Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Křenová smetanová omáčka s houskovým knedlíkem a vařeným jazykem

8. června 2010 v 13:12 | HaF |  Vaření s Anuší

Po rajské omáčce mě lákalo vyzkoušet ještě jinou tradiční českou omáčku. Koprovku vaříme často ( hlavně když není hlava rodiny doma, protože to je jediný člen rodiny, který ji nejí) a tak jsem nakonec vybrala křenovou a k ní vařený jazyk. Jako příloha se nabízel houskový knedlík.
Křenová omáčka
Jazyky jsem pro jistotu vařila večer, aby děti náhodou nehudraly, že tohle baštit nebudou. Recept na vařený jazyk je popsán u jazyků na cibulce. Tady se pustím rovnou do knedlíků a následně do omáčky!

 Houskové knedlíky

recept na knedlíky
Budeme potřebovat:
½ kg krupičkové mouky ( já smíchala napůl hrubou mouku a dětskou krupičku), lžíci soli, 1/2 l vody, 6-8 lžic mléka, 4 housky, 1-2 žloutky.
příprava těsta
V míse smícháme mouky se solí, zaděláme částí vody a přidáme mléko, rozmíchané se žloutky.
Vypracujeme řidší těsto (podle potřeby přiléváme vodu), do kterého nakonec zapracujeme housky rozkrájené na kostky. Já je ještě během zadělání těsta šupla na chvíli zapéct do trouby. Necháme  ½ hodiny stát.
vykynuté těsto
Potom těsto rozdělíme na čtyři díly a vytvarujeme kulaté knedle. Vaříme prudce v osolené vodě asi 25-30 minut.
vaření knedlíků
Jeden knedlík na zkoušku rozkrojíme a pokud je hotov, hned vyjmeme ostatní!
hotové knedlíky

Během vaření knedlíků připravíme omáčku.
recept na omáčku
Suroviny: ¾ l mléka, 3 dkg másla, 3 mandle, 2 dkg mouky, 3 lžíce sladké smetany, lžíce křenu, cukr, sůl.

Dáme vařit mléko, přidáme máslo a strouhané mandle. Když mléko začne vřít, vlijeme smetanu s rozmíchanou moukou a necháme zhoustnout.
základ na omáčku
Provaříme a nakonec přidáme křen a dochutíme solí a cukrem.
dochucení křenem
Podáváme s knedlíkem a vařeným jazykem (nebo s uzeným či hovězím masem)


                                                                        Dobrou chuť přeje HaF
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alena Alena | Web | 8. června 2010 v 23:35 | Reagovat

Knedlíky vypadají kouzelně a úžasně! Takové dělávala moje maminka, když jsem byla ještě malá holčička. Pak je přestala dělat a začala vařit ty dlouhé. Ani nevím proč, vždyť ty koule jsou fakt kouzelné.

2 HaF HaF | Web | 9. června 2010 v 19:17 | Reagovat

Děkuji za pochvalu. Já dělám knedlíky trochu jinak, ale tyto určitě zopakuji, byly výborné!!!

3 Vilemína Vilemína | Web | 11. června 2010 v 19:41 | Reagovat

Vařila jsem křenovku nedávno - s uzeným. Je výborná a jednoduchá, snyd ji udělám častěji - jazýčky mám v mrazáku (až bude vhodná konstelace strávníků) a křen mi ještě taky zbyl...

4 HaF HaF | Web | 11. června 2010 v 23:27 | Reagovat

Právě jsem ji u Vás objevila, s uzeným musela být skvělá! Díky za návštěvu.

5 DolceVita DolceVita | Web | 16. června 2010 v 19:59 | Reagovat

S křenovkou mi tu děláte chutě :-) Zrovna jsem přemýšlela, kam nejlépe dát v zahradě křen a dočetla se, že prospívá broskvoním. Stačí ho dát do země ke kmínku a on při růstu pěkně prokypří kořenový systém a dokonce prý zabraňuje kadeřavosti listů. Domácího křenu bude dostatek :-) Dojde i na křenovku z vlastních zdrojů.

P.S.
Pěstuje si někdo z vás vlastní křen?

6 HaF HaF | 16. června 2010 v 21:06 | Reagovat

Manžel to zkouší, něco jako křen nám bují v koutku zahrádky.
Díky za zajímavou poznámku k broskvím!

7 Bára Bára | E-mail | Web | 23. června 2010 v 15:44 | Reagovat

Tyjo to je odvaha, křenovku mám ráda s tou bych problém neměla, ale mám nějaký psychický blok na ten jazyk, už nějaký čas se chystám k jeho uvaření a ochutnání jelikož si ho všichni kolem mě chválí, ale ještě jsem k tomu nedozrála

8 HaF HaF | 23. června 2010 v 21:54 | Reagovat

Zdravím Sladký obláček! Mohu jen doporučit - nebát se. Jazyk se umí odvděčit jemnou chutí a třeba jazyk na pekingský způsob je neodolatelný!!!

9 Petra Petra | E-mail | 28. června 2010 v 13:43 | Reagovat

Téééda, ty knedlíky dělávala moje babička a jsou nejlepší. Hned si recept vytisknu. My jsme jim říkali "selské". A to "jazyčisko" já osobně moc nemusím, avšak manžel jej zbožňuje, tak se do toho pustíme...

10 HaF HaF | 28. června 2010 v 23:05 | Reagovat

To mám radost, že jsi objevila známý recept a věřím, že Vašíkovi bude chutnat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama