi připomíná, že bych mohla také sepsat cibulový chleba co mám nafocený :-D Dalamánky vypadají úžasně, já teda nemusím moc vajíčkovou pomazánku, ale hnedka bych do nich šla s máslem a ředkvičkami :)

6 Catalina Catalina | Web | 16. dubna 2011 v 22:19 | Reagovat

Bagetky se ti moc povedly! Vajíčková pomazánka je jedna z mých nejoblíbenějších, obvykle ji teda dělám hodně jinak, ale tahle se mi líbí mnohem víc, takže určitě vyzkouším :) A navíc po Velikonocích bude vařených vajec až až :)

7 Catalina Catalina | Web | 16. dubna 2011 v 22:21 | Reagovat

Jejda, promiň, koukám, že jsem místo dalamánky napsala bagetky, já mám dneska hlavu někde v oblacích :D

8 hafjentak hafjentak | Web | 18. dubna 2011 v 19:19 | Reagovat

[5]: Tak na ten chlebík se těším! :-P  A máslo s ředkvičkami - taky dobrá varianta! :-)

9 hafjentak hafjentak | Web | 18. dubna 2011 v 19:21 | Reagovat

[7]: Bagetky nebo dalamánky - to je jedno, důležité je, že nezbyly! :-D  Děkuji za milou návštěvu :-)

10 Marianna Marianna | 15. května 2011 v 22:26 | Reagovat

Tak toto vyzera uzasne! Vajickovu pomazanku mam velmi rada a tie skvele bagetky k tomu...Mnaaaam! :-)

11 HaF HaF | Web | 16. května 2011 v 22:10 | Reagovat

[10]: Dík za poklonu! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama