Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Domácí kysané zelí - zima může začít

20. října 2010 v 23:15 | HaF |  Vařilo se
Tak jsme se konečně dostali ke krouhání zelí. To u nás znamená, že zásoby na zimu jsou nachystány a to co se nestihlo, se už nedožene. V podstatě takové symbolické uložení k zimnímu spánku!
Na domácí kysané zelíčko jsem zvyklá z domova a miluji jej v jakékoli podobě. Nakládáme zelí skoro každou sezonu, jen asi dvakrát jsem neupotřebený zbytek zelí na jaro zasterilovala, ale už to není ono. Raději jsme pořídili menší hrnec na zelí a každou zimu tak máme čerstvou zásobu vitamínů!
Zelí na krouhání

A co o kysaném zelí píší v encyklopedii?
Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení (Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus). Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.  
Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitaminu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitaminu K a skupiny vitamínů B, minerálů jakodraslík, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojot proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

A jak na to?
Na 18l hrnec bylo potřeba asi 35kg zelí. Nyní máme hrnec o objemu 9l a potřebujeme 15-17kg zelí, asi 2kg cibule, sůl, kmín.
Nachystáno ke krouhání
Zelí se zbaví všech povadlých listů, nadělíme na čtvrtky a vykrojíme košťál. Teď je zapotřebí silného a trpělivého muže, který všechno to zelí pečlivě nakrouhá na jemné nudličky. (Mám to štěstí, že s jedním takovým mužem žiju!)
A krouháme a krouháme...
Během krouhání je třeba nakrájet cibuli - to zas má to štěstí můj drahý muž, že má mě.
Cibuli je nutno nakrájet...
 Nakonec se zelí promíchá s cibulí, osolí a lehce okmínuje. Pak necháme zelí pustit šťávu.
Nasoleno, okmínováno
Po čase můžeme začít zelí pěchovat do keramického hrnce. Důležité je zelí pořádně upěchovat, až na něm bude stát voda. Hrnec zaděláme víkem, do žlábku nalijeme vodu, aby víko těsnilo a necháme stát v teple, aby mohlo probíhat kvašení.
Hotovo...
Do chladu přemístíme hrnec až po skončení tohoto bouřlivého kvašení( což poznáme velmi snadno- hrnec přestane "bublat") Pak necháme zelí ještě asi měsíc dokvasit a můžeme se těšit na zelové pochoutky - zelňačky, zeláky, zelné saláty atd.
My si na zelíčku pochutnali ještě večer - ze zbytku zelí, které se už do hrnce nevešlo vznikl slaný závin.
Zelí se šuplo na orestovanou cibulku, přidalo se uzené, dochutilo se a nechalo se lehce povařit.
Dušený zbytek zelí
Mezitím rozmrzlo listové těsto, zelí se zavinulo a dalo péct.
Slaný závin
Za chvíli se z trouby vytáhl zelný závin a skvělá svačina do práce byla hotova!
Upečeno
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Meg Meg | Web | 22. října 2010 v 10:44 | Reagovat

Tak přesně takto připravené zelí nám už dobublalo a 25l soudek je ve sklepě - a nemůžeme se dočkat, až bude za měsíc zelí ke konzumaci :)

Naštěstí u nás nemuselo probíhat krouhání, objednali jsme si ho už tak, a samotné zelí připravil můj děda jako už hodně let :)

2 HaF HaF | Web | 23. října 2010 v 0:11 | Reagovat

Díky za návštěvu. Vidím, že jsme na tom stejně- měsíc budeme napjatě očekávat výsledek a potom ty zásoby během zimy zlikvidujeme! Jinak, závidím dědečka, i když nakrouhat těch našich 15kg je vlastně pohoda.

3 toffo toffo | Web | 24. října 2010 v 17:52 | Reagovat

Šlapete?
Stejně se dá na zimu uchovat mrkev s celerem. Při mléčném kvašení se nejhodnotněji uchovávají vitamíny, nejlepší je tepelně neupravovat a konzumovat jako salát. Bramboráky s kysaným zelím u nás vedou.

4 HaF HaF | Web | 24. října 2010 v 22:15 | Reagovat

Nešlapem, lebo by můj muž ten devítilitrový hrnéček rozšláp! Navíc má ukrutnou sílu a tak to tam prostě natlačí ručně!O kvašené zelenině (pickles) jsem četla v Biokuchařce H.Zemanové, ale zatím jsem nezkoušela. Bramboráky se zelím jsou bezva, ale u nás ještě frčí "zelňáky"- nastrouhané brambory se smíchají s kysaným zelím, přidá se cibule, vejce, mléko, mouka, osolí, opepří a smaží se!

5 Papaja Papaja | Web | 1. listopadu 2010 v 9:27 | Reagovat

I kdyby zelí nebylo tak úžasně zdravé, stejně bych ho milovala! :-) Zelný závin, šátečky, zelné placičky. Krásně jsi popsala výrobu domácího kysaného... nám by asi po zimě nezbylo :-)
P.

6 HaF HaF | 1. listopadu 2010 v 10:07 | Reagovat

[5]: Dík za komentář,ono nezbývá pravidelně, je to spíš o posunu chutí. Prostě byly chutě na něco jiného! Ale  zelí je rozhodně výborná a pro českou kuchyni (a pro nás doma taky) nezaměnitelná surovina!

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 8. listopadu 2010 v 11:01 | Reagovat

Mňam!!! :-)))

8 HaF HaF | Web | 8. listopadu 2010 v 20:57 | Reagovat

[7]: Super komentář! Díky! No, ještě musíme chvilku vydržet a pak to běhěm zimy sežrujem!

9 Kamča Kamča | E-mail | 22. září 2011 v 17:12 | Reagovat

Taky děláme zelí ale teď dvakrát po sobě nám kvasilo ale zhnědlo,strašně smrdělo a bylo měkké jak bláto.Nevíte jak to?Přitom ho tak  milujeme :-D
Máte ještě nějaké recepty se zelí?
Díky moc za radu Kamča

10 Hanka Hanka | 5. října 2011 v 14:31 | Reagovat

[9]: Probírali jsme to s manželem. Říci přesně čím to bylo neumím, každopádně si schovávám část šťávy, kterou zelí po nasolení pustilo. Během kvašení zelí sem tam kontrolujeme a v případě potřeby doléváme uschovanou šťávou. Zelí musí být ponořené, ne suché. Také musí víko dobře těsnit, je nutné doplňovat vodu do žlábku pro víko. Zelí pak kontrolujeme i při každém odebrání  a pokud se nám zdá, že je suché, dolijeme slanou převařenou vodou.
Snad to pomůže, zas takový odborník na zelí nejsem, ale problémy zatím nebyly.
Jinak využití zelí je široké - na polévky, k masu, do salátů, zelňáky atd. :-D
Držím pěsti,ať se letošní zelí povede! :-)

11 pavel pavel | 18. října 2011 v 20:10 | Reagovat

[9]: letni zelí

12 Hanka Hanka | Web | 22. října 2011 v 22:42 | Reagovat

[11]: Kdysy jsem o tom něco zaslechla, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Je to možné, dík za připomenutí.
Taky teplota při kvašení, na začátku by to zelí nemělo být v zimě, ale příliš tepla po dlouhou dobu zelí taky nesvědčí.

13 Josef Slanina Josef Slanina | E-mail | 8. prosince 2011 v 11:53 | Reagovat

Kvašené zelí bylo jistě dobré ale poněkud se mi nezdá uvedené množství v kg na objem kameninového hrnce.Já mám kameňák 17litrů a taktak do něho nacpu 15kg zelí!!

14 Hanka Hanka | Web | 14. prosince 2011 v 22:23 | Reagovat

[13]:Váha zelí je v neočištěném stavu, zelí se musí očistit - zbavit vrchních listů, vykrojit košťál. Potom se nasolí a jak pustí vodu, tak ztratí na objemu.
Množství opravdu sedí, letos nebyl čas a tak se koupilo zelí už krouhané. Brali jsme 15kg, takže čistá váha. 2kg jsem dala do čalamády a zbylých 13kg se nacpalo do hrnce! :-)

15 alena alena | E-mail | 16. února 2017 v 12:44 | Reagovat

dobrý den, chtěla bych to zkusit - ale dá se použít zelí z obchodů? mám obavu, jestli nemá jiné chemické vlastnosti a nezkvasí, podobně jako mléko.

16 Hanka Hanka | 20. února 2017 v 19:52 | Reagovat

[15]: Už jsme dělali i ze zelí z Kauflandu a nebyl žádný problém. Jen nevím jak to teď vychází finančně - na podzim prodávají zelí na krouhání v 25kg pytlech a vychází to finančně líp jak jednotlivé hlávky na váhu. A mám pocit, že na podzim je zelí šťavnatější. Tak ať se zadaří. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama