Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Za jazykem do Číny

3. března 2011 v 23:02 | HaF |  Letem světem
Z české zabíjačky do čínské kuchyně. I tohle se dá doma v kuchyni zvládnout (i bez letenky). Mám na mysli pokus o čínský recept, jmenovitě o jazyk po pekingsku. Jsem si vědoma, že je to spíš upravená česká obdoba čínského receptu, žádné překvapení z originálních surovin, ale s manželem máme tuto úpravu jazyka velmi rádi.

Budeme potřebovat:
2-3 vepřové jazyky (já v tomto případě použila 2 jazyky a k tomu vyzkoušela 1 srdce)
na nálev: 1dl sójové omáčky, 1-2 cibule, hvězdička badyánu, 10 zrnek pepře, lžíce cukru, 0,5l vývaru (vody), 0,5dl dezertního vína
na dokončení: česnek, chilli koření, škrob na zahuštění omáčky
Jazyky očistíme, já přidala i srdce a v hrnci zalijeme nálevem ze sójové omáčky, vývaru a vína. Přidáme koření a cibuli. Necháme vařit doměkka.
Uvařené jazyky sloupneme a nakrájíme na tenké plátky. Nálev dochutíme česnekem a chilli kořením. Procedíme a zahustíme máčeným škrobem. Na talíře naskládáme jazyk a přelejeme omáčkou.
Tuto úpravu jsem poprvé použila i u srdce a výsledek byl vynikající - jazyk je velmi jemný, zato srdíčko bylo chuťově výraznější. Přeji dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 4. března 2011 v 21:30 | Reagovat

Jazyk v Číně? :D Můj první zážitek z čínské restaurace, velmi noblesní v době před "revolucí". Do té restaurace bylo nutno zadat rezervaci asi tři měsíce dopředu :-P Jazyk byl podáván jako předkrm, nakrájený na ty nejtenčí plátky a jako příbor? Hůlky! Velmi jsme se snažili, abychom nezklamali a povedlo se. Dokonce jsme si velmi pochutnali, takže pro tehdejší studentku hotelové školy nezapomenutelný zážitek. Později jsem ve stejný večer ochutnala také růžové šampaňské :D
Pak jsem v té celkem vyhlášené restauraci byla ještě několikrát a vše si celkem slušně pamatuji :D Byla to krása.
Díky za připomenutí a věřím, že je to dobrota.
P.
:)

2 hafjentak hafjentak | 6. března 2011 v 22:25 | Reagovat

[1]: To mě těší, že se vybavily příjemné vzpomínky! Je to už pár let co u nás taky otevřeli čínskou restauraci a my ji šli vyzkoušet. Zadařilo se nám, že tam měli nějaké asijské turisty a největším paradoxem bylo, že všichni baštili příborem a my s manželem jediní bojovali s hůlkami! :-D (Skončilo to dobře - najedli jsme se!) 8-)

3 Madla Madla | Web | 7. března 2011 v 12:16 | Reagovat

Jazyk mám moc árda ve všech podobách, jen díky svému prudérnímu muži, který prý nebude jíst nic, co už někomu viselo z huby, bylo na jazyk uvaleno u nás doma embargo. Takže se půjdu namlsat alespoň sem! Hned bych si dala, voňavou omáčku, jemné a delikátní masíčko.
Ach jo!

4 hafjentak hafjentak | 7. března 2011 v 21:50 | Reagovat

[3]: Doporučuji uvařit aspoň jeden, pro sebe! A manželovi kus masa! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama