Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Třená bábovka

12. května 2010 v 22:55 | HaF |  Vaření s Anuší

      Bábovka je druh sladkého pečiva, které se vyrábí pečením. Jedné se o typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf ), formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. V Česku je bábovka nejčastěji dvoubarevná - mramorovaná. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.
Třená bábovka
     Tolik o bábovce Wikipedie. Já nemám co dodat, snad jen to, že mohou být třené, olejové, kynuté, tvarohové. Mohou být sladké, ale i slané, masové. Tvary forem jsou tak různé, jak si to ani neumíme představit. Co bábovka, to originál - aspoň tady v Čechách.

     I když mám svůj osvědčený recept na bábovku ( od mamky - jak jinak), vyzkoušela jsem jeden recept na třenou od Anuše.
Recept na bábovku

Budeme potřebovat:
16 dkg másla, 4 vejce, 30 dkg cukru moučky, 30 dkg mouky polohrubé, 1/16 l mléka (bylo ho trochu víc), citronová kůra, půl pečícího prášku, kakao

     Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr a spojíme.
Žloutky s cukrem
Utřená hmota
     Do poctivě utřené hmoty přilijeme mléko a přisypeme mouku, kterou jsme smíchaly s práškem do pečiva a citronovou kůrou.Mléka bylo psáno 1/16 l, ale nakonec jsem použila asi 1-1,5 dl. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta.
Těsto s ušlehaným bílkem
     Část těsta necháme bokem a přidáme kakao ( Anušina verze je světlá, ale mně to nedalo, udělali jsme ji mramorovanou ).
Mramorované těsto
     Obě těsta vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi ¾ hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí ). 
Nachystáno na pečení
     Upečenou, vychladlou bábovku vyklopíme, pocukrujeme a konzumujeme. Nejlépe s dobrým čajem nebo kávou.
Dobrou chuť!
     Moje postřehy - došel cukr moučka, musel nastoupit cukr krystal. Měla jsem obavy, ale fungovalo to a nebylo to poznat! Byla povedená a chutnala velmi dobře!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ghj ghj | 29. prosince 2011 v 21:34 | Reagovat

:-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama