Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Palačinky

15. září 2010 v 22:46 | HaF |  Vařilo se
Palačinky jsou známým, chutným a oblíbeným moučníkem z litého těsta, který se připravuje snad v každé domácnosti. Z gastronomického hlediska rozeznáváme dva druhy palačinek: crépes (krep), které jsou velmi jemné a nepatrně silnější a větší, které se nazývají palačinky.
Takto začíná malá brožurka s názvem " Palačinky snadno a rychle ", kterou v roce 1992 vydalo nakladatelství Svojtka a Vašut.
Je taky pravda, že co domácnost, to jiný recept! Buhužel , při představě palačinky od našeho dodavatele obědů (tlustá,olejem nasáklá věc, potřená přeslazenou umělou marmeládou), si ji v práci klidně odpustím. Ale čerstvou, tenulinkou palačinku, dělanou  bez zbytečných tuků, s domácí poctivou marmeládou, to si dám líbit!

Palačinky s marmeládou

Těsto na palačinky připravujeme z prosáté mouky. Tekutinu tvoří pouze mléko, které může být i mírně nakyslé. Do palačinkového těsta dáváme alespoň jedno celé vejce a sůl. Velké množství cukru do litého těsta není vhodné, protože se potom při pečení snadno připaluje. Pokud přidáme do těsta olej, získáme velmi jemné a vláčné palačinky.

Ze zmíněné knížečky používám už roky tento recept:

250g hl.mouky, 5 dl mléka, 3 vejce, 2 lžíce oleje, 30g cukru, špetka soli, trochu oleje na smažení

Do kastrolku nalijeme část mléka a rozšleháme v něm vejce, sůl a cukr.
Rozšlehat vejce
Za stálého míchání postupně přisypáváme k mléku mouku, až získáme hustější těsto, do kterého vmícháme olej. Těsto zředíme zbylým mlékem na požadovanou konzistenci.
Připravené těsto
Hotové těsto necháme krátce odpočinout, aby mouka nabobtnala, nevadí, když těsto nachystáme den předem. Pak jej uložíme do chladna a před pečením ho pouze promícháme.
Na smažení palačinek používáme velmi malé množství tuku - já jen neznatelně přetřu pánev zlehka namočenou mašlovačkou. Těsto lijeme malou naběračkou a necháme jej roztéct po celé ploše pánve. Upečeme z obou stran a klademe na plochý talíř.
Hotové palačinky
 Nakonec pomažeme marmeládou dle své chuti, srolujeme a zlehka pocukrujeme.
 V knížce jsou různé druhy náplní - mrkev s kokosem, s datlemi, banánem a karamelem, s hermelínovou omáčkou atd. Zde se už meze fantazii nekladou. Sama za sebe mohu říci, že miluji palačinky plněné povidly nebo medem, oboje přelité kysanou smetanou a sypané mletými ořechy!
Varianta s medem a povidly
Dobrou chuť!!!

 (Zdroj - již zmíněná brožurka " Palačinky snadno a rychle ")
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 16. září 2010 v 22:26 | Reagovat

Tak božské palačinky jako tyto jsem viděla snad jen u své babičky na venkově. Jsou tak tenoučké, že bych jích spořádala klidně deset :))

2 DolceVita DolceVita | Web | 18. září 2010 v 21:27 | Reagovat

Palačinky jsou tenké jak kraječka. Tady by nebyl problém spořádat celý talíř na posezení. U nás často patří k nedělnímu rituálu právě palačinky nebo vaječné omeletky. Stalo se z toho téměř neměnné pravidlo :-)
Suroviny na přípravu odvažuji už jen "OKOmetricky" :-)

3 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 18. září 2010 v 21:54 | Reagovat

palačinky, ty jsem už dlouho neměla a taky na ně mám už delší dobu chuť, tak snad se k nim dostanu, strašně se mi líbí jak jste napsala ten článek, hned bych se zakousla do těch vašich, nádherné :)

4 HaF HaF | Web | 19. září 2010 v 22:57 | Reagovat

[1]: Děkuji za pochvalu. Ale zdání klame, deset jich sní manžel a má dost!
( ono domácí marmeládka udělá své - posune palačiky ještě kousek blíž k nebi!!!).

5 HaF HaF | Web | 19. září 2010 v 23:01 | Reagovat

[2]: Děkuji za návštěvu a milý komentář. Mamka dělá palačinky taky okometricky, ale já to prostě nějak u toho sladkého neumím!( u masa to udhaduji jedině okometricky) Ale tento receptík už mám tak naučený, že ho vlastně už taky skoro zvládám odhadem!!!

6 HaF HaF | Web | 19. září 2010 v 23:02 | Reagovat

[3]: Dík za příspěvek, člověka potěší, že to nepíše jen pro sebe!

7 Madla Madla | Web | 20. září 2010 v 21:30 | Reagovat

jako pavučinka jemné a delikátní palačinky. Mňam. Na palačinky jsem opravdu zatížená, jen je škoda, že je málokde umí. Ty vaše bych si hned dala. a u jedné bych nezůstala :-)

8 HaF HaF | Web | 20. září 2010 v 22:05 | Reagovat

[7]: Milé dámy, děkuji všem za slova chvály,po dnešku aspoň trocha optimismu. Já držím smutek - naši drazí zastupitelé nám chtějí zrušit městskou tržnici!

9 Shira313 Shira313 | 23. září 2010 v 15:34 | Reagovat

Mňam! Palacinky sme nemali ani nepamätám :o(
A pritom džemov máme toľko, že neviem čo s nimi.
Ak dnes večer pozbieram sily, pustím sa do nich podľa tvojho receptu :o)

10 HaF HaF | Web | 23. září 2010 v 22:31 | Reagovat

[9]: Děkuji za důvěru a přeji, ať se dílo zdaří! Tohle je opravdu výborná příležitost, jak pohnout se zásobou zavařenin!

11 lenka cyprová lenka cyprová | E-mail | 9. května 2017 v 18:59 | Reagovat

dobrý :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama