Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Muffiny - sladký začátek nového roku 2011

6. ledna 2011 v 23:58 | HaF |  Vařilo se
Je tu nový rok 2011 a ráda bych jej chtěla zahájit nějakým dobrým, nejlépe sladkým receptem.
A muffiny jsou pro tuto příležitost přímo dělané!

Toto drobné pečivo z lehkého třeného těsta se těší velké oblibě. Hodí se k snídani, ale i k rychlému občerstvení nebo ke kávě. Vhodné jsou i na dětskou párty. Můžou být slané, sladké, pikantní, s ovocem či čokoládou. Těsto na muffiny připravíme velmi rychle a za chvíli jsou i upečené. Přidáním ořechů, čokolády nebo různého ovoce vznikají stále nové kombinace. Pro slanou variantu můžeme použít sýr, bylinky, zeleninu, salámy či maso. U muffínků se zkrátka fantazii meze nekladou! 
Muffin


Pár základních rad pro pečení muffínů:

Vždy mícháme zvlášť suché a mokré suroviny, dohromady je promícháme těsně před pečením. Jen tak budou muffíny kypré a nadýchané.Pokud bude hotové těsto chvíli stát, bude muffín lepkavý. Přísady jako rozinky, ořechy, ovoce, cibuli, papriku a další smícháme nejdřív s moukou, aby ve formičce neklesly na dno.

Aby byly muffiny křehké a lehké, musí být v těstě dostatek vzduchu a proto jsou nutné kypřící prostředky. Nejčastěji se používá kypř. prášek nebo soda. V zásadě platí, že čím je těsto těžší díky tuku, celozrnným moukám, čokoládě nebo ovoci, tím víc musí působit kypřící prostředek. Ale pozor, nadměrné množství zase způsobí, že těsto po upečení spadne.

Muffiny můžeme péct v keramických formičkách, v silikonových. Běžné jsou plechy s nepřilnavou povrchovou úpravou - pro 6 nebo 12 kusů. Použít můžeme i papírové košíčky, které jsou přímo určeny pro pečení muffínů.

Náš domácí osvědčený recept na muffiny:

1 šálek (0,25l) mléka
1/4 šálku oleje
1 vejce
2 šálky mouky (používám polohrubou nebo míchám polohrubou s celozrnou)
1/3šálku cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
3 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Smícháme suché suroviny a přidáme smíchané mokré suroviny. Zamícháme a přidáme případné ovoce či čokoládu.
Těsto s čokoládou
Těsto rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných formiček. Mně se osvědčilo vymazat formu jen máslem.
Příprava do trouby
Tady je vidět pokus našich dětí - schovat si do muffínů čokoládové tyčinky.
Pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Upečeno...

Naše varianty na obměnu základního těsta:

1 šálek borůvek
1 nakrájený banán a strouhaná čokoláda
1 šálek nadrobno nakrájených jablíček smíchaných se skořicovým cukrem
1 lžíce kakaa a strouhaná čokoláda nebo jen čokoláda

Možností je samozřejmě více a to hlavně v létě, kdy je dostatek čerstvého ovoce.

Jedna z mnoha variant
Základní těsto jsem objevila  v časopise Chef Gurmán 10/2007 a rady jsou z knížky 1-2-3 Muffiny.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eča* Eča* | Web | 7. ledna 2011 v 0:10 | Reagovat

mňaaaaaam..miluju muffiny :)

2 Catalina Catalina | Web | 8. ledna 2011 v 11:13 | Reagovat

Muffiny miluju! Jako děti jsme si se sestrou kupovaly ty směsy z obchodu a doprostřed dávaly ještě pořádný kus čokolády, teď už dělám domácí. Tvoje vypadají náramně a moc se mi líbí, jak je máš krásně "vyběhlé" :)

3 toffo toffo | Web | 9. ledna 2011 v 15:30 | Reagovat

Já se pochlubím těmi svými na dětskou zahradní slavnost:http://toffo.blog.cz/0906/mufiny-na-zahradni-slavnost
Muffiny jsou ideální i pro náročnější transport :-)!

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. ledna 2011 v 20:36 | Reagovat

Muffiny jsou moc fajn. Mám na ně formu silikonovou, ale v poslední době jsem si oblíbila teflonovou (myslím že máme stejnou :-) S tímhle pečivem si člověk opravdu vyhraje a já je moc ráda dělám na různé způsoby. Ty tvé vypadají roztomile. Když už tady debatíme o muffinkách, přidám jeden ze svých nápadů

http://www.gurmanka.cz/2010/08/letni-rybizova-inspirace-muffiny

5 hafjentak hafjentak | Web | 9. ledna 2011 v 20:57 | Reagovat

[1]: Vidím, že řady muffínových nadšenců jsou široké! ;-)

6 hafjentak hafjentak | Web | 9. ledna 2011 v 21:03 | Reagovat

[2]:  Děkuji za pochvalu,tvé jablečné sa zázvorem taky vypadají skvěle! :-)

7 hafjentak hafjentak | Web | 9. ledna 2011 v 21:05 | Reagovat

[3]:Hned jsem se mrkla a vypadají neodolatelně! Souhlasím s tím transportem, muffíny jsou prostě skvělé ve všech ohledech! :-D

8 hafjentak hafjentak | Web | 9. ledna 2011 v 21:11 | Reagovat

[4]: Ta forma byla kdysi v nějaké akci, tak jsem ji vzala,že ji vyzkouším a od té doby slouží naprosto skvěle!(moc jsem jí za ty peníze nevěřila)
Ty rybízové muffínky nešlo v létě přehlédnout,byly k nakousnutí! Jen u nás se rybíz v pečivu moc nechytá, děti ho nějak nemusí. Ale já bych si dala hned! 8-)

9 toffo toffo | Web | 10. ledna 2011 v 20:17 | Reagovat

[7]: Nechápu, jak jsem mohla na mufiny zapomenout! Tak jsme je rovnou dnes napekli s Aničkou - na zítřejší snídani, Janovi jako doplněk obědosvadčiny do školy, jako moučník po dnešní večeři - a že mizí. Použila jsem tvůj recept, jako opřídavnou složku jsme použili loupané, nesolené arašídy a hořkou čokoládu, takže dejme tomu mufiny ala Barila? Jen mi jen tak pěkně nevyběhly, jako tobě, škoda.

10 hafjentak hafjentak | Web | 10. ledna 2011 v 23:50 | Reagovat

[9]: Smekám před rychlostí s jakou bylo napečeno! To mě mrzí, že nevyběhly, ale ta kombinace zní lákavě. Recept je opsán dobře, já už to střílím od oka, snad jsem měla napsat, že prostě naberu 3 lžičky prdopu, ale nezarovnávám je. To je tak jediné, co jsem možná měla uvést - budu muset doplnit! :-?

11 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 15. ledna 2011 v 18:49 | Reagovat

ano, ano variací na muffiny je spousta  a proto jsou pořád v kurzu ;) já už vyzkoušela asi čtyři variace na sladké a jedny na slano :) a je ještě tolik nespočetně druhů, které bych chtěla vyzkoušet :-D

12 hafjentak hafjentak | Web | 16. ledna 2011 v 23:25 | Reagovat

[11]: Ahojky, opravdu je neuvěřitelné, kolik variací a možností nám muffíny poskytují. A proto jsou zřejmě tak populární 8-)

13 Pája Pája | Web | 19. ledna 2011 v 18:07 | Reagovat

Právě jsem změnila status na Skypu:
Chci/potřebuji/musím mít/nemůžu žít bez/toužím po/prahnu po - formě na muffiny (ale ne silikonové)

14 hafjentak hafjentak | Web | 20. ledna 2011 v 22:26 | Reagovat

[13]: Nezbývá než popřát brzké získání vhodné formy na muffínky!!! :-P

15 Pavla Pavla | Web | 22. ledna 2011 v 18:30 | Reagovat

Muffiny miluju! Moje nejoblíbenější jsou asi s borůvkami nebo banánové: http://drobecky.blogspot.com/2011/01/dnes-nevarim.html. Občas také k těm banánovým přidávám čokoládu. Přídavkem čokolády se ještě nikdy nic nepokazilo :-)

16 hafjentak hafjentak | Web | 23. ledna 2011 v 18:09 | Reagovat

[15]:  Souhlasím, čokoláda a sladké pečení je ideální kombinace! Navíc čokoláda a banány spolu také báječně ladí. :-)

17 Muffiny recept Muffiny recept | E-mail | Web | 7. března 2012 v 14:38 | Reagovat

tak tak čokoláda to dobre dochuťuje :)

18 HaF HaF | Web | 10. března 2012 v 22:36 | Reagovat

[17]: Jo, jo, čokoláda a muffinky - skvělá volba! ;-)

19 kacko kacko | E-mail | 29. března 2012 v 12:15 | Reagovat

Zkousela jsem, behem peceni krasne vybehly, ale behem chvile zase spadly. Nevite, prosim, proc?

20 HaF HaF | Web | 8. dubna 2012 v 23:33 | Reagovat

[19]: Zkusím odpovědět, ale nejsem moc velký pekař, tak jsem to zkusila najít jinde.
Důležité je mít dostatečně předehřátou troubu. A nesmí se to přehnat z kypřícím práškem - potom těsto po upečení "spadne".
Přeji už jen samé úspěšné pokusy! :-)

21 terulik terulik | E-mail | 1. května 2014 v 9:50 | Reagovat

testo zatim vypada i chutna dobre :-(  ;-)  :-D

22 terulik terulik | E-mail | 1. května 2014 v 9:50 | Reagovat

testo zatim vypada i chutna dobre :-(  ;-)  :-D

23 Hanka Hanka | 27. července 2014 v 21:33 | Reagovat

[22]: Díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama