Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Vánoční rybí polévka

28. prosince 2010 v 0:12 | HaF |  Vařilo se
S touto polévkou jsem se poprvé setkala v rodině mé drahé polovičky. U nás doma se z ryb připravovalo pouze filé, protože táta ryby nejedl a rybí polévku už vůbec ne. Byla to pro mne zajímavá kulinářská zkušenost a láska na první ochutnání.
Po svatbě jsem byla svědkem polévkového rituálu vyvdané rodiny - tchán posbíral od všech hlavy, vnitřnosti a ocasy asi tak dva dny před Štědrým dnem a o Štědrém dni dopoledne jsme si jeli již hotovou polévku nafasovat. Vždy byla výborná a navíc zahalena rouškou kuchařského tajemství. Časem jsem z tchána recept vyptala a začala polévku tajně zkoušet doma. Bohužel, tchán už s námi není, ale tato výborná polévka nám vždy připomene jeho kuchařské umění!
Vánoční rybí polévka

Zde je recept na dědečkovu rybí polévku:

1 porce kapra, 2 očištěné rybí hlavy (bez očí a žáber), kosti, ploutve, ocas, vnitřnosti, pórek, cibule, 8 lžic na nudličky nakrájené kořenové zeleniny,máslo, sůl, muškátový květ, 2 dl sladké smetany, 2 lžíce bílého vína, jíška z 3 dkg másla s 2 lžicemi hl. mouky, osmahnuté rohlíky nebo chleba

Největší problém byl překousnout ty rybí hlavy, ale už jsem si zvykla, neboť výsledek stojí za to! Takže hlavy, kosti, ocas, vntřnosti (prostě vše z ryby) propláchneme a dáme vařit do 2l studené osolené vody s pórkem a cibulí.
Základ na rybí vývar
Než se uvaří vývar, nachystáme si světlou máslovou jíšku a na další pánvi si orestujeme na másle kořenovou zeleninu.
Restovaná zelenina
Hotový vývar procedíme, zahustíme připravenou jíškou, přidáme orestovanou zeleninu a povaříme. Ještě si na dalším kousku másla osmahneme porci kapra a po vychladnutí ji řádně obereme od kostí.
Opečený kapr
Nakonec obereme vychladlé hlavy, nakrájíme vnitřnosti (mlíčí, jikry) a i s masem přidáme do polévky.
Nakrájené vnitřnosti a maso
Přidáme smetanu, podle potřeby dosolíme, ochutíme muškátovým květem a bílým vínem.
Hotovou polévku podáváme s rohlíky nakrájenými na kostičky a osmahnutými na troše másla v rozehřáté troubě.
Hotová rybí polévka
Doporučuji vyzkoušet, je výborná!
P.S. Uvedený rozpis surovin je opsán přesně podle kuchařky, ale za ty roky už tuto polévku vařím  částečne od oka - záleží na celkovém množství polévky, síle vývaru i na chuti použitého vína!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 28. prosince 2010 v 12:26 | Reagovat

I tak tradiční recept zaujme - u nás se víno nedává, to musím vyzkoušet!

2 Papaja Papaja | Web | 28. prosince 2010 v 15:48 | Reagovat

Velmi velmi podobný recept té, kterou vaří můj táta a proto věřím, že taková rybí polévka je prostě báječná! :-)
Měj se krásně
P.

3 Madla Madla | Web | 28. prosince 2010 v 16:26 | Reagovat

U nás byla letos rybí bramboračka, ale tahle polévka mě opravdu hodně zaujala, s vínem a ovoněná muškátovým oříškem - musí být vynikající, takže příští rok ji určitě vyzkouším :-)

4 HaF HaF | Web | 28. prosince 2010 v 22:25 | Reagovat

[1]:Víno doporučuji (i jen tak při vaření polévky) a přeji krásný a pohodový rok 2011!

5 HaF HaF | Web | 28. prosince 2010 v 22:34 | Reagovat

[2]: Zcela určitě mohou být recepty podobné, možná i stejné. Je to recept starý mnoho let a zná jej více kuchařských nadšenců,proto mám také tyto recepty ráda, že jsou prověřené a odzkoušené! Díky za milou návštěvu!

6 HaF HaF | Web | 28. prosince 2010 v 22:37 | Reagovat

[3]: Rybí bramboračku? Přijdu pro recept, zní to lákavě. Kolegyně vaří hráškovou s rybím vývarem, recept loudím, doufám, že budu úspěšná. Jinak, kde je muškátový květ či oříšek, to mi chutná! Také přeji pohodový rok 2011!

7 Ajina Ajina | Web | 28. prosince 2010 v 22:57 | Reagovat

Máme rybí polévku moc rádi. Učil mě ji vařit tatínek. Tvoje dost podobná, jen dáváš navíc smetanu a víno. Určitě je výborná.

8 Večernice Večernice | Web | 31. prosince 2010 v 10:20 | Reagovat

Já se přiznám, že jsem rybí polévku ještě nikdy nejedla. U nás se na Vánoce vždy vaří hustá hřibová polévka s domácími nudlemi. Ale podle popisu a obrázků ta rybí vypadá opravdu chutně. =o)

9 hafjentak hafjentak | Web | 1. ledna 2011 v 20:30 | Reagovat

[7]: Děkuji za pochvalu.Do roku 2011 si dávám předsevzetí víc objevovat a zkoušet rybí recepty!

10 hafjentak hafjentak | Web | 1. ledna 2011 v 20:32 | Reagovat

[8]: Já rybí polévku objevila až někdy v 23 letech! Tak se nebojte a vyzkoušejte!

11 Meg Meg | Web | 1. ledna 2011 v 22:47 | Reagovat

Rybí polévku děláváme na Vánoce taky - jen nedáváme víno a upustili jsme od konzumace rybích částí - takže zbude rybí vývar se zeleninou a křupavými kostičkami pečiva :)

Jinak přeji hodně štěstí ve zkoušení nových receptů, doufám v hodně podařených fotek a samozřejmě také přeji hodně štěstí, zdraví a dobré nálady :)

12 hafjentak hafjentak | Web | 2. ledna 2011 v 21:54 | Reagovat

[11]: Děkuji za přání a pokusím se slíbit, že se budu snažit...!

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 13:25 | Reagovat

Polévka je grunt a ta tvá rybí vánoční je určitě voňavá a dokonalá. I u nás se vaří podobná a na vánoční tabuli prostě patří :-)

Přeji ti v novém roce hodně pohody, štěstí, zdraví a ať ti to pořád tak pěkně píše, jako jsme si na to na tvém blogu už zvykli :-) Těším se na tvé další inspirace. Šárka

14 hafjentak hafjentak | Web | 7. ledna 2011 v 0:09 | Reagovat

[13]: Děkuji za návštěvu a milé přání, také se těším, o čem dobrém si počtu na Gurmánce nebo v Šárčině škole vaření! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama