Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Babiččiny mléčně medové karamelky

24. března 2011 v 22:12 | HaF |  Objevené poklady
Už je to skoro rok, co mám doma babiččiny staré recepty a uvědomila jsem si, že jsem tyto nádherné kulinární klenoty trochu zanedbávala. Je na čase to napravit a staré recepty trochu provětrat! Vybrala jsem návod na domácí karamely a myslím, že to nebyla špatná volba.

Na přípravu karamel budeme potřebovat:
1/4l mléka, 1/4kg cukru, 7dkg másla, 7dkg medu, trochu kávy

Mléko, cukr, máslo a med dáme vařit do hrnce - nejlépe takového, kde se hmota nebude přichytávat - a pomalu zahříváme. Až se vše rozpustí a spojí, opatrně vaříme do zhoustnutí. I když budeme míchat, hmota začne postupně karamelizovat - ze světle béžové barvy se změní na hnědou až tmavě hnědou.
Nakonec získáme karamelový sirup velmi husté konzistence. Je potřeba vytrvat (mně svaření hmoty trvalo přes hodinu) a opravdu hmotu svařit na velmi hustou kaši. Před koncem dochutíme trochou kávy a v případě potřeby ještě povaříme. Káva příjemně srazí výraznou sladkost karamelového sirupu. Výslednou hmotu jsem potom procedila přes sítko (kvůli vysráženým bílkovinám) a získala krásně jednolitý polotovar, který nalejeme na máslem vytřený plech a necháme ztuhnout. Ještě než hmota úplně zatuhne, krájíme nožem namočeným ve studené vodě úhledné karamelky.
Na co dávat pozor: nepřipálit, hrozí zhořknutí a hlavně vytrvat ve vaření, jinak budou karamely stále lehce tvárné a nebudou držet tvar!
Každopádně to chce ohledně správné hustoty zkušenost a praxi - já už se babičky zeptat nemůžu, bohužel. Proto se mi taky první várka tvarově rozjela, nalila jsem je na plech brzy a úplně neztuhly. Zato byly krásně světle karamelové a měkoučké. Druhý pokus už sice krásně tuhnul, ale pro změnu moc rychle a výsledné karamelky byly tvrdší a tmavší.
Chutnaly však skvěle po medu a byly krásně mléčně sametové. A výborné byly i jako lízátka!
P.S. V receptu se píše, že je možné na konci přidat hrst sekaných ořechů. U nás došly, tak byly karamelky bez ořechů, ale myslím si, že by to nemuselo být špatné!

10.1.2012 - Přidávám vylepšení, které mi přišlo emailem:
Na závěr jsem přidala 1/2 másla, 3 lžíce kakaa, 15 dkg sekaných vlašských ořechů, balíček burizonů. Dobře promíchala, rozdělila na tři díly a zabalila jako salám do papíru na pečení. Po vychladnutí nakrájela na 1/2 cm kolečka.
Věřím, že toto vylepšení je vynikající a děkuji za něj!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | Web | 25. března 2011 v 21:24 | Reagovat

Hned jak jsem uviděla nadpis článku, radostí jsem zajásala! Už dlouho sháním recept na domácí karamelky (ty z obchodu jsou takové divně sypké a jen samý cukr) a tady je :) Jen mě ještě napadlo, jestli bych místo mléka mohla použít šlehačku, aby byly extra krémové? Mimochodem ze spáleného karamelu (nebo zhořklého) je úžasná zmrzlina!

2 hafjentak hafjentak | Web | 27. března 2011 v 10:34 | Reagovat

[1]:  Ta zmrzlina zní velmi lákavě! Můžu poprasit o recept? ;-)  Myslím, že smetana by neměla nic pokazit, jen možná víc hlídat a nepřipálit. Já použila domácí mléko i s vrchní vrstvou smetánky. :-D

3 Catalina Catalina | Web | 27. března 2011 v 11:53 | Reagovat

Mňam, domácí mléko, to je o něčem úplně jiném od těch kupovaných v krabici. Když ještě měl soused statek s kravičkou, taky jsme ho mívali, ale teď už ne, tak aspoň kupujeme to z mlékomatu :D Recept jsem ti poslala na email, tak snad došel :)

4 hafjentak hafjentak | Web | 27. března 2011 v 22:06 | Reagovat

Došel, došel!!! Díky! My máme ve městě celkem tři automaty na mléko, ale stejně jezdíme na statek za město. Děcka okouknou telata nebo krávy a výhoda je, že tam můžu i s větší nádobou na mléko než je 1l, protože do těch automatů se větší láhev nevejde. My jezdíme skoro obden pro 3l. :-P

5 Catalina Catalina | Web | 28. března 2011 v 8:25 | Reagovat

Tak to jsem moc ráda :) Páni, vy jste teda pořádní mlíkaři :D U nás se 1 litr pije tak ty čtyři dny, takže automat zatím stačí :D

6 Papaja Papaja | Web | 29. března 2011 v 7:26 | Reagovat

To je učiněný poklad! Jako malá jsem karamelky milovala, ale nikdy jsem nejedla "domácí". Miluju tyhle staré recepty po babičkách :-D
P.
PS: Máš krásně zpracovaný výrobní postup :-P

7 hafjentak hafjentak | Web | 29. března 2011 v 23:43 | Reagovat

[5]: Tu spotřebu mají naše děti díky nastupující pubertě a jak se říká - bude hůř! :-D

8 hafjentak hafjentak | Web | 29. března 2011 v 23:47 | Reagovat

[6]:  Díky za pochvalu! :-)
Poděděným receptům se chci zase trošku věnovat, jsou to opravdu klenoty. Doufám, že se zadaří a výsledky budou publikovatelné! :-?

9 iGurman iGurman | E-mail | Web | 30. března 2011 v 22:35 | Reagovat

Spravím ich svojim deťom, uvidíme čo povedia. "Poděděným receptům" sa treba venovať, majú svoje čaro, so skutočnou chuťou!

10 hafjentak hafjentak | Web | 30. března 2011 v 23:46 | Reagovat

[9]: Díky za důvěru! :-D  Jen opravdu pozor na tu správnou hustotu. Nemám to zatím vychytané, tak nemůžu víc poradit. Ale ty tvárnější byly lepší, jemnější, i dětem víc chutnaly.

11 Meg Meg | Web | 4. dubna 2011 v 0:47 | Reagovat

Hmm, ačkoliv na sladké zas tak moc nejsem, tak vypadají báječně :) asi je budu muset taky vyzkoušet, až budu mít trochu víc času :-)

12 hafjentak hafjentak | 5. dubna 2011 v 12:42 | Reagovat

[11]: Musím přiznat, že to byl takový úlet, běžně doma dělat karamely, to se asi časově moc zvládnout nedá, ale jako pokus to bylo zábavné! :-P

13 lelonta lelonta | 21. dubna 2011 v 8:08 | Reagovat

je mi 6 let ale zvládla sem to ta pohodku a mamicne se postavili vlasi a na konec mne popchválila a moc nám všem chutnali i s mojou sestrjou a to je jí 12 let   dekuji ti je to šuper rečept :-) :-D 8-)

14 hafjentak hafjentak | Web | 22. dubna 2011 v 17:49 | Reagovat

[13]: Tak to moc děkuji za pochvalu a smekám před tebou! My dospělí asi u toho vaření přemýšlíme někdy až moc a pak to občas nedopadne jak chceme! :-D

15 petra.stejs@seznam.cz petra.stejs@seznam.cz | 8. září 2011 v 15:39 | Reagovat

Děkuji za recept strasne dlouho jsem ho hledala a diky vam nasla! :-)

16 Hanka Hanka | Web | 18. září 2011 v 11:04 | Reagovat

[15]: To jsem ráda, doufám, že se karamelky povedly! :-)

17 Míša Míša | 2. ledna 2012 v 17:07 | Reagovat

Dnes jsem karamelky zkusila, nejdříve jsem se bála, abych je neměla moc tekutý, ale zhoustly perfektně. Hledala jsem recept na internetu, ale tenhle mě oslovil, protože staré recepty nezklamou. Moc za recept děkuji :-)

18 Hanka Hanka | Web | 8. ledna 2012 v 23:03 | Reagovat

[17]: Já zase děkuji za důvěru, jsem ráda, že recept nezklamal. :-)

19 Jutta Jutta | 19. května 2012 v 14:25 | Reagovat

Moje babička tam ještě dávala rozpustit čokoládu na vaření. To pak jsou karamely čokoládové. :-P

20 Hanka Hanka | 20. května 2012 v 17:24 | Reagovat

[19]: Ty musely být také výborné! Když tak zpětně čty všechny ty ohlasy, asi ty karamelky opět zopakuji! ;-)

21 iiaa iiaa | 29. srpna 2012 v 12:43 | Reagovat

jeeee, presne taky zosit s receptami mam aj ja po babicke. tiez je v nom plno dobrot :) no musim vyskusat vase karamelky

22 Hanka Hanka | 31. srpna 2012 v 21:52 | Reagovat

[21]: Tyto sešitky jsou opravdové poklady. :-)
Mám tam už vybráno pár receptů, jen se do nich pustit!
Díky za náštěvu. :-)

23 Markéta Markéta | 25. září 2012 v 19:56 | Reagovat

Tak tenhle recept nemá chybičku... hmota sice ještě docela neztuhla, ale už teď to chutná báječně. Moooc děkuju

24 Hanka Hanka | Web | 2. října 2012 v 22:51 | Reagovat

[23]: Jsem moc ráda, že recept funguje! Babička by měla určitě radost. :-)

25 Radka Radka | E-mail | 26. října 2012 v 17:35 | Reagovat

[Zdravím. Zde Radka. Ráda bych Tě poprosila také o recept na zmrzlinu z karamelu, stěhovali jsme se a plno věcí se kamsi podělo...  díky, rmv@centrum.cz

26 Tereza Tereza | E-mail | 5. listopadu 2012 v 14:34 | Reagovat

[Dobrý den dala by jste mi recept na zmrzlinu z karamelu jak jste psala na zacatku dekuju moc. :-D

27 Lenka Lenka | 30. listopadu 2012 v 18:51 | Reagovat

Dobrý den. Zajímalo by mě, jak mám zcedit hustou hmotu? Díky za odpověď.

28 Hanka Hanka | Web | 28. prosince 2012 v 20:58 | Reagovat

[25]: Musím se domluvit s Catalinkou, zda nebude proti - nevím jestli ho nebude uveřejňovat u sebe. :-)

29 Hanka Hanka | Web | 28. prosince 2012 v 21:01 | Reagovat

[27]: Záleží na hustotě sítka. Velmi hustá hmota asi bude potřebovat řidší sítko. Mně se to přes naše povedlo bez větších problémů. :-)

30 Marie Marie | 10. února 2013 v 17:25 | Reagovat

Velmi lákavé :) a chutné jen by mě zajímalo jak udělat ty lízátka :)

31 Hanka Hanka | Web | 18. února 2013 v 21:48 | Reagovat

[30]: Už si to moc nepamatuji, ale když karamelky lehce ochladly, tak jsem na špejli z jednotlivých karamelek natvarovala kuličky a nějak to vyšlo! :-)

32 Andrea G. Andrea G. | 12. srpna 2013 v 21:00 | Reagovat

Sem napištMoc díky za recept, karamelky se povedly báečně :D. Jsou takové hodně medové, nedala jsem tam žádnou kávu ani čokoládu ani ty oříšky, jen medové karamelky, mňam. :D Myslím že mám naplněnou dózu na půl roku dopředu. Zamotala jsem je do válečku a nakrájela na bonbónky. Potom jsem je zabalila do různých papírků, musím říct že dodávají naší kuchyni takový ten pocit domova. Už se těším až je nabídnu přátelům, myslím že budou koukat :DD, fakt moc díky. Zkusím přidat obrázek, ale nevím jestli to půjde. [img]https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/p480x480/970482_3375691006911_627870250_n.jpg[/img]e komentář

33 Hanka Hanka | 21. srpna 2013 v 22:10 | Reagovat

[32]: Jsem opravdu moc ráda, že babiččin recept je tak oblíben! :-)

34 Ivča Ivča | E-mail | 5. prosince 2013 v 20:43 | Reagovat

Prosím o radu - karamelky ne a ne ztuhnout. Už čekám 3 dny a nic. Co s tím, vrátit zpátky do hrnce? Pomohlo by to?

35 Hanka Hanka | 17. prosince 2013 v 23:17 | Reagovat

[34]: Omlouvám se, už je asi pozdě na odpověď. Já karamelky dělala dvakrát a je to už dlouho, ale asi bych z nich udělala ten burizonový salámek.

36 Míša Míša | 18. května 2014 v 9:53 | Reagovat

Ahoj, recept jsem vyzkoušela a když jsem druhý den sháněla talířek, kde byly uloženy, záhadně zmizel :D
Dneska je budeme s klukama zase dělat a musím si je taky před nimi někam schovat :)

37 Hanka Hanka | 27. července 2014 v 21:30 | Reagovat

[36]: Jsem moc ráda, že babiččin recept tak dobře funguje! :-)

38 Hanka Hanka | 22. června 2015 v 18:27 | Reagovat

Děkuji za super recept. Karamelky se povedly a děti už ochutnávají. Moooooc nám chutnají a postup perfektní 8-)

39 WinstonBob WinstonBob | E-mail | Web | 1. března 2017 v 15:37 | Reagovat

thanks towards this great revealing website, living up the great jobless check out this <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino online</a> offers    , buy <a href=http://www.sextoysfun.net>sex toys</a>

40 Rogermic Rogermic | E-mail | 12. dubna 2017 v 15:05 | Reagovat

Auto dealerships are some of the most very competing firms in the automotive business. Luckily, there are several car dealership advertising tips to allow you to succeed.    One way to utilize your target census is to utilize radio promotion. Advertise on the place section to attain vehicle people, as an example. Tunes that get trapped in peopleis heads profit your car dealer.  Business Postcard  It's a relatively inexpensive advertising software to inform your customers about your company and its solutions. Rather, be simple and just invite your clients to go to your shop or site. Mention some significant attributes quickly; possibly your automobiles are fuel-saving and supply great usage.  Recruiting Local Events  Mentor concerts, plays as well as other occasions. The key here's name location. Furthermore take part in societal and charitable functions. If you have a booth at an event, give a tiny expression to your customers to exhibit your understanding because of their patronage.
<a href=http://www.rtcvietnam.org/an-ap-environmental-science-custom-essay-writing/>essay writing service</a>

41 Rogermic Rogermic | E-mail | 13. dubna 2017 v 16:46 | Reagovat

What is her connection with all the members of her foster family?    Illustrate others: Sentence 3 What is the initial impact that Maime Trotter had on Gilly???s lifestyle?  Step4  What influence does she have on her behalf?    Summarize Gilly at the end: Section 5 How does she look at the end of the novel. How has her romance with additional characters modified?    Determine the dissertation: Section 6 how will you feel about Gilly by the end of the book?  Guidelines:    -???????????????????????????????????????????????????????????????? Only use first-person to summarize.  
<a href=http://fashionbistro.co/how-to-write-essay-on-beach-set-toys-2/>write my essay service co uk</a>

42 Smithd198 Smithd198 | E-mail | Web | 11. května 2017 v 1:08 | Reagovat

Mudbox is a software for 3D sculpting and painting which is developed by Autodesk. eefbdfdedddkccbd

43 Pharmd97 Pharmd97 | E-mail | Web | 11. května 2017 v 18:46 | Reagovat

Hello!<a href="http://via3indian.com/#1.html">indian viagra</a>

44 Pharmb771 Pharmb771 | E-mail | Web | 11. května 2017 v 18:47 | Reagovat

Hello!

45 buy buy | E-mail | Web | 22. května 2017 v 3:43 | Reagovat

Hi! This is my first visit to your blog! We are a

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama