Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Pizzamánie

28. července 2010 v 20:48 | HaF |  Letem světem
Naše děti milují pizzu - asi stejně jako všechny ostatní. Taky u její přípravy pilně pomáhají. Přiznávám, že u nás vítězí klasická česká varianta, čili co dům dal. Tentokrát jsem ale zalistovala v knize M. Hazan a pro sebe jsem vybrala klasiku: Pizza margherita a Pizza bianca

Italský pokus

Těsto na pizzu dělám už roky podle receptu, který mám z jednoho sešitu italských receptů, asi 20let starého.

1,5 dkg droždí, 2 pol. lžíce teplé vody, 23 dkg mouky, 1/2 káv. lžičky soli, 2 pol. lžíce olivového oleje, 3 lžíce mléka

Ve vlažné vodě nechám vzejít kvásek. Mouku smíchám se solí a přidám olej, mléko, kvásek a vypracuji hladké těsto. Nelekejte se, jde to ztuha - v případě potřeby můžeme přidat trochu mléka.Po řádném zpracování necháme těsto kynout v teple, než se objem zdvojnásobí. Množství surovin je potřeba zvážit podle počtu strávníků - já běžně zadělávám pro čtyři osoby z dvojnásobné dávky, tady z trojnásobné, bylo nás více.
Těsto na pizzu
Během kynutí naši malí kuchtíci krájí cibuli, strouhají sýr a uždibují co se dá. Vykynuté těsto rozdělím na příslušný počet dílů a opatrně prohnětu. Kulaté pizzy dělám jen občas, spíš se snažím těsto tvarem přizpůsobit velikosti plechu - rozválením a vytáhnutím - spíše stylem kdo z koho. Na pečení se mi osvědčil pečící papír - na ten pokládám těsto a děti se vrhají na zdobení. ( jen tak mimochodem - pro ně musím těsto nachystat tak, aby každý měl svou vlastní pizzu)
Těsto potřu olivovým olejem a potom rajským protlakem (vím, že to není ono), posypu oregánem a následně pokladu tím, čím si strávník žádá. Děti milují variaci šunka - sýr nebo více druhů sýra. Tatínkovi chystají ryze českou a chlapskou variantu - anglická,cibule a feferonka nebo ančovičky s feferonkou - navrch hojně sýru. Peču asi 15-20 minut při 180 C.
Dětské výtvory

Pokus o Itálii

Pizza je založená na improvizaci, a co se týče přísad, neexistují žádná omezení. Přesto může být užitečné uchýlit se čas od času k těm několika málo ingrediencím, které jsou v zemi, kde byl tento pokrm vynalezen, nejširším obyvatelstvem nejdéle uznávány jako ty nejlepší. (tolik M.Hazan v úvodu kapitoly o pizze)

Pizza margherita: rajčata, mozzarella, bazalka a parmezán

Říká se, že nejpopulárnější pizza byla vytvořena k potěše italské královny Margherity, když navštívila koncem devatenáctého století Neapol. Barvy pizzy - červená,bílá a zelená - mají připomínat barvy tehdy ještě nové italské vlajky.

Margherita
Kladení přísad: na povrch těsta naskládáme rovnoměrně plátky rajčat, mírně osolíme a pokapeme oliv. olejem. Vložíme do trouby pečeme asi 15 minut, potom vytáhneme, rychle poklademe mozzarellou, posypeme parmezánem a vrátíme do trouby na 5 minut. Jak se sýr roztaví, vyndáme, pokapeme oliv. olejem a poklademe lístky bazalky.

Pizza bianca: mozzarella, ančovičky, bazalka a parmezán

Jedná se o pizzu zdobenou bez rajčat, neboli bílá pizza. V Neapoli se díky ančovičkám blíže vymezuje jako alla romana, po římském stylu, kdežto v Římě a ve zbytku země se jí říká alla napoletana, v neapolském stylu - ukázka typického italského paradoxu.

Pizza bianca
Kladení přísad: mozzarellu a ančovičky rozdělíme na polovinu. První polovinu sýru a ančoviček poklademe na pizzu a dáme na 15 minut do trouby. Potom vytáhneme a poklademe druhou polovinou mozzarelly a ančoviček, přidáme bazalku a nastrouhaný parmezán, pokapeme oliv. olejem. Vrátíme do trouby asi na 5 minut a až je sýr roztečený, vytáhneme. Pokapeme oliv. olejem a podáváme.

I když nebyly po ruce 100% italské produkty, obě varianty byly výborné - bílá pizza byla výraznější, slanější - klasická margherita byla lehká a svěží. Zapíjeli jsme růžovým vínkem a k dokonalosti chybělo jen šumění moře - tepla bylo bohatě!

Zdroj: Klasická italská kuchyně - M. Hazan
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 29. července 2010 v 9:53 | Reagovat

hmm, ta Margherita vypadá opravdu krásně. Bazalku na balkone mám, rajčaty nás zásobuje tchán, takže zbývá dokoupit pouze mozarelu a parmezán. Jen nevím, kde pravý paremzán v našem malém městě seženu...občas se poštěstí, ale teď se po něm slehla doslova zem :-(

2 HaF HaF | 29. července 2010 v 10:00 | Reagovat

Děkuji za milou návštěvu. Místo parmezánu používám sýr Gran Moravia. U nás ho mají v Bille, Tescu i v Intersparu. Je to určitě lepší volba než Eidam!

3 DolceVita DolceVita | Web | 29. července 2010 v 10:38 | Reagovat

Pizza i Marcela Hazan - obě mě vždycky dostanou ;-) Letos si na dobrou pizzu zajedu přímo tam, kde ji mají na svědomí. Cítím, že bude báječná ;-)

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 29. července 2010 v 12:31 | Reagovat

pizzu mám také moc ráda, ráda si na ni zajdu do dobré italské pizzerie u nás ve městě, ale to jde jen občas :) jinak jsem často chodila i do jiné pizzerie, ale to není ono :) doma jsem ji zkoušela párkrát, ale stejně to nebyla ta pravá, možná taky tím, že jsem nepoužila mozzarelu ani bazalku, protože jsem se ještě musela přizpůsobovat, ale teĎ mě to opravdu láká :) jen ještě sehnat tu bazalku a parmezán či Gran Moravia jak doporučujete :)

5 HaF HaF | Web | 29. července 2010 v 22:46 | Reagovat

3) Přeji pohodovou cestu a dobré pochutnání! My letos zavítáme do slovenských luhů a hájů - věřím, že si to též užijem!

6 HaF HaF | Web | 29. července 2010 v 22:53 | Reagovat

4) Držím pěsti, určitě se dílko podaří. Bazalka se dá sehnat také v nějakém supermarketu. Onehdá jsem ji viděla v Tescu i v Lidlu. Nám naštěstí roste na zahrádce. Mimochodem, mně taky trvalo, než jsem doladila těsto na pizzu. V Itálii jsem zatím na pravé pizze nebyla, takže to nemohu srovnat, ale možná je to dobře, protože potom už bych třeba odvahu na domácí pizzu neměla vůbec!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama