Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Bramborovo-pórková krémová polévka

3. října 2010 v 16:35 | HaF |  Vařilo se
Po prolistováním v novém časopise mi padl do oka recept na tuto polévku. Pórek byl v lednici, brambory nebyly problém a já měla hned jasno, co bude k večeři. Takže zatím co mí malí fotbalisté pilně trénovali, já jim začala chystat teplou večeři.
Lehká večeře

Potřebujeme:
máslo, pórek, brambory, asi 1/2l vývaru ( já použila zbytek vývaru po vaření masových kuliček k rajské om.), mušk.oříšek, sůl, pepř, smetana, zakysaná smetana

Na másle necháme zesklovatět pórek a potom přidáme brambory nakrájené na kostičky. Zalijeme vývarem, ochutíme mušk. oříškem, podle potřeby dosolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor.
Vařící se pórek
Potom polévku rozmixujem, nebo propasírujem a na zjemnění přidáme trochu smetany. ( Já použila trochu domácího mléka.) Mezi vařením jsem ještě v troubě opekla chlebové a houskové kostičky a večeře se mohla podávat!
Pórková polévka
V původním receptu se polévka podává s řapíkatým celerem, osmahnutým na másle, s opečenou bagetou a zakysanou smetanou. U nás s kostičkami opečeného pečiva, smetanou a petrželovou natí!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 3. října 2010 v 21:29 | Reagovat

Pórkovou miluju, svojí verzi vařím s drožďovými knedlíčky. Opečený řapíkatý celer je zajímavý.

2 HaF HaF | Web | 4. října 2010 v 21:01 | Reagovat

[1]: Já zase dělám pórkovou na másle, s mrkvičkou, jen jako lehkou letní polévku. Toto byla příjemná změna, i když děti mají nejraději vývarové polévky - slepičí je bezkonkurenční vítěz. Ale občas mi povolí změnu, třeba teď letí zelńačky!

3 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 15:49 | Reagovat

Přesně takovouhle polévku jsem vařila v týdnu :-) jsem velice polévková a miluju husté zeleninové krémy, které jsou úžasně variabilní. A navrch dokřupava vypečené houstičky a zelenou petrželku - to prostě nemá chybu. Rychlé, jednoduché, vydatné a moc dobré.

4 HaF HaF | Web | 18. října 2010 v 23:02 | Reagovat

[3]: Musím jen souhlasit! Polévka nikdy neurazí a já je navíc miluji jako poměrně rychlé večeře. Navíc se dají krásně přispůsobit ročnímu období i velikosti hladu - v létě lehké zeleninové, v zimě syté masové či krémové. Při nemoci vývarové( ale i kdykoli jindy).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama