Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Paštika z telecích jater

21. listopadu 2010 v 20:50 | HaF |  Letem světem
Při nákupech jsem měla štěstí, podařilo se mi narazit na telecí játra. Hned jsem si vzpomněla na poslední číslo časopisu La Cucina Italiana (45/2010) a tak "poslední" balení této suroviny skončilo v mém nákupním koši.
Doma nastalo listování a hledání receptu a nakonec padla volba na MARINATO E BRASATO PÂTÉ DI FEGATO DI VITELLO - Paštika z telecích jater.

Paštika z telecích jater


Telecí játra jsou vyhledávána pro svou sladkou a delikátní chuť. Navíc obsahují až 20%bílkovin a jen 4% tuku. Jsou bohatá na železo, vitamín A a vitamíny skupiny B.

A teď zpět k receptu - budeme potřebovat 350g telecích jater, 3 cl koňaku, velkou cibuli, 50g špeku, 3 bobkové listy, 200g másla, sůl + trocha přepuštěného másla na dokončení.

Játra nakrájíme na kostky a naložíme do koňaku na 2 hodiny (minimálně na 30min.)
Připravené suroviny
Na pánvi orestujeme společně kostičky špeku, bobkové listy a cibuli.
Orestovaný základ
Přidáme okapaná játra a vaříme další zhruba 3 minuty.
Základ s játry
Když jsou játra hotová, vyndáme bobkový list a necháme vše vychládnout. Teď můžeme vše osolit a vložit do mixéru.
Rozmixovaná hmota
K této hmotě přidáme máslo a společně ještě krátce vyšleháme. Hotovou paštiku nakonec propasírujeme přes sítko (paštika získá na jemnosti - určitě tento krok nevynechejte) a dáme do lednice ztuhnout. Povrch paštiky můžeme zalít tenkou vrstvou želatiny nabo přepuštěným máslem.
Dobrou chuť
Takto připravená paštika vydrží v lednici asi týden. I když podle mě méně, protože je tak dobrá, že po ní za chvíli zbude jen prázdná miska!

 Přeji dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Catalina Catalina | E-mail | Web | 22. listopadu 2010 v 18:58 | Reagovat

Domácí paštika, to je teprve lahůdka :) Vůbec jsem netušila, že telecí játra jsou tak málo tučná :)

2 HaF HaF | Web | 24. listopadu 2010 v 22:38 | Reagovat

[1]: Je to dáno stářím poraženého kusu. Všeobecně je telecí maso právě z tohoto důvodu lehce stravitelné, bez tuku,s jemnou, nasládlou chutí.Proto se používá v dietní stravě a pro malé děti. V jedné moudré knize se píše tohle: Z konzumního hlediska je nejvýhodnější porážet jatečná zvířata v okamžiku tzv. jatečné zralosti. Pod tím se rozumí věk i váha, kdy se zvíře blíží vývojem k dospělému zvířeti, ukončuje se u něj tvorba svaloviny a nastává zvýšená produkce tuku.
Bylo to tam rozvedeno ještě více, ale to už byla vyšší dívčí!
Díky za návštěvu.

3 vilemina vilemina | Web | 25. listopadu 2010 v 22:17 | Reagovat

Televí játra, to tedy musí být dobré - nemyslím, že bych je někdy někde potkala...
Paštička jedna báseň! Používám i kachní či kuřecí, budu muset zkusit nějaký takový rychlorecept, můj oblíbený je dobrý, ale důkladnější.

4 HaF HaF | Web | 25. listopadu 2010 v 22:46 | Reagovat

[3]: Ráda vás tu potkávám! K těm telecím játrům jsem se dostala naprosto náhodou - díky známým jsem se najednou ocitla v Makru. Ta játra tam byla poslední a tak tam na mě pokukovala, že jsem je tam nemohla nechat! A vážně jsou nasládlá, s tím máslem ladí, taky jsem hned přemýšlela jak by to chutnalo z jiných jater a třeba v kombinaci se sádlem. Je co zkoušet! Kdysi jsem už jednu paštiku dělala, klasicky ve vodní lázni v troubě, ale neodhadla jsem koření a ten jalovec jsem trošku přehnala. Toto byl druhý pokus a určitě ne poslední. Jinak zbytek jater skončil na benátský způsob, ale nějak bojuji s fotkama, tak to tu bude později.

5 vilemina vilemina | Web | 6. prosince 2010 v 15:28 | Reagovat

OK - mám taky recept na paštičku, osvědčený, kombinuju i s ovocem (jablka, suš, brusinky), i s kachními játry
http://vilemina.blog.cz/0812/pastika

Pak jsou takové různé rychlé paštiky - terinky, co se jen opečou suroviny a rozmixují (několikrát i v Prostřeno), je to velké téma!

6 HaF HaF | Web | 7. prosince 2010 v 23:00 | Reagovat

[5]: To souhlasím! Jakmile trochu pomine předvánoční chaos, určitě se bude u nás s paštikami víc experimentovat!

7 Štěpán Štěpán | E-mail | Web | 13. září 2014 v 14:29 | Reagovat

Mňam:-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama