Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Čočka Berry po francouzsku

2. září 2010 v 18:40 | HaF |  Letem světem
Nedávno mi padla v obchodě do oka krabička se zelenou čočkou. Jedno balení skončilo v košíku a doma čekalo na svou chvíli. Ta přišla docela brzy, protože při každodenním prázdninovém vaření mi brzy došla fantazie a čočku jsme už docela dlouho nevařili. Nechala jsem se inspirovat receptem na obalu a k obědu byla čočka Berry na francouzský způsob.
Čočka Berry

Něco málo o čočce Berry:

     Francouzská čočka z Berry je pěstována pod širým nebem na půdě, která je speciálně vybraná z více než čtyřiceti různých území oblasti Champagne berrichonne. Zmíněná značka se může pyšnit Červenou známkou [oficiální francouzská známka vysoké kvality], která zaručuje vysokou kvalitu chuti a čerstvost. Každoroční sklizeň totiž musí být hned ve stejném roce zpracována.
     Dříve neodmyslitelné přebírání čočky je u produktů na nynějším trhu zbytečné.Pro změnu je dobré zkusit některé recepty méně kalorických úprav. Vězte, že nerozvařená čočka se výborně hodí k drůbeži či rybě. Je též možné ji připravit jako předkrm, do salátu či do polévky.
Čočka se nevaří zas tak dlouho. Červené stačí 10 minut, žluté a zelené 20 až 30 minut podle jejího původu.
     Nutriční hodnoty
Konzumace čočky je často doporučována, pro svůj vysoký obsah škrobů, které organismu dodávají sacharidy. Čočka je též důležitým zdrojem vlákniny.
Na druhou stranu navzdory rozšířenému názoru tato luštěnina neobsahuje nijak nadprůměrné množství železa (100 g uvařené čočky obsahuje jednu čtvrtinu doporučené denní dávky železa).
100 g uvařené čočky obsahuje průměrně:
Energie: 107 kcal
Proteinů: 8,2 g
Lipidů: 0,5 g
Sacharidů: 17,5 g
(zdroj - intrenet)

Můžeme se pustit do vaření - budeme potřebovat:

400g čočky Berry, 1 mrkev, 1 cibuli, klobásky ( já použila uzená žebra), olivový olej, pepř a sůl

Čočka po francouzsku

Nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme na drobno nakrájenou mrkev a restujeme další 1-2 minuty, přidáme čočku a zalijeme studenou vodou v poměru 1:3 (dala jsem jen 1l a stačilo to). Přivedeme k varu, opepříme a vložíme napíchané klobásy či uzené maso. Já navíc přidala poctivou hrst čerstvé saturejky.Vaříme na mírném plameni asi 30 minut a nakonec dosolíme. Při konečném dochucování  jsem přidala ještě stroužek česneku a lehce zakápla vinným octem! Pří servírování jsem čočku maličko přelila olivovým olejem a mohlo se podávat! Chutnalo všem a určitě tento recept zopakujeme!

(Jako inspirace posloužil recept na výrobku firmy Druid)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 La cuoca La cuoca | E-mail | Web | 3. září 2010 v 10:50 | Reagovat

Čočka má překrásnou barvu, věrnou svému názvu! Určitě vyzkouším, tento druh neznám. A navíc, pokud jsem pochopila správně, čočka se nemusí namáčet :)

2 HaF HaF | Web | 3. září 2010 v 17:11 | Reagovat

Ano, čočku jsem vařila bez namáčení a byla velmi chutná! Zatím jsem vařila čočku klasicky zasmaženou, ale tato si vysloveně říká o lehčí formu úpravy. I děti si ji pochvalovaly a to je pro mě důležité, ještě je přesvědčit, že to maso tam taky nemusí být pokaždé!

3 Papaja Papaja | Web | 6. září 2010 v 14:40 | Reagovat

Snad nikdy jsem nejedla čočku, která by mi nechutnala! Jsem velký milovník čočky :D Tento recept vypadá báječně a svoje kouzlo to má i na talíři. Paráda :)
P.

4 Vilemína Vilemína | Web | 6. září 2010 v 15:19 | Reagovat

Pěkný recept na lehčí variantu čočky! Taky jsem ji už dlouho nevařila...

5 HaF HaF | Web | 6. září 2010 v 21:30 | Reagovat

3,4:
Možná právě proto, že jsme čočku taky dlouho nevařili, chutnala tato dvojnásob! Však už mám doma další balení a k tomu i krabičku čočky červené!!!
Děkuji za návštěvu a komentáře.

6 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 18. září 2010 v 22:01 | Reagovat

tu jsem ještě neokusila :) ale líbí se mi ta dobrá varianta na čočku, to se hodí :)

7 HaF HaF | Web | 19. září 2010 v 22:52 | Reagovat

[6]: Vítám tě a děkuji za komentář.
Dnes jsem tuto čočku vařila znovu, zalila jsem ji zbytkem šťávy z kačenky (bez tuku) a ta je! Lehoučká, sypká, dá se jíst jen sama s nějakým dobrým čerstvým chlebem!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama