Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Co takhle chmelíček?

4. května 2010 v 21:04 | HaF |  Objevené poklady

     Začalo období chřestu a tak jsem zalovila ve starých knihách a objevila různé recepty a postupy na jeho úpravu. V jedné malé knížečce jsem se však přehmátla a místo chřestu jsem nalistovala  CHMELÍČEK.
    A co se pod tímto názvem skrývá? Chmel otáčivý (Humulus lupulus), tato bylina je známa také pod názvy červeňák, humelové šištice, chmelíček, chmelníček, chmelový chřest, pazochy, pazoušky, sladovnické koření, štok, chmelový keř, zeleňák nebo zelené zlato.
Chmelnice
        Mladé, křehké výhonky chmele byly u nás před válkou běžnou zeleninou. Výhonky by měly být zvláštní, jemně kořenité chuti a připravují se hlavně vařené, sypané osmaženou strouhanou houskou, polévané máslem. Z chmelových výhonků  se připravují i dušené pokrmy. A jak se píše v moudré knize - zejména v blízkosti chmelnic mělo by se používání této chutné zeleniny opět obnovit! (Pokud toto nastane, to aby se chmele pěstovalo více, aby zbylo na pivaře)


Mladé výhonky
    
Chmelíček vařený - recept
Odborná literatura
     Z výhonků odřízneme případné dřevnaté konce, oškrábeme slupku až k hlavičce a hned vkládáme do studené, okyselené vody.
Výhonky, teď už v kuchyni
Chmelíček v okyselené vodě
     Chmelíček uvaříme v osolené vodě do měkka.
Vaření chmelíčku
     Mezitím opražíme strouhanku do zlatova a necháme rozpustit máslo.
Máslo a strouhanka
     Uvařený chmelíček scedíme, posypeme strouhankou a přelijeme máslem.Dílo je hotovo
                                                    Můžeme podávat -  přejeme dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Keba Keba | E-mail | Web | 4. května 2010 v 22:57 | Reagovat

O chmelíčku jsem nikdy neslyšel,o to víc jsem tímto čerstvým chmel-chřestovým článkem okouzlený :)

2 HaF HaF | 5. května 2010 v 7:44 | Reagovat

Díky za komentář, já byla taky překvapená, kdyř jsem ty recepty našla. Chmelíček býval takovým chřestem chudých, bohužel se na něj úplně zapomnělo.

3 toffo toffo | Web | 8. května 2010 v 12:52 | Reagovat

Učinila jsi velký objev !!! :-) Zatím jsem se s touto informací nesetkala a to prolézám food blogy i servery důkladně už alespoň čtyři roky.

4 HaF HaF | 8. května 2010 v 23:43 | Reagovat

Díky za poklonu. Zajímavé je, že ta knížečka vyšla roku 1965 a byly v ní použity recepty zaslané do soutěže "Zeleninová mísa" pořádané v roce 1958. Asi jeden z posledních pokusů o zachování ůžasných receptů, které potom bohužel upadly v zapomnění.

5 DolceVita DolceVita | Web | 9. května 2010 v 0:26 | Reagovat

Chmelíček je parádní úlovek :-) U nás se mu někdy říká divoký chřest, ale neměla jsem tu čest se s ním už leta potkat. Až loni! V Benátkách se připravoval chmelíček s máslem a parmezánem a bylo to úžasné !!! Díky za připomenutí. Reportáž z Benátek jsem bohužel zatím ještě nestihla zpracovat a už tu máme novou dovolenkovou sezónu :-) Ach jo, ten čas letí.

Moc pěkný článek :-) Budu se těšit na další!

6 HaF HaF | 10. května 2010 v 16:40 | Reagovat

Čas letí, to je pravda.Chtěla jsem ještě zkusit nějaký recept s chmelíčkem a on už docela vyrost. Zaspala jsem, budu muset počkat na další jaro. Je škoda, že spousta receptů a surovin upadlo v zapomnění. Právě chmel je pro mě takovou typickou českou plodinou a při tom se o ní toho mezi lidmi moc neví.

7 Baobab Baobab | 20. února 2014 v 11:38 | Reagovat

Obávám se, že to, co je na snímcích, je už chmel značně přerostlý. Konzumují se výhonky, dokud jsou ještě pod zemí, tedy bílé a bez listů, klíčky chmelu, ne malé rostliny chmelu. Sezóna v Belgii začíná 21. 2. V květnu je pozdě.

8 Baobab Baobab | 20. února 2014 v 11:39 | Reagovat

Máte pravdu, objevila Ameriku. Znovu.

9 Smithg353 Smithg353 | E-mail | Web | 9. října 2014 v 3:34 | Reagovat

I genuinely enjoy studying on this website, it holds good content. Never fight an inanimate object. by P. J. O'Rourke. eaakkggckfgggeke

10 Pharmk463 Pharmk463 | E-mail | Web | 11. října 2014 v 0:44 | Reagovat

Very nice site! <a href="http://ypxoiea2.com/qyaqxq/1.html">cheap goods</a>

11 Smithk693 Smithk693 | E-mail | Web | 22. října 2014 v 7:42 | Reagovat

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content! efeddeabacdbddcd

12 online online | E-mail | Web | 11. ledna 2015 v 3:36 | Reagovat

As soon as I found  this  internet site  I went on reddit to share some of the love with them.

13 cia_lis cia_lis | E-mail | Web | 26. února 2015 v 5:51 | Reagovat

Ive learn some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create such a fantastic informative web site.

14 cialis cialis | E-mail | Web | 11. dubna 2015 v 2:51 | Reagovat

When I originally commented I clicked the Notify me when new comments are added checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails using the same comment. Is there any way you may take away me from that service? Thanks!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama