Přísně vzato je jen jeden druh knih, který zvětšuje štěstí na zemi - kuchařské knihy (Joseph Conrad)

Medový koláč

18. dubna 2010 v 22:44 |  Vaření s Anuší

Končil pracovní týden a já řešila, co mlsné rodině upéct k sobotní snídani. V Anušině úsporné kuchařce mě oslovil Medový koláč:

Potřebné suroviny:
40 dkg žitné mouky
60 dkg medu
6 vajec
1 dl rumu
1 prášek do pečiva
koření - vanilka,hřebíček,nové koření,ml.skořice,citron
10 dkg hrbě sekaných mandlí

Med jsem v míse rozehřála ve vodní lázni do tekutého stavu, přidala 5 žloutků,1 vejce,citronovou kůru,rum a mletou skořici.Mezitím jeden dobrovolník v hmoždíři zpracoval nové koření, hřebíček s vanilkou a vše to putovalo k medu.

M1

Když jsem vyčetla v postupu,že je třeba hmotu míchat půl hodiny do pěny,vyrazila na pomoc technika.Šlehačem byla hmota ušlehána do přijatelné konzistence v přijatelném čase.

M2
Potom jsem po částech zapracovala žitnou mouku smíchanou s kypřícím práškem a přidala sníh z 5 bílků.

M3

Po opatrném vmíchání sněhu přišly na řadu mandle.

M4

Vymazat a vysypat plech,nalít těsto a šup do trouby.Péct pomalu asi hodinu, ne moc prudce.
Doporučuji poctivě hlídat, v případě potřeby plech přikrýt alobalem.Díky vysokému obsahu cukrů povrch tmavne velmi rychle.
      Ochutnávali jsme koláč (navzdory pokročilé noční hodině) ještě teplý - první dojem -velmi chuťově výrazný po medu a koření.Ráno, vychladlý, poměrně medově sladký,ale nepřeslazený. Zvažovala jsem, zda ho nepromazat rybízovou marmeládou, ale nakonec byl servírován jen lehce přelitý naředěnou marmeládou a byla to úžasná mňamka.Když se rozležel do druhého dne,tak nějak se vytratila původní sladkost a zůstala úžasná chuť medu a koření,takový perníkový chléb. Hodně chuťově podobné perníku na strouhání.Dětem ta výrazná chuť vadila,ale mě a manželovi velmi chutnal.Navíc úplně fantastické jsou v tom koláči ty větší kousky mandlí .Tento koláč u nás bude častěji.Chudáci včelky se budou muset snažit,aby bylo z čeho péct.

M5

                                                Medové mlsání přeje Hanka - HaF
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 15. prosince 2011 v 20:49 | Reagovat

Takový pěkný perník jsem propásla, z žitné černé mouky bývají prý moc dobré.

2 Hanka Hanka | Web | 19. prosince 2011 v 0:18 | Reagovat

[1]: Doporučuji vyzkoušet, opravdu je moc dobrý. Je to změna oproti klasickým buchtám a koláčům! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama