Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Vepřové na smetaně s máslovými noky

2. května 2010 v 21:16 | HaF |  Objevené poklady
Při listování babiččinými recepty mi padlo do oka vepřové na smetaně. Podle názvu by to měla být klasika,ale při pečlivějším čtení mě recept lákal víc a víc. Kousek kýty byl na mražáku a tak bylo rozhodnuto o sobotním obědě. Jako přílohu jsem zvolila máslové noky.

Asi 3/4kg vepřové kýty naklepeme, protáhneme slaninou a mrkví, osolíme a opepříme.



Protože kýta byla nízká,tak jsem ji pro lepší vzhled zformovala a převázala motouzkem, aby držela tvar.
V kastrole vyškvaříme slaninu, přidáme 1/2 cibule, necháme zesklovatět, přidáme strouhaný celer a mrkev. Jak praví recept - vše upražíme do světle žluta.
Na zeleninový základ jsem vložila maso a ze všech stran ho orestovala.
Přidáme celý pepř, lžíci francouzské hořčice (záleží na chuti) a podlijeme vývarem.
Maso šoupnem do trouby a dusíme do měkka. V případě potřeby podlejeme vývarem. Teď nastává chvíle klidu a můžeme si dát sklenku vína, ale tak, aby zbylo něco málo do omáčky.
Pak se můžeme pustit do noků. Ty jsem našla v jiném sešitě, byly tam asi tři varianty, vybrala jsem tuto:
Potřebujeme: 40dkg pol.mouky, 8dkg másla (Vitello), 2 vejce, mléko, sůl, prášek do pečiva
Máslo jsem utřela s vejci a přidala jsem mléko. V rozpise je uvedeno 3/8 l, já jej dala část a zbytek jsem přidávala dle potřeby. Mouku jsem smíchala s 1/2 práškem do pečiva a se solí. Přidala jsem ji do mísy a zadělala těsto na noky. Přidala jsem ještě trochu mléka - nakonec stačilo asi 1/4 l.
Noky jsem vykrajovala lžící a uvařila ve slané vodě. Vařila jsem je asi 8 minut - potřeba vyzkoušet.
Mezitím se dodusilo maso. To jsem dala bokem a dodělala omáčku.
Do šťávy jsem přilila asi 1 dcl bílého vína a zahustila ji kysanou smetanou smíchanou s moukou. Povaříme. Maso zbavíme motouzku, nakrájíme na plátky a můžeme podávat.
Servírovat můžeme také s knedlíky nebo makaróny. Jak by se řeklo dříve:
Tato úprava vepřového jest velmi delikátní a chutná!
Opravdu , maso bylo lahodné, jemné chuti a omáčka díky vínu byla naprosto vynikající. Navíc i oko si přišlo na své. Nejvíc mě potěšilo, když manžel u oběda prohlásil - to je to barevné maso, co babička vařívala dědovi,když jsem byl malý.

Ještě rozpis surovin. Jak je psáno v originále:

Rozpočet pro 5 osob: 3/4 kg vepř. kýty, sůl, 3 zrnka pepře, 8 dkg slaniny, 1 mrkev, 5dkg cibule, 1/2 mrkve, 1/2 celeru, 1/16 l bílého vína, lžička franc. hořčice, 5 zrnek celého pepře, 1/8 l kysané smetany, 1 1/2 dkg mouky
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ajina Ajina | E-mail | Web | 14. května 2010 v 22:08 | Reagovat

Recepty našich babiček mám moc ráda.
Tento je opravdu zajímavý.

2 HaF HaF | Web | 14. května 2010 v 22:36 | Reagovat

Díky, sama se divím, co receptů bylo během krátké doby pozapomenuto. Tento je  v podstatě jednoduchý a přitom vzhledově efektní!

3 Slávka Slávka | E-mail | 12. ledna 2012 v 16:22 | Reagovat

Moooc se mi to líbí,vyzkouším ???

4 Jarka Jarka | E-mail | 14. ledna 2012 v 21:14 | Reagovat

[3]:Vepřové na smetaně jsem již vyzkoušela, móc jsme si pochutnali, i když jsem tam zapomněla dát víno, dali jsme si to s hous.knedlíkem, ale ty noky také vyzkouším. :-P

5 Hanka Hanka | Web | 16. ledna 2012 v 22:34 | Reagovat

[3]: Děkuji za pochvalu a přeji dobrou chuť! :-)

6 Hanka Hanka | Web | 16. ledna 2012 v 22:36 | Reagovat

[4]: Moc mě těší, že recept nezklamal! :-D

7 Ivana Ivana | 28. února 2012 v 12:49 | Reagovat

Můžu se zeptat na ty noky? Nějak jsem nepochopila kolik mouky a másla.

8 HaF HaF | Web | 28. února 2012 v 22:55 | Reagovat

[7]: Už to napravuji, množství už je uvedeno v receptu. :-)

9 šárka šárka | 23. září 2015 v 9:28 | Reagovat

ahoj, máte vlastní recepty a chcete se s nimi podělit?

http://www.ukazjakvaris.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama