Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

" Voňavý " tvarůžkový sýr

13. května 2010 v 22:20 | HaF |  Vařilo se

Máte rádi tvarůžky? Naše rodina velmi a nejraději je máme na čerstvém chlebu s máslem a cibulí. Je to sice "voňavá", ale zdravá večeře. Této variantě konkuruje ale ještě jedna, a to tvarůžkový sýr. Než popíšu postup, tak jen trochu informací:
Pravé olomoucké tvarůžky jsou odtučněný měkký, pod mazem zrající sýr z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Víc informací najdete na http://www.tvaruzky.cz/. ( není to reklama, my je fakt rádi).


Potřebujeme:
tvarůžky, 1/4 másla - asi 6 až 6,5 dkg, 25 dkg tvarohu, sůl, drcený kmín, pepř, papriku a 1/2 lžičky jedlé sody

Já kupuji velké balení tvarůžků, protože po rozbalení a provonění bytu začnou tvarůžky mizet - děti chtějí ochutnávat, o svá práva se hlásí i pes (ten je taky miluje), ale stačí i balení malé. Tvaroh beru kostku, ne vaničku.
Nejprve rozpustíme máslo a potom v másle tvarůžky. Pozor - nepřehřát, neprančit - pěkně míchat a neujídat!

Do vzniklé hmoty zašleháme tvaroh a přidáme koření s jedlou sodou.Promícháme a dáme do misky uležet.
A teď nejdůležitější fáze - vydržet a nemlsat - alespoň 2 dny. Tvarůžky budou pěkně pracovat a tvaroh pěkně prozraje, chutě se promísí, spojí .......Já vím, že to není žádná vysoká gastronomie,ale má to sílu a je to skvělé!!!
Nejvíc chutná na čerstvém chlebu s cibulí, pažitkou a pivem. Do práce na svačinu moc nedoporučuji, není vhodné pro citlivé nosánky!
Přeji dobrou chuť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Moře lásky Moře lásky | Web | 13. května 2010 v 23:36 | Reagovat

Mam moc rad tvaružkovy syr. Bohužel v Chorvatsku ho neni

2 HaF HaF | 14. května 2010 v 21:25 | Reagovat

Zdravím do krásného Chorvatska, my takhle zase vzpomínáme na váš pršut!

3 Moře lásky Moře lásky | Web | 14. května 2010 v 21:41 | Reagovat

A že bysme to vymenili?

4 HaF HaF | Web | 14. května 2010 v 21:54 | Reagovat

A přidáte k tomu moře??? Aspoň kousek!!!

5 Madla Madla | Web | 14. června 2010 v 14:30 | Reagovat

Jé, tak to musím vyzkoušet! Na tvarůžcích taky těžce ujíždíme. Je jen škoda, že se v obchodech už moc neprodáváají ty pěkně uleželé, dko to má doma vydržet, než se ty tvarůžky krásně rozleží :-) Takže tohle rozhodně vyzkouším, neb neznám lepší vůni než tu tvarůžkovou :-)

6 HaF HaF | 14. června 2010 v 18:00 | Reagovat

Milá Madlo, děkuji za návštěvu! Mohu potvrdit, že sehnat řádně uleželé tvarůžky je problém. Jednou jsem je tedy vytáhla z lednice a nechala je na polici v kuchyni dojít při pokojové teplotě (abych to urychlila), ale pak jsem na ně zapomněla. Časem se linul po kuchyni divný puch a nikdo nevěděl co to je.Nakonec jsme je našli, ale víckrát už je urychlovat nebudu!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama