Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Hovězí polévka

31. května 2010 v 23:15 | HaF |  Vaření s Anuší

Přestože hovězí polévku zvládne uvařit každá trošku zdatnější kuchařinka, nedalo mi to a zkusila jsem ji podle návodu Anuše. Ta důkladně popisuje vliv teploty vody na začátku vaření. Jen malá rekapitulace: studená voda - silná polévka, ale maso méně chutné, horká voda - slabá polévka, ale šťavnaté maso, vlažná voda - kompromis, kdy potřebujeme dobrou polévku i maso.
Hotová polévka
Po malém opakování se můžeme pustit do vaření. Anuše byla úsporná s časem přípravy - kosti
a maso nezapékala, dala je rovnou vařit.

Recept na polévku
Píše : ½ kg kostí a ¾ kg masa, 6 dkg zeleniny a 2 l vody.
Použila jsem ořezaná hov. žebra, hovězí přední s kostí a kousek morkové kosti. To vše a zeleninu (pórek, mrkev, celer, petržel ) jsem dala vařit do změknutí masa.
Vaření vývaru
Anuše nakonec přidává do polévky zeleninu osmaženou na loji či morku, provaří a potom teprve procedí. Já postup prohodila, protože úplně čirý vývar u nás moc nejde. Procedila jsem polévku (část vývaru ponechala na omáčku ), přidala zeleninku orestovanou na morku a nechala chvíli provařit.
Morek
Zeleninka do polévky
Maso jsem obrala, část nechala k rajské omáčce a zbytek jsem vrátila do polévky. Pak jsem nachystala těstíčko na pažitkové nočky.
Recept na nočky
3 dkg másla utřeme s vejcem, trochou soli, přidáme 2 lžíce mléka a 10 dkg hrubé mouky. Nakonec přidáme pažitku a lehce dochutíme muškátovým oříškem.
Nočky
Zavaříme do polévky a vaříme asi 5 minut.
Polévka je hotová a můžeme servírovat! ( nelekněte se, nočky polévku trochu zakalí, ale to vůbec nevadí)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jiří Bureš Jiří Bureš | Web | 2. května 2011 v 21:29 | Reagovat

Na této polévce opravdu nic moc není. Takto ji vaříme podle naší babičky: http://recepty.jiribures.cz/polevky/hovezi-polevka-s-nudlemi/

2 HaF HaF | Web | 2. května 2011 v 23:21 | Reagovat

[1]: Vaše polévka je obdobná jak ji vařím doma. Děti ji mají nejraději s vlasovými nudlemi. Anušina verze mi přijde trošku zdlouhavější,ale chuťově byla dobrá! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama