Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Klasika - bramborový guláš

6. května 2010 v 22:30 | HaF |  Vařilo se

     Guláš - na tohle téma bylo už popsáno mnoho papíru, svedlo se mnoho diskuzí a hlavně je toliko receptů, kolik je kuchařů či domácností. Navíc nechci psát o hovězím guláši, ale o jeho chudším, nevlastním příbuzném - bramborovém guláši. Buřtguláš - lidově řečeno- se ale nemá za co stydět. Kolikrát už takový obyčejný bramborový gulášek předčil svou chutí kdejaký hovězí originál!
Gulášek s křenem
     Protože každá domácnost má svůj postup, svůj osvědčený recept, nechci tu tvrdit, že zrovna tenhle je ten jediný správný a dokonalý - navíc je stejně pokaždé jiný - tu se přihodí paprika, tu kousek zbylého masa. Jen se dnes zrovna vařil, navíc všem chutnalo, tak ho sem dávám prostě "jen tak"!

    Zrovna dnes bylo po ruce:
sádlo (olej), cibule, šunkový kabanos, samozřejmě brambory, sladká paprika (maďarská - ta je!), majoránka, pepř, sůl, vývar ( masox - v případě nouze). 
     Na sádle orestujeme cibuli. Když není sádlo, svět se nezboří, když se vezme olej. Já měla ještě zbytek sádla po akci jménem rillettes - vážně mňamka.
Cibulkový základ na gulášek
     Po orestování cibulky přidáme kabanos (párky, klobásky, buřty) a pokračujeme v restování.
Kabanos
     Když má i kabanos či jiná uzenina tu správnou barvu, přisypeme sladkou mletou papriku. Kdo má rád, může i pálivou.
Gulášový základ
     Zpěníme a zalijeme nejlépe hovězím vývarem. Já dnes hřešila vodou a masoxem. Hlavně se nesmí přepálit paprika, hořkne. Přidáme brambory, nakrájené na kostky a trochu mletého kmínu. Pokud máme, můžeme přidat cokoli - papriku, rajčata, zbylé maso, kousek uzeného. Necháme vařit, dokud brambory nezměknou.
A vaříme....
     Nakonec zahustíme. Někdo zahušťuje moukou, někdo jíškou, u nás se používá chlebová strouhanka. Navíc jsem přidala lžíci sušených mletých hub ( skvěle zahušťují - třeba roštěnky - a navíc děti netuší, že jedí i hříbky). Provaříme, dosolíme, přidáme pepř a hlavně majoránku! Kdo chce může přidat i česnek, ten jsem do bramborového guláše dávat přestala, ani nevím proč.
Hotovo, uvařeno
     A můžeme servírovat. S chlebem, rohlíkem, zdobíme mladou cibulkou. My měli chuť na křen. Chuti a vlastní fantazii se meze nekladou!
Dobrou chuť!
     P.S. Nejlepší guláš, který jsme jedli, byl loni, touto dobou. Kamarád našeho syna - skaut - mu chtěl ukázat, jak se vaří pravý kotlíkový guláš. Vyrazili jsme na výpravu a na skautském tábořišti se hoši ( malí i velcí ) ujali vaření. Tenkrát v něm bylo všechno, co kdo doma našel - uzené, klobásky, kabanos - k tomu poctivý táboráček, čerstvý vzduch. Dodnes na něj vzpomínáme ......!!!!!!!!!!!!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jen Jen | 14. listopadu 2010 v 17:19 | Reagovat

Proč by děti neměly vědět, že jedí hříbky? tjsem nepochopil

2 HaF HaF | Web | 15. listopadu 2010 v 19:32 | Reagovat

[1]: Měla jsem napsat naše děti.Protože  ty, jak zjistí,že v jídle jsou hříbky, prostě ohrnou nos a prohlásí, že to jíst nebudou. Nevadí jim houbová chuť, ale houby. Prostě to tak mají nastavené.

3 kazimiera kazimiera | 17. března 2014 v 9:31 | Reagovat

je to opravdu vyborny recept !

4 Hanka Hanka | 19. dubna 2014 v 22:36 | Reagovat

[3]: Děkuji za pochvalu :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama